Potrivit unui raport al PwC Global Economic Crime and Fraud Survey, primele trei tipuri de infracţiuni economice raportate de companiile din România sunt fraudele comise de consumatori (44%), urmate de criminalitatea cibernetică (40%) și conduita neprofesională (36%).

Sondajul „Global Economic Crime and Fraud Survey” este cel mai mare raport de acest gen derulat la nivel global, pe un eșantion de peste 7.200 de respondenţi din 123 de ţări. În România, 60 de companii din diverse domenii de activitate și-au împărtășit experienţa și percepţia asupra infracţionalităţii economice atât în privinţa activităţii lor pe plan intern, cât și pe plan extern.

În acest context, 42% dintre companiile care activează în România au raportat că au fost victimele criminalităţii economice în ultimii doi ani, sub cifrele înregistrate la nivel global (49%) sau regional (47%).

De asemenea, 20% din totalul organizaţiilor chestionate estimează daune ca urmare a criminalităţii economice, cuprinse între 100.000 și 1 milion de dolari, în vreme ce 16% estimează daune mai mari de 1 milion de dolari. Comparativ, 19% dintre companiile globale au raportat pierderi de peste 1 milion de dolari, iar 1% daune mai mari de 100 de milioane de dolari, în ultimii doi ani.

Atacuri cibernetice și infracțiuni comise de angajați

Conform cercetării, respondenţii din România au indicat infracţionalitatea cibernetică ca având cel mai mare impact negativ asupra activităţilor economice, în ultimii doi ani. Astfel, două din trei organizaţii au fost ţinta atacurilor informatice, în ultimele 24 de luni, iar cele mai frecvente mecanisme folosite de hackeri au fost cazurile de phishing și malware, menţionate de 37% dintre companiile din România.

Sondajul PwC a evidenţiat, în acest an, o creștere semnificativă, până la 52%, a infracţiunilor economice comise de persoane din interiorul companiilor. În Europa de Est, deși cea mai frecvent raportată infracţiune economică este cea comisă de persoane din interiorul companiilor (46%), diferenţa dintre infracţiunile comise de actorii interni și cei externi începe să se micșoreze. La nivel regional, 44% dintre incidentele de infracţionalitate economică au fost comise de persoane din afara organizaţiilor.

Companiile nu fac evaluări ale riscului de fraudă

Una din zece organizaţii care au participat la sondaj au declarat că nu au derulat niciodată o evaluare a riscurilor de fraudă, iar alocările bugetare pentru combaterea acestui fenomen rămân mai degrabă conservatoare. În acest sens, doar unul din cinci respondenţi din România a indicat că intenţionează să crească bugetul pentru investigaţii și analize de conformitate cu cerinţele de reglementare.

Organizaţiile participante la sondaj provin din diverse sectoare economice, printre care: financiar, industria prelucrătoare, energie, utilităţi și minerit, tehnologie, automotive, retail și produse de larg consum, precum și industria farmaceutică.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.401