Constantin-Cătălin Zamfira este deputat PSD, ales în circumscripția electorală 25 Ilfov. Jurnalul de Ilfov a relatat în mai multe ediții despre activitatea parlamentară a deputatului, iar de această dată ne-am propus să vedem cum arată o zi de muncă în teritoriu, alături de oficial (și ne-am dori ca acest demers să devină o practică și pentru ceilalți reprezentanți ai județului în Parlamentul României, scopul fiind, evident, acela de a arăta ilfovenilor cum le sunt reprezentate interesele, la cel mai înalt nivel).

Articol apărut în Jurnalul de ilfov, ediția print, nr. 413

Așadar, pe 25 iulie, l-am însoțit pe Cătălin Zamfira la întâlnirile programate săptămânal cu reprezentanți ai autorităților locale din județ, temele discutate fiind generale – noutăți legislative în domeniul muncii (legea care introduce contractul de muncă pentru internship, potrivit căreia instituțiile publice vor putea încheia contracte de internship cu tineri care au împlinit vârsta de 16 ani, activitatea unui intern fiind de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de 6 ore zilnic; legea care reglementează modul în care sunt distribuite ajutoarele sociale și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii; acordarea pentru personalul din sectorul public, dar şi din companiile în care statul este acţionar unic sau majoritar, de vouchere de vacanţă, etc.) sau legate de administrația publică locală, dar și particulare, strict pe problematica comunității respective.

 

Prima oprire a fost la Primăria Pantelimon, unde l-am găsit pe primarul Marian Ivan, în biroul său, în mijlocul câtorva cupluri care au ajuns la momentul aniversării a 50 de ani de căsătorie. Și, cu această ocazie, avea loc un eveniment deloc în premieră pentru orașul Pantelimon, și anume ceremonia festivă pentru atribuirea de diplome, flori, ”distincții de fidelitate celor care au reușit să petreacă o viață de om în înțelegere și iubire, trecând peste greutăți și ieșind învingători”. Sărbătoriții au fost invitați la o petrecere oferită în cinstea lor, la care Marian Ivan a participat cu mare drag. Nu înainte, însă, de a discuta cu deputatul Cătălin Zamfira despre proiectele de dezvoltare ale orașului, dar și despre două domenii de activitate prioritare pentru autoritatea publică din Pantelimon – educația tinerilor și sportul.

Inundațiile – o problemă aproape rezolvată, în Popești – Leordeni

La Popești – Leordeni am ajuns în jurul orei 12.00, iar pe administratorul public al orașului, Florin Preda, l-am găsit în plină dezbatere a unui proiect extrem de important pentru localitate – construirea bazinului de retenție a apei pluviale pentru prevenirea inundațiilor ce se produc în urma ploilor abundente. Este vorba de un bazin subteran acoperit, cu o suprafață de 15.500 mp, ce se va realiza în zona nouă a orașului, între străzile Biruinței și Mirăslău, pentru care s-a ales ca soluție pentru depozitarea apei, în premieră, țevi cu diametrul de 3 m și lungime de 6 m. Acest lucru va permite, potrivit administratorului public, derularea unui al doilea proiect de dezvoltare, și anume crearea unei zone de agrement deasupra bazinului de retenție. Gazda întâlnirii noastre i-a mai vorbit deputatului despre proiectul de refacere a tramei stradale, derulat în trei etape: una finalizată (între Danubiana și Colina), una în derulare (de la Dr. Taberei până la Primărie) și a treia – pregătită pentru anul viitor (de la Primărie până la intrarea în Capitală), despre sistematizarea rutieră, pentru care a fost obținut, recent, avizul Poliției, despre construcția creșei, înființarea societății de salubrizare și stadiul acțiunii în instanță și al discuțiilor purtate cu reprezentanții Ecorec pe tema gropii de gunoi, despre alimentarea cu apă potabilă – până nu de mult timp, o problemă pentru Popești – Leordeni – mai ales în cazul locuitorilor de la blocuri, etajele superioare, reînceperea lucrărilor și finalizarea acestora, după 12 ani, la Liceul ”Radu Popescu”, construirea centrului multifuncțional unde va avea sediul și Primăria sau despre demolarea, în curând, a structurii blocului abandonat din vecinătatea primăriei, acțiune pentru care s-a obținut deja avizul Ministerului Finanțelor.

