Un proiect de hotărâre care se va afla pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pe 30 august, i-ar putea obliga pe proprietarii de terenuri să distrugă Ambrozia, cea mai alergenică plantă din România. Dacă proiectul va fi aprobat şi pus în aplicare, cei care nu se vor conforma şi vor lăsa terenurile infestate de această plantă, vor plăti amenzi cuprinse între 500 și 2.000 de lei.

Pentru persoanele juridice, sancţiunile vor fi şi mai mari, între 2.500 şi 5.000 de lei. „Administratorii domeniului public și privat al municipiului București, precum și persoanele fizice și juridice, titulari sau administratori de terenuri private situate pe teritoriul municipiului București au obligația să desfășoare lucrări de combatere și distrugere a Ambrosiei artemisiifolia (ambrozia). (…) Nerespectarea acestui articol constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 2.000 de lei pentru persoane fizice și de la 2.500 la 5.000 de lei pentru persoanele juridice”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi dezbătut de consilierii municipali.

Potrivit agerpres.ro, proiectul interzice utilizarea de erbicide pentru distrugerea Ambroziei dat fiind faptul că aceste lucrări de combatere și distrugere vor fi aplicate în mediul urban. Încălcarea acestei interdicții va fi considerată contravenție și va fi amendată cu aceleași sume.

Constatarea și sancționarea contravențiilor revine în sarcina Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București și a primăriilor sectoarelor 1 — 6, prin împuterniciții acestora.