Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a acordat finanţare în valoare de 11 milioane de euro pentru achiziţionarea şi instalarea sistemelor de plasă antigrindină în exploataţii pomicole, prin proiecte depuse pe submăsura 4.1a din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020), a anunţat AFIR.

Până în prezent, Agenţia a încheiat contracte de finanţare cu 412 pomicultori, în valoare de 204 milioane de euro, prin submăsura 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole”.

„Dintre aceştia, 85 au prevăzut prin proiect achiziţionarea de plase antigrindină, (…) iar suprafaţa culturilor protejate prin instalarea acestor sisteme antigrindină este de 383 de hectare”, precizează agenţia într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit directorului general al AFIR, Adrian Chesnoiu, plasele antigrindină pot fi utilizate în zonele cu risc sporit de producere a unor fenomene nefavorabile, iar prin PNDR 2020 au fost prevăzute fonduri inclusiv pentru tehnologizarea exploataţiilor pomicole, menite să protejeze livezile şi culturile de arbuşti.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.452