La Berceni, proiectele sunt duse la bun sfârșit

Drumul spre Berceni nu a avut oprirea la Primărie, pe edilul comunei, Gheorghe Covrigea, găsindu-l alături de muncitori la ”școala mică”. În locul fostei clădiri – veche de aproape 200 de ani, până de curând – șubredă și plină de igrasie, care  a fost demolată, a apărut o școală modernă, cu spații generoase și mobilier nou, gata să-și primească, din septembrie, elevii. ”Mansarda va avea o destinație multifuncțională: pe de o parte va putea fi utilizată ca sală de sport, iar pe de alta, ca sală de festivități. Având în vedere suprafața foarte mare, ne gândim ca în viitor să o compartimentăm și să amenajăm și o sală de calculatoare. Dar, deocamdată, ea rămâne cu destinația inițială. Și, fiind în aceeași ­curte cu grădinița, am luat în calcul ca și copiii de la grădiniță să utilizeze această sală atunci când e nevoie. Școala va mai avea și 4 săli de curs, cancelarie, un cabinet medical, cu asistentă medicală permanentă, care va sta și la școală și la grădiniță. Undeva, pe la sfârșitul lui august, clădirea va fi predată «la cheie»”, i-a explicat primarul deputatului Cătălin Zamfira. După care, cu toții am mers la ”școala mare”, unde au început, de asemenea, lucrările de reabilitare, care vor continua cu mansardarea clădirii și construirea unei săli de sport; la locul de joacă de pe str. Ciulin, unde mlaștina urât mirositoare a dispărut și unde se preconizează construirea, la anul, și a unui miniteren de fotbal, dar și la grădinița cu orar prelungit nr. 3, unde lucrările de construcție sunt avansate și sunt toate premisele ca termenul de finalizare – 18 decembrie 2018 – să fie devansat, iar din 2019, grădinița să fie perfect funcțională pentru a-i primi, într-un spațiu modern și dotat după ultimele standarde, pe prichindeii din comună.

Un subiect special discutat la Berceni a fost legat de dizolvarea Consiliului Local, după ce consilierii locali PSD au demisionat, administrația locală și locuitorii ­pregătindu-se pentru alegeri locale par­țiale, organizate probabil la sfârșitul acestui an.

Discuții europene

La Copăceni, discuții­le s-au purtat cu primarul localității, Ionuț Marin, iar ele au avut ca punct central, de asemenea, proiectele de dezvoltare ale localității. Edilul a făcut referire la blocarea la nivel european a proiectului privind furnizarea de internet wireless în localităţile din toată Europa, pentru care UE alocă 120 de milioane de euro, fiind vizate circa 10.000 de unităţi administrativ-teritoriale. Procedurile vor fi reluate la toamnă, iar deputatul Cătălin Zamfira, având și calitatea de membru în Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor, din Camera Deputaților, a promis că va discuta această problemă cu Mariya Gabriel, comisar în cadrul Direcției Generale Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie – department al Comisiei Europene responsabil pentru politica UE privind piața unică digitală, siguranța pe internet și știința și inovarea digitală.

Punct final – 1 Decembrie!

La finalul programului de lucru, ultima oprire a fost în comuna 1 Decembrie, unde primarul ­Gheorghe Petre a vorbit despre problema inundațiilor, despre stadiul realizării studiului hidrologic, la finalul căruia se vor identifica soluții optime de drenare a surplusului de apă care se adună în urma precipitațiilor abundente. Specialiștii hidrologi au identificat deja două cauze: naturale – hidrologice (cantitatea de precipitații) și litologice (structura solului) – și antropice, care țin de activitatea umană. Iar acestea din urmă sunt generate de lipsa canalelor de scurgere pe unele străzi, canale de desecare colmatate, resturi menajere și animale moarte aruncate în aceste canale etc. De aceea este nevoie și se fac demersuri în acest sens, pentru realizarea de șanțuri pe străzile cu probleme, decolmatarea celor existente și construirea unui bazin de acumulare betonat, dotat cu filtre, și o stație de pompare a apei prin conducte spre stația de epurare. În plus, Gheorghe Petre a dorit ca, prin intermediul Jurnalului de Ilfov, să transmită locuitorilor comunei că s-a reușit finalizarea traseelor de transport public înspre și dinspre Capitală, iar ”data de 1 Decembrie 2018 va aduce o schimbare semnificativă, în sensul în care linia 471 va opera până la stația de metrou Eroii Revoluției. Totodată, prin comuna Berceni va mai opera încă o linie RATB, care va face legătura între Copăceni și stația de metrou sus-menționată, și una care va asigura legătura între 1 Decembrie și Copăceni”.

O nouă vizită, înaintea începerii noului an școlar

Deputatul Cătălin Zamfira ne-a promis un nou tur prin localitățile ilfovene, înaintea începerii anului școlar 2018-2019, urmând ca primarii să ne prezinte atunci stadiul lucrărilor de reabilitare/construcție a unităților de învățământ – acolo unde acestea au avut loc, sau modul în care au pregătit școlile și grădinițele pentru noul ciclu educational.