Septembrie, luna în care vacanțele au luat sfârșit, este, pentru mulți, una dintre cele mai aglomerate perioade din an. Însoțirea copilului la școală dimineața devreme, demararea de proiecte noi în sfera profesională, ședințe peste ședințe, adăugarea unor sarcini de serviciu suplimentare, toate vin tocmai acum când energia este diminuată de tendința de relaxare cauzată de nostalgia după vacanță. Cum să te readaptezi la job, când tânjești după plajă, bălăceală, libertate și distracție cât cuprinde?

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 369, ediția print 22-page-001

Tristețea care învăluie oamenii în primele zile la revenirea după vacanță trădează sau nu, o stare patologică, o depresie în adevăratul sens al cuvântului? Spe­cialiștii ne liniștesc! Ei spun că la majoritatea angajaților, această stare este mai degrabă o părere de rău după starea de bine și pierderea sentimentului de libertate, decât o problemă de sănătate. În plus, medicii psihiatri susțin că astfel de manifestări apar preponderent la persoanele care nu sunt mulțumite de condițiile de lucru sau cărora nu le place ceea ce fac la serviciu.

„Revenirea depinde foarte mult de fiecare caz în parte”

„Este mult spus depresie postvacanță. În general, putem vorbi de o stare de disconfort care apare în primele zile după începerea serviciului. Readaptarea la programul avut înainte de vacanță poate fi uneori dificilă. Această readaptare poate fi însoțită de stări de oboseală, pierderea poftei de mâncare sau a interesului pentru muncă, sentimente de tristețe sau nostalgie, dificultăți în ceea ce privește îndeplinirea solicitărilor uzuale. Pentru a putea vorbi despre o depresie, ca diagnostic clinic, există o serie de criterii pe care așa-numita depresie postconcediu nu le îndeplinește. Putem spune că, de obicei, aceste manifestări apar preponderent la persoanele care nu sunt mulțumite sau cărora nu le place locul de muncă pe care îl ocupă. Există și situații în care persoanele lucrează într-un domeniu care le place, dar atmosfera este prea stresantă și din acest motiv pot exista unele simptome despre care am vorbit anterior. Pentru a putea vorbi de un sindrom depresiv propriu-zis, trebuie să fie îndeplinite criteriile de diagnostic — durată, intensitate —, ceea ce nu este cazul în așa-numita depresie postvacanță. O altă situație, destul de rar întâlnită, este vulnerabilitatea preexistentă, când întoarcerea din concediu poate să declanșeze un puseu acut al sindromului depresiv. De cele mai multe ori este însă vorba doar de o nostalgie după vacanță, după programul avut în concediu, starea de bine etc. În general, depinde foarte mult de fiecare caz în parte”, a declarat pentru Agerpres.ro, conferențiar universitar dr. Anamaria Ciubară, medic primar psihiatru.

Și totuși, femeile se adaptează mai ușor la programul de lucru    

Deși nu există studii care să aprecizeze adaptabilitatea pe sexe la programul de lucru, se pare, totuși, că femeile au un grad mai mare de adaptare la situații stresante. „Reintrarea în ritm depinde de fiecare persoană în parte. Fiecare reacționează diferit la stimuli stresori, cu grade diferite de intensitate. Prin urmare, și adaptarea la acești factori este diferită. Dacă simptomele dispar repede, este vorba doar de acea nostalgie, dar dacă ele ajung să întrunească criteriile de diagnostic, atunci putem vorbi de un sindrom depresiv care a fost declanșat de întoarcerea în mediul stresant. Pe de altă parte, femeile sunt și cele mai expuse la dezvoltarea unui sindrom depresiv, incidența depresiei la sexul feminin fiind net superioară față de sexul masculin”, adaugă medicul.

Ponturi pentru reintrarea rapidă în ritm!

  • Plimbă-te în fiecare zi, după terminarea programului de lucru,
  • Antrenează-te în cât mai multe activități plăcute,
  • Petrece-ți week-endurile cu prietenii și familia,
  • Ia pauze mai dese la serviciu,
  • Stai la cafea cu colegii de serviciu și povestiți ce ați făcut în vacanță,
  • Cu o seară înainte de prima zi de muncă, sună un coleg și întreabă-l care este atmosfera,
  • Programează-ți doar trei lucruri de făcut, printre care și o întâlnire cu șeful pe care să-l anunți că ai revenit… propune-i un scurt bilanț a ceea ce aveți de făcut în perioada următoare,
  • Fă-ți o listă de priorități,
  • Adoptă o alimentație echilibrată în nutrienți, vitamine și să­ruri minerale.

Vacanța a presupus o deplasare lungă? Nu te-ntoarce a doua zi la muncă!

„Fiecare individ reacționează diferit și are activități diferite în vacanță. Firește, atunci când vacanța a presupus o deplasare lungă, cu diferențe mari de fus orar, nu este indicat ca a doua zi să te întorci la muncă. Este necesară o perioadă de odihnă și de readaptare la fusul orar obișnuit. De asemenea, atunci când o persoană se întoarce dintr-o excursie maraton, așa cum organizează unele agenții de turism, poate fi necesară o perioadă de odihnă înainte de începerea serviciului”, mai spune dr. Anamaria Ciubară.