Pe 25 mai 2018, s-a desfășurat la Liceul Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu”, din Buftea, etapa județeană a Olimpiadei Naționale de argumentare, dezbatere și gândire critică “Tinerii dezbat”, ediția 2018.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 404, ediția print

“Tinerii dezbat” este cel mai amplu program de dezbateri pen­tru elevi, fiind o olimpiadă a înțelegerii și promovării valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exercițiu al unei atitudini deschise către diferențe sociale, etnice și de gen. “Tinerii dezbat” este locul în care cresc avocații, politicienii, intelectualii și cetățenii de mâine.

Ediția din acest an a etapei județene a fost organizată de către Inspectoratul Școlar Jude­țean (IȘJ) Ilfov, reprezentat de prof. dr. Daniela Barbu, inspector școlar pen­tru proiecte educaționale, de prof. Jenica Crividenco, de la Școala Gimnazială nr. 2 din Crețești, Vidra, în calitate de președinte executiv, și de directorul turneului, prof. Elena Simion, de la Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau”, din Brănești.

Dezbateri la un nivel superior

Liceenii din Ilfov au practicat acest “sport extrem” – ”dezbateri edu­caționale”, temele abordate fiind legate de oportunitatea voluntariatului ca o condiție de absolvire a liceului, de obligativitatea uniformei șco­lare, de introducerea în trunchiul comun, la liceu, a unei ore de educație financiară, precum și de posibilitatea interzicerii alimentelor modificate genetic. Ideile promovate în timpul dezbaterilor au demonstrat un nivel superior al înțelegerii, de către elevi, a problemelor contemporane, prezente în spațiul socio-economic, dar și edu­­cațional.

Podiumul a fost ocupat de echipele Liceului Teoretic ”Ioan Petruș”, din Otopeni – care au obținut locul I la categoria ”avansați” și locul II la categoria ”începători”, elevii fiind coordonați de profesoarele Maria Gridan și Monica Kiriță. Echipajul Liceului Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu”, din Buftea, a obținut locul I la categoria ”începători”, alături de profesoara Mariana Doicu, iar reprezentanții Liceului Teoretic ”Traian Lalescu”, din Brănești, au ocupat locul II la categoria ”avansați” și locul III la categoria ”începători”, împreună cu profesoarele Maria Anghel și Crina Șerban Olteanu.

Ocupanții locului întâi vor reprezenta județul Ilfov la etapa națională a competiției, ce se va desfășura la Piatra Neamț, în luna iulie.