Reportaj apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 453

Bragadiru vrea „schimbare”

În dimineața zilei de 26 mai, alegătorii din orașul Bragadiru nu s-au lăsat mai prejos de ceilalți ilfoveni și s-au prezentat masiv la vot. La Secția de votare nr. 2 de la Școala gimnazială nr. 1 Bragadiru, în jurul orei 10.30, potrivit președintelui secției, Olivia Ghiță, din 2.000 de alegători aflați pe liste votaseră 250, iar pe liste suplimentare alți 72 pentru referendum și, pentru europarlamentare 62, ceea ce arată că 10 alegători din această categorie nu votaseră la referendum.

I-am întrebat pe câțiva dintre alegători cu ce gânduri s-au prezentat la urne, iar foarte mulți dintre ei, toți tineri, au declarat că se așteaptă „la o schimbare în bine” a situației din România. Au fost și câțiva, cu vârste mai înaintate, care au spus că așteaptă de la europarlamentari „să fie patrioți și să reprezinte interesele României la Bruxelles. Aceștia, totodată, au declarat că nu sunt de acord cu referendumul pe justiție inițiat de președintele Iohannis.

Cornețenii își doresc „să iasă bine pentru români”

La Secția de votare 174, amenajată în incinta Școlii gimnaziale nr.1 din Cornetu, erau înscriși pe liste 1.048 de alegători. La ora 11.30, votaseră 250 de cetățeni, iar pe listele suplimentare, 39 își manifestaseră opțiunea pentru referendum, iar 52 pentru europarlamentare. Mulți dintre cei veniți la urne au declarat că își doresc, în urma votului exprimat, să „iasă bine pentru români”, mulți dintre aceștia subliniind că speră aceasta mai ales în privința referendumului, și doresc să fie reprezentați de „oameni bine educați, care să ne reprezinte cu cinste în Europa.

La Ciorogârla, alegători… „gârlă”

Și locuitorii din Ciorogârla „au pus umărul” la recordul stabilit de județul Ilfov în privința prezenței la vot. La Școala gimnazială nr. 1, din comună, pe culoarele instituției de învățământ am găsit, așa cum spune titlul, alegători… „gârlă”! La Secția nr. 160, președintele Alexandru Simionescu ne-a informat că din cei 1.309 de alegători aflați pe listele electorale, 448 își exprimaseră, până la ora 14.00, opțiunile. Pe listele suplimentare se aflau 163 de alegători la referendum și 150 la europarlamentare.

 

Primarul comunei, Victor Niculae, care se afla în curtea școlii, ne-a declarat: „Am votat cu gânduri de mai bine pentru parlamentarii europeni, pentru a ne susține în finanțarea cu fonduri europene. Eu, unul, sunt foarte mulțumit pentru că am primit 8,4 milioane de euro pentru rețelele de apă și canal ce vor fi introduse în comună. Am votat DA și la referendum, așa cum mulți dintre concetățenii mei sunt sigur că au făcut-o”.

La Domnești, domnește simțul civic

Și la Secția de votare 191 care funcționa în Școala Gimnazială „Gheorghe Corneliu”, din Domnești, am constatat o mare afluență de alegători. Ioana Daniela Matei, președintele secției, ne-a informat că, până la acea oră (13.15) se prezentaseră deja 413 alegători din cei 1.482 aflați pe liste. Pe listele suplimentare figurau încă 230 de votanți.

Oamenii s-au declarat foarte optimiști în privința rezultatelor celor două scrutine. „Eu sunt convins că ceea ce s-a întâmplat aici nu s-a mai întâmplat de peste 20 de ani în România și toate gândurile noastre sunt la unison că lucrurile se vor schimba în bine”, ne-a spus Cătălin Albu.

Și o bunicuță din Bacău, venită în vizită la copiii și nepoții săi din Domnești, ne-a spus că ar vrea să „nu se mai dea drumul la hoți”, iar cei care au furat să dea banii înapoi. „Îmi doresc ca tinerii să ajungă să fie ascultați, să li se respecte dorințele, iar pentru noi să se termine cu minciunile cu pensiile!”, a adăugat Maria Scărlătescu.

Dragomirești Vale, comuna cu spirit european

La Secția de votare 196 din incinta Liceului Tehnologic „Vintilă Brătianu”, din Dragomirești Vale, comisia de votare s-a declarat deja copleșită de numărul alegătorilor veniți să-și exprime opțiunile în cadrul celor două scrutine. Aproape de ora 15.00, votaseră 480 de alegători dintre cei 1.300 arondați la secția respectivă.

Și aici opinia generală era că țara noastră are nevoie de o altă abordare atât în politica internă, cât și față de atitudinea actualilor guvernanți față de Uniunea Europeană. „Am votat pentru un viitor mult mai bun decât prezentul actual, pentru această țară, pentru comunitatea în care locuim și pentru comunitatea europeană din care facem parte”, ne-a spus Claudiu Șerban.

Clinceni, la coadă pentru democrație

În comuna Clinceni am ajuns în jurul orei 13.00. La ușa Secției de votare nr. 164, din incinta clădirii Liceului sportiv Clinceni, așteptau răbdători circa 30-40 de alegători. Președintele secției, Alexandru Valentin Gheorghe ne-a confirmat că, până la acea oră, prezența era destul de bună. Din 1.099 de alegători aflați pe liste se prezentaseră la vot 230, iar pe listele suplimentare figurau alți 51 pentru europarlamentare și 50 pentru referendum. Și aici, clincenarii și-au manifestat speranța în schimbare și de a se „ține cont de votul lor la referendum”.

Primarul comunei, Adrian Budeanu, aflat în curtea liceului, ne-a spus că este convins că clincenarii vor vota „pentru interesul comunității”. „Vrem să dezvoltăm localitatea noastră în care am investit enorm, iar asta nu o putem realiza decât cu sprijinul Europei. Mă bucur că secțiile de votare sunt pline, că foarte mulți tineri au venit să voteze și sunt convins că clincenarii vor vota pentru un viitor mai bun și pentru schimbări majore pe scena politică a țării”, ne-a declarat edilul.