Luna martie nu înseamnă doar prima lună de primăvară din calendar, când toată natura renaște și razele soarelui încep să ne încălzească sufletele, ci şi luna femeii. În această lună, atât de frumoasă şi totodată atât de capricioasă, obiceiurile și tradițiile aduc un strop bucurie și împlinire doamnelor și domnișoarelor, în special în zilele de 1 și 8 martie.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 443, ediția print

Sosirea primăverii a fost un bun prilej pentru primăria și Consiliul Local din Afumați să-şi arate dragostea şi aprecierea pentru mame, soţii, fiice, surori, iubite, prietene sau colege de serviciu. Însoţit de peste 50 de ajutoare care purtau în cutii cadouri simbol, Jurnalul de Ilfov l-a surprins pe primarul ­Gabriel Dumănică într-o acţiune menită să evidenţieze grija şi aprecierea pentru cetățenii comunei sale.

În prima zi a Dochiei, şi totodată în întâia zi de primăvară, ca un obicei autohton, se obişnuieşte ca fiecare fată sau femeie să primească câte un mărtişor, un fel de calendar simbolic reprezentat de un şnur bicolor, care adună zilele, săptămânile şi lunile anului în două anotimpuri, iarnă şi vară. Generalizat astăzi la sate şi oraşe, Mărţişorul este confecţionat din două fire colorate alb şi roşu, de care se prinde un obiect artizanal, pentru a fi dăruit fetelor şi femeilor care îl poartă agăţat în piept una sau mai multe zile. Deşi nu se ştie cu exactitate de când datează acest obicei, se ştie că prima zi a primăverii era celebrată încă de acum aproximativ 8.000 de ani, iar Mărţişorul îşi are originea în credinţele şi practicile agrare de atunci.

Un gest plin de semnificație

Mai departe, la început de primăvară, chiar dacă nu este o sărbătoare tradiţională, trebuie să amintim că pe 8 Martie se sărbătoreşte Ziua Femeii. Totul a pornit de la dorinţa femeilor de a fi egale în drepturi cu bărbaţii, de a avea dreptul la vot şi condiţii mai bune de muncă. În 1910 a apărut ideea unei zile dedicate exclusiv femeii. Abia în anul 1977 ziua de 8 Martie este recunoscută oficial ca Ziua Internaţională a Femeii, fiind adoptată imediat de majoritatea ţărilor din întreaga lume.

Păstrând tradiția de mai bine de zece ani a acestor frumoase obiceiuri, primăria și consiliul local din Afumați a organizat și în acest an o amplă acțiune menită să exprime respectul pe care îl poartă față de doamnele și domnișoarele din comună.

Începând cu ziua de 1 martie, echipe formate din angajați ai Primăriei Afumați, dar și voluntari dornici să facă un gest frumos de Mărțișor, cât și de 8 Martie, au oferit, timp de patru zile, peste 5.000 de cadouri de primăvară doamnelor și domnișoarelor din comună, mai precis flori, dulciuri și o felicitare semnată de primarul comunei Afumați.

Evenimentele comunei au devenit tradiții

”Femeile din Afumați merită un mic cadou, un gest frumos în fiecare an, în semn de apreciere, respect și prețuire. Suntem o comună cu oameni harnici, iar femeile sunt foarte bune gospodine”, ne-a spus primarul Gabriel Dumănică, cu care ­ne-am întâlnit pe străzile din Afumați încă de la primele ore ale dimineții, când împărțea cadourile alături de ajutoarele sale și de viceprimarul Alexandru Marius Pascu.

Un efort remarcabil  al Primăriei comunei Afumați, al Consiliului Local și al sponsorilor.

”Oamenii mă cunosc, noi facem evenimente în fiecare an, iar această acțiune de primăvară a căpătat continuitate de mai bine de 10 ani. Se întâmplă în fiecare an, dinainte de a veni eu în funcția de primar. Nu sunt evenimente electorale, ci tradiții. Vrem să ajungem la toate doamnele și domnișoarele din comună, cu flori și dulciuri. Având experiența anilor trecuți am organizat mai multe echipe și am întocmit liste pentru a fi siguri că toată lumea primește cadourile. S-au oferit să ajute peste 50 de persoane, atât angajați ai Primăriei Afumați, dar și foarte mulți voluntari care și-au dorit să sprijine această frumoasă acțiune de suflet. Faptul că ai posibilitatea să oferi ceva frumos îți și dă o stare de bine”, ne-a spus edilul.

Gestul ­primarului ­Gabriel Dumănică și al Consiliului Local Afumați a avut o profundă sem­nificație. Doamnele și domnișoarele au primit cu bucurie micile cadouri din partea primarului și nu au schimbat subiectul momentului, chiar dacă întâlnirea la poartă, cu primarul, ar fi putut fi un bun prilej pentru ”o mică audiență”.