Modificarea codului fiscal și al celui de procedură fiscală se va finaliza până la la sfârșitul acestui an, printr-un demers „corect și logic”, fără iniţiative „populiste”, pentru a crea predictibilitate, a declarat vinerea trecută, la Suceava, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
„Pentru a încheia în acest an procesul de modificare continuă a codului fiscal inclusiv la Parlament sunt foarte multe iniţiative de modificare, din păcate multe dintre ele populiste – noi, la Finanţe, am început un proces de a face analiza articol cu articol a codului fiscal și a codului de procedură fiscală. Am trimis deja scrisori și structurilor reprezentative, ca să ne ajute în acest proces, pentru a simplifica. Nu plecăm de la ideea de a modifica iar altceva (…) Până la final de an, vrem să închidem acest proces de consultare publică, iar dacă va fi cazul, să fie o ultimă modificare pe cele două coduri, fiscal și de procedură fiscală, ca, de la 1 ianuarie 2019, să închidem discuţia de modificare pe aceste două acte foarte importante pentru economie și lumea să aibă acea predictibilitate. Cred că este un proces corect și logic”, a spus Teodorovici.
Modificări preconizate în viitorul apropiat
Ministrul Finanţelor Publice anunţa, pe 29 martie, că Guvernul urmează să discute o ordonanţă de urgenţă cu mai multe modificări ale Codului fiscal, printre care posibilitatea ca firmele să opteze pentru impozitul pe profit sau cifra de afaceri, dacă se încadrează sub plafonul de un milion de euro.
Potrivit declaraţiilor de la acea dată ale ministrului, o altă propunere vizează rambursarea taxei de mediu doar pe baza unei cereri care să conţină codul numeric personal. De asemenea, o altă modificare vizează majorarea de la 2% la 3,5% a cotei din impozitul pe veniturile persoanelor fizice care poate fi alocată ONG-urilor.
Articol apărut în edția print a Jurnalul de Ilfov, nr.401