Împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost sărbătorită, miercuri, la Buftea, începând cu ora 15.00, cu un spectacol artistic, pus în scenă cu sprijinului Primăriei și al Centrului Cultural Buftea.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 387, ediția print

”Astăzi, 24 ianuarie, sărbătorim Mica Unire. Cu ocazia acestei foarte importante sărbători am hotărât să facem un spectacol omagial, comemorativ, și am invitat corul Armonia, de la Școala nr. 2 Buftea, care ne-a încântat cu trei piese, am invitat și familia Tomitsch, cântăreți de folk foarte cunoscuți, cât și Ansamblul Doina Ilfovului, care a venit cu două dansuri, unul din Țara Româneacă și unul din Moldova”, ne-a declarat Robert Nagy, directorul Centrului Cultural Buftea.

Artistul a continuat: ”Pentru mine, pentru bufteni, pentru noi, este o sărbătoare și din punct de vedere cultural și din punct de vedere istoric. Este începutul formării României Mari și un moment care nu ar trebui uitat, ci care ar trebui sărbătorit în fiecare an, cu mult mai mult fast decât de obicei. Prin această unire s-au pus bazele Unirii Mari, ceea ce este foarte important. Oamenii au început să accepte că sunt lucruri care trebuie sărbătorite, care altfel se uită și este păcat să ne uităm istoria, este păcat să nu ne sărbătorim eroii, să nu ne comemorăm momentele istorice și să nu le cinstim prin momente culturale”. Spectacolul, care a fost organizat în piațeta din fața Primăriei Buftea s-a încheiat cu tradiţionala Horă a Unirii. La ora 18.00, spectacolul a fost reluat în interior, la Centrul Cultural, în program fiind inclusă și o piesă istorică.

”Unul din momentele României în care noi ne-am regăsit”

Vorbind despre Unirea Principatelor, viceprimarul orașului Buftea, Alexandru Vaida, ne-a declarat: ”Acesta este unul din momentele Românei în care noi ne-am regăsit. A fost o problemă de inteligență politică, dublată de o unitate în spirit a tuturor. S-a reușit trecerea peste orice orgoliu, ca să realizăm un fapt care, altfel, ne-ar fi lăsat în afara istoriei pe noi românii, cu toate că suntem aici, unii zic de 7.000 de ani, ca genă etnică devenită traco-dacică, apoi daco-romană și românească. Noi, buftenii, și județul Ilfov încercăm în acest an al unirii să umplem evenimentele care sunt conexate cu 24 ianuarie 1859, când s-a realizat acest pas politic. Vom continua cu 27 martie, în zona Chișinăului, urmare a unirii cu județul Ialoveni, care este față de Chișinău, cumva, cum este Buftea față de București, adică apropiate. Vom ajunge probabil ca să aniversăm acea voință națională din Basarabia prin care ei s-au unit cu țara. 1 Decembrie va fi încununarea celui de-al o sutălea an de unitate. 24 ianuarie, la noi, în Buftea, a fost un eveniment organizat împreună cu tinerii noștri din oraș, care s-a bazat pe întărirea patriotismului și răscolirea lui”.