Premiu pentru spiritul unei „Călătorii interculturale”

În perioada 11-13 mai 2018, la Satu Mare, s-a desfășurat etapa națională a concursului ”Călătoria mea interculturală”. Tema ediției din acest an a fost „Patrimoniul cultural din comunitatea mea” – un excelent demers de interculturalitate, comunicare și creativitate al elevilor de liceu. La eveniment au fost reprezentanți a 16 minorități naționale din România – maghiari, germani, rromi, polonezi, italieni,croați, ucraineni, ruși-lipoveni, greci, slovaci, sârbi, bulgari, turci, tătari, aromâni, evrei. Din cele 102 echipaje participante la etapa națională, echipa Liceului Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu”, Buftea – A.L.M.A. (Acasă, Libertate, Multiculturalitate, Artă) a obținut un premiu special.

Cei trei elevi, Andreea Cojocaru, Raluca Comșa și Robert Alexandru, au reprezentat românii, rromii și evreii din județul Ilfov. Sub coordonarea doamnelor profesoare Carastanef Rodica și Amalia Marin, ei au reușit să contureze, într-un mod original și excelent de creativ, elemente din patrimoniul cultural al comunității din care provin. Echipajul a fost în permanență susținut material și moral de Primăria orașului Buftea, prin implicarea directă a dlui. primar George Pistol.

Detalii surpriză

La ediția din acest an s-a adăugat un element de noutate a reprezentării: fiecare județ a trebuit să aducă 1-2 produse gastronomice specifice zonei sau etniilor pe care le reprezentau, pentru seara interculturală. Echipa noastră a adus un „Săviac rrom”, o prăjitură „Humentasch” evreiască și, bineînțeles, cozonacul românesc.

La această a V-a ediție a concursului au fost prezenți reprezentanți ai Comisiei Europene în România, secretarul de stat din M.E.N., Direcția de Învățământ în Limbile Minorităților – dna. Irina Kovács, reprezentanți ai Consiliului Județean Satu Mare, inspectori și profesori însoțitori.

Felicitări celor 3 elevi (care fac parte și din trupa de teatru a liceului) și mult succes în continuare!