Anul 2017 a îmbogățit calendarul creștin ortodox cu trei mari creștini români. Pictorul bisericesc Pârvu Mutu Zugravul, Mitropolitul Iosif Naniescu și mireanul Gheorghe Lazăr au fost trecuți de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în rândul sfinților. Iată povestea „icoanelor cele mai vii ale lui Hristos”, făcută publică de site-ul basilica.ro!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 384, ediția print

Sfântul Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul

„Cuviosul Pafnutie – Pârvu, iconarul de la Robaia, a fost recunoscut drept cel mai mare pictor bisericesc român al epocii cantacuzine și brâncovenești, întemeietor și dascăl al unei școli de iconografie bizantină cu specific național, dar și ca un mare trăitor al Ortodoxiei românești”, scrie basilica.ro. Pentru viața sa duhovnicească, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinților, în cadrul ședinței de lucru care a avut loc în perioada 4-5 iulie a anului trecut, rânduindu-i ca zi de pomenire data de 7 august. Proclamarea canonizării a avut loc pe 6 august, la Mănăstirea Robaia.

Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei

Iosif Naniescu, fost mitropolit, cărturar și membru de onoare al Academiei Române, poartă acum numele de Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei. Acesta va fi prăznuit pe 26 ianuarie, în ziua trecerii sale la Domnul. „În ceea ce îl privește pe Sfântul Iosif cel Milostiv, cele mai alese fapte bune ale acestuia erau: sfințenia vieții și milostenia. El se ruga și citea mult, mânca puțin și era foarte cumpătat, își drămuia cu mare măsură timpul, având mare osârdie pentru cele sfinte. Dumnezeiasca Liturghie o săvârșea totdeauna cu bucurie și cu ochii umeziți de lacrimi. Era, de asemenea, un vorbitor priceput şi duhovnic înțelept, căutat de multă lume pentru blândețea și cuvintele lui. Cunoștea bine Sfânta Scriptură, din care mărturisea că învață toate, și era desăvârșit părinte duhovnicesc. Pe lângă celelalte daruri, mitropolitul avea și darul smereniei și al ascultării desăvârșite, că toate le primea ca de la Dumnezeu”, mai scrie basilica.ro.

Sfântul Gheorghe Pelerinul

Biserica Ortodoxă Ro­mână a hotărât și canonizarea mireanului
Gheorghe Lazăr. El a fost un sihastru care, la finele secolului XIX – începutul secolului XX, timp de 26 de ani, a locuit în turnul clopotniță al Bisericii Sfântul Ioan Domnesc, din Piatra Neamț (în prezent, Turnul lui Ștefan cel Mare). „A viețuit în smerenie și osteneală, fiind propovăduitor, prin viață și prin cuvânt, al Evangheliei lui Hristos, pentru care a fost hărăzit de Dumnezeu cu bogat har, prin care a săvârșit minuni și vindecări, atât în vremea vieții pământești, cât și după moarte, fiind cinstit de credincioși. De aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinţilor, având zi de pomenire la 17 august”, informează basilica.ro.

Sfinții, rugători pentru noi în Ceruri

Ei au fost oameni care au urmat întocmai lui Hristos Mântuitorul, iubindu-l pe El mai presus de orice. Acum sunt rugători pentru noi în Ceruri dar, în același timp, sunt și exemple, adevărați eroi naționali pentru că au lăsat o moștenire extraordinară poporului român, moștenire ce trebuie păstrată, valorificată și transmisă mai departe.