În România, la fiecare trei ore o femeie moare din cauza cancerului la sân. Pentru a ajuta cât mai multe femei să evite îmbolnăvirea sau să supraviețuiască temutei maladii, Coaliția pentru Sănătatea Femeii a lansat, ieri, studiul „Povara cancerului de sân în România. Beneficiile investiției într-un program de screening pentru cancerul de sân”.

 

Cercetarea a fost realizată în perioada mai – septembrie 2017, de echipa de consultanță Deloitte și evidențiază efectele benefice pe care le are screeningul pentru reprezentantele sexului frumos. Aceasta este prima analiză socio-economică cu privire la impactul pe care cancerul de sân îl are asupra femeilor din România, dar și asupra sistemului medical și mediului economic din țara noastră, analizând totodată care sunt investițiile necesare și beneficiile generate de implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân.

Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea: „Introducerea unui program de screening pentru cancerul de sân ar ajuta mii de femei să primească șanse în plus la viață”

„Cancerul de sân este în prezent o boală vindecabilă, dar în România anului 2017, la fiecare trei ore, o femeie pierde lupta cu această boală. Acest studiu ne arată, cu cifre bine susținute, că introducerea unui program de screening pentru cancerul de sân ar avea efecte benefice atât pentru bugetul național, cât și pentru miile de femei care vor primi șanse în plus la viață”, a declarat Mihaela Geoană, citată de agerpres.ro. În România, 90% din cazurile noi de cancer la sân sunt depistate în stadiu avansat de boală. În această situație, costurile tratamentelor de specialitate sunt mult mai mari.

Irina Popovici, senior manager Delloite: „Numai în acest an s-a cheltuit 0,16% din PIB pe tratamentul a 115.000 de paciente”

„Cheltuielile în 2017 au fost de peste 1,2 miliarde lei, ceea ce reprezintă 0,16% din PIB, pentru un număr de circa 115.000 paciente care au sau au avut cancer de sân, suma cuprinzând atât costurile medicale directe (costurile cu serviciile oferite în asistență medicală primară, ambulatoriul de specialitate, spital, costurile de tratament oncologic și costurile cu reconstrucția mamară), cât și pe cele indirecte (concedii medicale, prestații sociale pentru handicap, productivitate pierdută prin incapacitate temporară de muncă, handicap și deces prematur la vârsta activă și costuri adiacente ale aparținătorilor pacientelor)”, a precizat Irina Popovici, reprezentanta echipei de consultanță care a realizat studiul.

Dr. Adrian Pană, expert în politici de sănătate: „Prin implementarea unui program de screening, 70 — 80% din cazurile noi de cancer de sân ar putea fi descoperite în stadii inițiale de boală (0, I și II)”

La rândul său, dr. Adrian Pană, expert în politici de sănătate, a explicat care sunt beneficiile investiției într-un program de screening național pentru cancerul de sân. Chiar dacă investiția anuală directă necesară implementării unui program național de screening organizat, cu o rată de participare de 70%, este estimată la 29 de milioane de euro, beneficiile sunt atât de natură financiară, prin eficientizarea cheltuielilor cu fiecare pacient, cât și societală, prin impactul pozitiv social și uman. „Ținând cont că 90% din cazurile noi de cancer de sân din România sunt diagnosticate în stadii avansate de boală (II, III, IV), prin implementarea unui program de screening, 70 — 80% din cazurile noi de cancer de sân ar putea fi descoperite în stadii inițiale de boală (0, I și II). Totodată, mortalitatea provocată de acest tip de boală ar scădea cu 10% la sfârșitul perioadei analizate, iar numărul de femei salvate în următorii 10 ani ar fi de aproximativ 23% din numărul de femei nou diagnosticate cu cancer de sân, raportat la nivelul anului 2017”, a spus dr. Adrian Pană.

Sursa: agerpres.ro