Ziua Imnului Național a fost sărbătorită cu fast, duminică, 29 iulie, la Centrul Cultural Buftea, având-o ca invitată specială pe îndrăgita interpretă de muzică populară Valeria Arnăutu, căreia i-au fost alături talentații dansatori ai ansamblului folcloric ”Doina Ilfovului”.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 413, ediția print

24

Spectacolul, de alt­fel ultimul din stagiunea 2017-2018, a fost deschis cu o surpriză plăcută oferită publicului de copiii trupei Bastion, din cadrul Atelierului de Actorie și Scriere al Centrului Cultural Buftea. Tinerii au realizat, sub coordonarea lui Salex Iatma, un jurnal de știri care, într-o formulă inedită, a oferit spectatorilor informații prețioase despre Imnul Național al României. ”Este un început a ceea ce noi visăm să fie CCB TV, adică televiziunea Centrului Cultural Buftea. Face parte din proiectul centrului cultural de a avea jurnale de actualități, în care vor fi prezentate momente importante din viața orașului Buftea și, cu timpul, poate demarăm o televiziune online, Ilfov TV, care să prezinte acțiuni și evenimentele importante din județ”, ne-a spus Robert Nagy, directorul Centrului Cultural Buftea. Pentru început, proiectul pilot poate fi vizionat pe pagina de Facebook a centrului cultural.

După jurnalul de știri, tânărul și talentatul Adelin Mândroc a intonat Imnul Național, iar Valeria Arnăutu a urcat pe scenă menționând că este emoționată și fericită că a fost invitată să sărbătorească prin cântec și dans tradițional Ziua Imnului. Artista a oferit spectatorilor un ”buchet” de cântece patriotice și populare, ce au alternat cu dansurile spectaculoase, specifice ansamblului ”Doina Ilfovului”.

Simbol pentru România

Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice și de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare. La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic ″Un răsunet″, scris de Andrei Mureșanu, pe o melodie culeasă de Anton Pann. ″Deșteaptă-te române!″ a fost intonat oficial pentru prima dată la 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea, dar a fost interzis după instaurarea regimului comunist. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989 a fost ales Imn naţional al României, fiind considerat, prin Consituție, simbol Naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării și sigiliul statului.