Miruna este o fetiță fericită pentru că, datorită sprijinului Asociației SOS Satele Copiilor România și cel al Primăriei și Consiliului Local Buftea, ea și familia ei au depășit o mare parte a situațiilor dificile care le marcau viața, iar acum se simt mult mai la adăpost. Miruna a avut o șansă în plus și, alături de ea, și verișoara ei, Roxana. A dat norocul peste aceste fete, dacă putem spune așa, deoarece familia lor, deși se confrunta cu foarte multe probleme, a dovedit că este dispusă să își depășească condiția.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 375, ediția print
Familia Nica, adică familia Mirunei a evoluat frumos, iar adolescenta s-a evidențiat prin faptul că situația ei școlară s-a îmbunătățit și, în plus, și-a făcut planuri de viitor, dovedind că este un copil serios, ceea ce a determinat-o pe Anca Stănescu, asistent social în cadrul SOS Satele Copiilor Centrul de Consiliere București, să o propună într-un proiect care poate, dacă nu îi schimbă viața în totalitate, cu siguranță îi modifică viziunea asupra ei.
O minivacanță de neuitat la Amsterdam
Miruna a avut în vara acestui an oportunitatea de a fi personajul principal într-un documentar despre dificultățile cu care se confruntă familia sa, realizat de un ziarist din Olanda, în colaborare cu SOS Olanda. Filmul a urmărit să evidențieze provocările pe care le trăiesc tinerii care provin din familii cu dificultăți materiale, dar și dorințele acestora legate de viitor. Au fost făcute filmări în familia Mirunei, la Școala nr. 3 din Buftea și la Școala de Ofițeri de Poliție din Câmpina, unde adolescenta își dorește să fie admisă, având în vedere că vrea să se facă polițistă. Documentarul a fost lansat oficial în data de 21 octombrie în cadrul Festivalului de Film pentru Copii din Amsterdam. Miruna și verișoara sa au participat la eveniment, chiar la Amsterdam, în calitate de invitați speciali și vedete pe covorul roșu. Filmul a fost foarte bine primit de public, iar Miruna a primit foarte multe felicitări și încurajări din partea celor prezenți. În cadrul aceleași vizite în Olanda, cele două adolescente au avut ocazia să viziteze o secție de poliție din Amsterdam, să cunoască orașul printr-o plimbare cu vaporul pe canalul Amstel, dar și să viziteze muzeul Van Gogh din Amsterdam, vizită care a impresionat-o profund mai ales pe Roxana care a descoperit aici „Irișii” pictorului olandez, despre care aflase la ora de desen, la liceu.
Condiții de trai mai bune
Familia Nica Eugen, adică părinții Mirunei, beneficiază de serviciile programului Asociației SOS Satele Copiilor România, din anul 2014, de când, cei doi soți Nica au decis să aibă grijă de încă patru copii, nepoți paterni, după ce tatăl lor a murit, iar mama i-a abandonat. În acest fel, familia este compusă din 13 copii, 9 biologici și patru nepoți. Cel mai mare copil are 18 ani, iar cel mai mic 10 luni. Familia locuia într-o casă mică. ”La început stăteam cu toții într-un spațiu mare, fără pereți și camere”, a povestit Miruna, cel de-al doilea copil biologic al familiei. Era un spațiu înghesuit de 35 de metri pătrați, cu o singură fereastră și o singură ușa de intrare. ”La început nu aveam nicio intimitate, deloc, nici pentru a schimba hainele, niciun spațiu liniștit să îți faci temele”, a mai povestit fetița. Asistentul social a consiliat familia în toată această perioadă, în strânsă colaborare cu specialiștii Direcției de Asistență Socială Buftea. Pornind de la faptul că familia nu avea condiții de trai potrivite unui număr atât de mare de copii, primul pas a fost oferirea de sprijin legat de situația locativă.
În cadrul parteneriatului dintre asociație și Consiliul Local Buftea, prin DAS Buftea, familia a reușit să își îmbunătățească condițiile de trai. Au acum un spațiu mai mare de locuit, contractat de la primărie, cu o sumă modică. Au fost ajutați cu materiale de construcții, reușind să împartă spațiul disponibil în patru încăperi în care se poate locui. Mama lucrează, iar tatăl, este în concediu de creștere a copilului. Ambii părinți au fost consiliați vocațional să se gândească cum să își îmbunătățească situația fianciară, pentru că trebuiau să obțină și o măsură de protecție și pentru a deveni reprezentanții legali ai celor patru nepoți. Iar pentru aceasta trebuie îndeplinite anumite condiții. Și atunci mama a decis să lucreze.
Familia a evoluat așadar și pe plan locativ, și pe plan financiar. Sunt foarte mulți copii, dar reușesc să acopere cheltuielile lunare. În plus, au fost ajutați cu rechizite, haine, medicamente, servicii medicale de specialitate, diverse consultații, copiii merg la diverse activități de igienă personală, educație rutieră, educație sexuală, excursii. Miruna își dorește foarte mult să devină polițist. Acum are camera ei, de când le-a dat domnul primar și spațiul nou și se poate pregăti în liniște pentru liceu. În cadrul familiei, sunt și alți copii care au talente artistice. Astfel, Adrian este unul dintre cei patru nepoți căruia îi place să cânte la darabană. Alexandra, Miruna și Roxana cochetează și cu actoria. Adrian, Alexandra, Roxana, toți nepoți ai familiei Nica, cât și Miruna, au participat doi ani consecutiv la concursul SOS Copiii au talent. Fetele au ajuns în finală, unde au câștigat locul al treilea cu o secnetă din Caragiale.
Sprijin pentru 21 de familii cu 70 de copii
SOS Satele Copiilor mai are în grijă, în Buftea, 21 de familii, cazurile fiind referite de către Direcția de Asistență Socială Buftea. Apoi se face o evaluare și cazurile sunt preluate în program. „Avem famiii cu situații foarte grele, locative, financiare, copii în risc de abandon școlar, copii neînscrși la grădiniță sau la școală, am avut și un copil de 12 ani care nu avea certificat de naștere, copil neînscris la medicul de familie, conflicte relaționale între părinți și copii, alcoolism. În momentul de față, sunt 70 de copii în cele 21 de familii. Toți preșcolarii și școlarii sunt înscriși la grădiniță și la școală, toți sunt susținuți cu rechizite și cu haine. Sunt susținuți cu produse de igienă personală și igienă locativă”, ne-a spus Anca Stănescu.