Experții europeni veniți în România, la solicitarea ministrului agriculturii, Petre Daea, au descoperit vinovații pentru dezastrul provocat de virusul Pestei Porcine Africane în fermele din România.

Miercuri, 13 februarie, s-a încheiat misiunea experților europeni care a avut drept scop analizarea posibilităților de modificare a Anexei Deciziei 709/2014, respectiv, de flexibilizare a criteriilor de stabilire a zonelor de restricție impuse de evoluția pestei porcine africane (PPA).

În cadrul vizitei au avut loc atât discuții cu reprezentanți ai ANSVSA de la nivel central și teritorial, cât și vizite la o exploatație comercială de creștere a porcilor, la două gospodării ale populației și la sediul unei Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Cauzele – măsurile scăzute de biosecuritate

Potrivit experților europeni, cauzele răspândirii pestei porcine africane, care a provocat dezastru în fermele de creștere a porcilor, iar ferme mari de zeci de mii de capete de animale, afaceri integrate, au fost distruse rând pe rând din pricina acestei epidemii care s-a întins rapid în toată țara, sunt măsurile precare de biosecuritate din sistemul de creștere a porcilor în gospodăriile populației și controlul insuficient al mișcării animalelor (comerțul și transportul porcilor fără respectarea legislației sanitare veterinare), se arată în comunicatul ANSVSA.

Cu alte cuvinte, de vină sunt țăranii care-și cresc un porc, doi, în bătătură și care habar nu au ce sunt măsurile de biosecuritate aplicate cu strictețe în fermele ­mari comerciale. O altă cauză o constituie transportul porcilor între o localitate și alta și vânzarea animalelor, făcute tot de țărani, operațiuni care scapă controlului sanitar veterinar pentru că se fac la negru, chiar și în plină epidemie PPA.

Peste 1.100 de focare de PPA

Conform informațiilor transmise de ANSVSA, pe data de 8 februarie 2019, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 298 localități din 19 de județe, cu un număr de 1.127 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale). În alte 3 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.172 de porci afectați de boală și există 916 cazuri la mistreți.

Potrivit unui comunicat MADR, reprezentanții DG SANTE, Comisia Europeană, au afirmat că vor colabora foarte strâns cu autoritățile din România, pentru a avea o imagine cât mai clară asupra situației evoluției bolii, astfel încât să identifice cele mai bune soluții la problemele cu care țara noastră se confruntă din această perspectivă și că vor propune suplimentarea fondurilor destinate combaterii acestei boli.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.440