Fără dar și poate, gustul usturoiului românesc este incomparabil cu al altor soiuri din import. Din păcate, fermierii români nu pot concura pe piața internă cu produsele importate, din cauza puterii lor economice scăzute. Tocmai de aceea, Ministerul Agriculturii a luat decizia lansării unui program similar celui pentru tomate, care să ofere un sprijin financiar fermierilor cu tradiție în cultivarea atât de apreciatului produs agricol.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 450
În acest scop, pe 27 februarie, anul acesta, Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care a fost aprobată schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”. Schema de ajutor de minimis se desfășoră pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro/ha cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha. Suprafața minimă eligibilă care poate fi cultivată este de 3.000 mp, iar producția pe acestă suprafață este de minimum 900 kg. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) și se aprobă anual.
DAJ Ilfov se implică în sprijinirea producătorilor ilfoveni
Ca și în cazul „Programului Tomata”, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Ilfov, Georgiana Ene, este unul dintre specialiștii instituției care s-a implicat, alături de colegii săi, cu mult entuziasm în promovarea noii scheme de ajutor de minimis, precum și în informarea și consilierea producătorilor de usturoi din Ilfov, unde comuna Dărăști este, de departe, cea mai vestită localitate din județ în care se cultivă intensiv usturoi.
Drept urmare, campania de informare și promovarea programului a demarat, în mod firesc, în așezarea care poate fi denumită, metaforic vorbind și fără să greșim, „Țara Usturoiului” – Dărăști Ilfov.
Așadar, în ziua de 10 aprilie 2019, o echipă de specialiști ai DAJ Ilfov, în frunte cu directorul Georgiana Ene, a poposit în mijlocul producătorilor de usturoi din comuna amintită. Reprezentanților DAJ li s-au alăturat, totodată, Petruș Micu, consilier al secretarului de stat din MADR Teodora Gheniu, Liviu Popescu, reprezentant al Autorității de Management din cadrul PNDR și Cornel Ștefan, directorul Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală (RNDR).
La începutul întâlnirii, organizată la primăria din Dărăști, directorul Georgiana Ene a trecut în revistă principalele puncte ale programului, i-a informat pe producători că DAJ Ilfov oferă consultanță și întocmește proiecte pentru accesarea de fonduri europene și i-a îndemnat pe cei prezenți să pună întrebări și să vorbească despre problemele cu care se confruntă. „Dacă sunt întrebări, aceasta denotă implicare, dar și faptul că există răspunsuri și soluții la acestea”, a afirmat directorul DAJ.
Probleme și sugestii ale producătorilor dărășteni
Una dintre problemele ridicate a fost aceea a termenului limită (29 noiembrie – n.r.) de depunere a documentelor justificative ale comercializării usturoiului. „Este un termen prea scurt. Pregătirea usturoiului pentru vânzare necesită anumite lucrări foarte migăloase. Mai mult, cea mai mare cantitate de usturoi se vinde mai ales iarna, în decembrie. De aceea, dorim pe viitor, dacă se poate, ca acest termen să fie prelungit”, a cerut producătorul Călin Dumitru. Tot el s-a arătat interesat și de posibilitatea asocierii într-un grup de producători, care le-ar oferi posibilitatea de a pătrunde pe piața marilor retaileri.
Dar principala mare problemă cu care se confruntă cei din Dărăști este cea a proprietății asupra terenurilor cultivate. După cum au explicat ei, usturoiul nu se poate cultiva pe aceeași suprafață decât după minimum 5 ani, astfel că fermierii cultivă pe alte terenuri care nu le aparțin, în urma unor înțelegeri verbale cu proprietarii acestora. Din acest motiv, mulți dintre ei nu sunt eligibili pentru schema de sprijin. „Noi folosim aceste terenuri doar un an, de aceea nu putem face contracte de arendă pe termen mai lung. De aceea, noi ne înțelegem verbal cu proprietarii. Prin urmare, anul acesta nu vom avea un succes atât de mare cu programul”, a explicat Călin Dumitru. Georgiana Ene a precizat că în aceste cazuri există o soluție, și anume încheierea unui contract de comodat, soluție pe care a recomandat-o pentru anul următor.
De asemenea, Marin Manole, viceprimarul comunei Dărăști, le-a spus fermierilor că primăria poate oferi toate informațiile cu privire la amplasamentul și proprietarii terenurilor aflate în folosință.
Și fermierii din Dărăști pot accesa fonduri europene
În continuare, Liviu Popescu, reprezentant al Autorității de Management din cadrul PNDR le-a prezentat producătorilor câteva măsuri și submăsuri prin care pot accesa fonduri europene, cum ar fi sm 16.4, prin care își pot promova produsele pe diferite canale sau pot face investiții în diferite utilaje, până la suma maximă de 100.000 de euro, măsura pentru grupuri de producători sau sm 6.3, care se adresează micilor fermieri.
La final, directorul DAJ s-a arătat mulțumită de rezultatele acestei întâlniri și de faptul că producătorii din Dărăști sunt foarte interesați de înființarea unor cooperative agricole sau grupuri de producători în comună.
„Eu sunt mulțumită pentru această etapă, de modul în care au decurs discuțiile, pe care eu le consider constructive, cât și de faptul că oamenii au manifestat interes pentru această schemă de minimis, după ce au primit, într-o primă fază, toate informațiile. Astfel, ei au avut timp să le analizeze. Mă mai bucură faptul că, în urma întâlnirii de astăzi, ei și-au manifestat și dorința de a se asocia într-o cooperativă. Deși ei au exprimat o serie de reticențe, din diferite motive, eu sunt convinsă că dacă vor avea curajul să demareze ceva, toate aceste obstacole vor dispărea. Trebuie să existe un început, un prim pas. Dacă li se oferă un avantaj, oricât de mic, de ce să nu beneficieze de el? Oamenii trebuie să aibă încredere în sprijinul nostru total, în faptul că le vom da tot concursul pentru înlăturarea oricăror probleme apărute și îi îndemn să ni se adreseze, inclusiv cu sugestii de îmbunătățire a acestui program!”, a conchis directorul DAJ.