Pesta porcină africană (PPA) a reapărut în România și este un motiv serios de îngrijorare pentru toți crescătorii de porci, anunță Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

Virusul a fost depistat pe raza localității Micula, în județul Satu Mare, și a fost confirmat de autoritățile române și  de OrganizaţiaInternaţională pentru Epizootii ( OIE). Drept urmare, se recomandă tuturor crescătorilor de porcine să întărească măsurile de biosecuritate în ferme. „Singura cale de a de preveni îmbolnăvirea animalelor este respectarea cu strictețe a unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase. Pesta porcină africană este o boala virală, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100%.

Această boală afectează speciile domestice și sălbatice de porcine, de toate vârstele și sexele, având o perioadă de incubație de 3-15 zile, în mod obișnuit, sau de 3-4 zile, în formă sa acută. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezența bolii – chiar și mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că este vorba de pestă porcină africană, a declarat” dr. Mary Pană, președintele ACEBOP.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov,nr.386