În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Ilfov (CJI), convocată pentru data de 22.08.2018 a fost aprobată rectificarea bugetului local pe anul 2018, bugetul capitolului ”Autorități executive” fiind diminuat cu un milion de lei, banii fiind trecuți la bugetul capitolului ”Alte servicii publice generale”.

Articol apărut în nr. 417 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Banii sunt necesari suplimentării bugetului Serviciului Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov alocat Programului anual de dezinsecție la nivelul județului, prin efectuarea de noi acțiuni, ”ca urmare a condițiilor climatice din cursul acestui an – ploi abundente și temperaturi ridicate – care au favorizat dezvoltarea în masă a populațiilor de țânțari și a altor insecte care generează disconfort”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

”Este imperios necesară o nouă acțiune de larvicidare:

  • 4020 Ha x 310 lei/Ha = 1.246.200 lei + TVA = 1.482.978 lei.

Pentru eliminarea țânțarilor adulți este nevoie de încă două acțiuni la nivelul județului în valoare de:

2 treceri x 14.700 Ha = 29.400 Ha x 32 lei/Ha = 940.800 + TVA = 1.119.552 lei.

Suma totală necesară este de 2.602.530 lei”, se arată în adresa trimisă de Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov către CJI.

Marian Petrache, președintele CJI a vorbit despre o implicare mai mare a primăriilor ilfovene în acțiunea de desțânțărizare, prin delegarea de oameni care să-i însoțească pe străzi pe cei de la Serviciul de Dezinsecție (CJ Ilfov fiind printre puținele consilii județene din țară cu un astfel de serviciu), iar acest lucru să se facă după încheierea de protocoale, cu fiecare UAT în parte, în care acestea din urmă să precizeze exact numărul de străzi și lungimea acestora. Astfel, Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov va putea să-și dimensioneze personalul și bugetul, în funcție de perimetrul pe care îl deservește. ”Nu avem servicii publice corect dimensionate. Nu știm exact numărul locuitorilor. Avem cifre doar legate de locuitorii declarați, însă numărul celor care stau în Ilfov este mult mai mare. Ilfov nu este un județ oarecare. Este un județ cu regim de oraș, iar populația vrea și așteaptă servicii publice ca la oraș. Trebuie să discutăm foarte serios cu primarii. Se construiește haotic, dar se așteaptă infrastructură și servicii publice de calitate. Spre exemplu, master-planul pentru apă și canal este gândit pe cifrele anului 2012, cu populația de atunci. Acum, avem în plus circa 200.000 de peroane, care nu sunt prinse în niciun plan de dezvoltare. Trebuie să stabilim ce servicii trebuie să fie asigurate de primării și ce de către CJI și fiecare să și le asume. Trebuie să existe politici publice clare, definite pe baza unor servicii publice de calitate care să țină cont de nevoile oamenilor din județ. Dacă transformăm toate comunele mici în comune dormitor o să crăpăm. Nu putem susține la nesfârșit o asemenea infrastructură. Am fost până acum pansament pentru primării. E timpul ca lucrurile să se clarifice”, a explicat Marian Petrache.

Greu de ucis!

Acțiunile de dezinsecție la nivelul județului au început din 4 mai, când s-a acționat AVIO pentru larvicidare (adică distrugerea larvelor de țânțari). În zilele de 4, 5, 6 mai s-a acționat în tot județul, iar pe 9 iulie în zona protejată. S-a continuat cu tratament terestru pentru combaterea insectelor de disconfort (țânțari adulți). S-a acționat pe 14, 15, 17 și 18 mai, pe toată raza județului. S-au aplicat tratamente fitosanitare pe 5, 6, 7 iunie și s-a mai făcut o serie de intervenții pentru dezinsecție insecte disconfort și căpușe, în zilele de 25 iunie, 2 și 3 iulie. Următoarele intervenții au fost în zilele de 26, 27, 28 iulie și 2 august.

Câteva săptămâni s-a acționat după programul stabilit, însă ploile din a doua jumătate a lunii iunie și din iulie au îngreunat acțiunile de dezinsecție.
În perioada 8.08 – 14.08.2018 s-a stârpit omida păroasă și, din nou, între 13 și 22 august s-a efectuat tratament terestru împotriva țânțarilor. Între timp, între 17.08 – 19.08 2018 – s-a făcut un nou tratament avio contra țânțarilor, iar acțiunile continua în aceste zile, dar și în luna septembrie.

 

Informatizarea emiterii actelor de stare civilă

Al doilea proiect de hotărâre adoptat a vizat aprobarea participării Serviciului Comunitar de Evidență a Persoanelor al Județului Ilfov – Serviciul Stare Civilă din subordinea Consiliului Judeţean Ilfov în proiectul ”Sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă – SIIEASC” din cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020 finanțat de FEDR. Este vorba de un proiect a cărui valoare totală la nivel național este de 184.920.864,06 lei, iar contribuția CJI este de 0 lei. Lider de proiect este Ministerul Afacerilor Interne (DGCTI), iar ceilalți parteneri sunt reprezentați de Ministerul Comunicațiilor, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Dezvoltării. CJI va pune la dispoziție spațiile necesare și va utiliza echipamentele aferente proiectului. Astfel, eficiența și calitatea serviciilor administrației locale vor crește.