Omagiu adus celor căzuți în luptele pentru apărarea neamului românesc

Întreg județul Ilfov i-a omagiat și i-a cinstit pe cei care s-au jertfit în luptele pentru apărarea patriei și pentru întregirea neamului românesc. Bineînțeles, și în comuna Berceni ceremonia de pomenire a eroilor comunei a adunat în jurul monumentului dedicat acestora zeci de locuitori, în frunte cu primarul comunei, Gheorghe Covrigea, precum și a unor oaspeți de seamă – prefectul județului, Mihai Sandu Niță, și subprefectul Vincențiu Voicu.

 

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 455

 

Putem spune că a fost un eveniment cu totul deosebit ca amploare și organizare, pe măsura jertfei eroilor din Berceni. Afirmăm aceasta deoarece am apreciat inițiativa primarului comunei, Gheorghe Covrigea, de a invita la festivități și pe militarii Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, din cadrul Brigăzii 1 Mecanizate „Argedava”, care au făcut ca ceremonia să fie una de neuitat.

Să pomenim de-a pururi jertfa cea mare!

Solemnitatea cinstirii eroilor a fost deschisă de garda de onoare comandată de maior Bogdan Năstase, șef al operațiilor la Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni”, din Brigada I Mecanizată, care a prezentat onorul prefectului județului Ilfov, Mihai Sandu Niță. În continuare, Fanfara reprezentativă a Batalionului „Călugăreni” a intonat Imnul României.

A urmat o slujbă de pomenire a celor căzuți în luptele pentru apărarea patriei oficiată de un sobor de preoți alcătuit din părinții Nicolae Manu, Dan Caloian și Cristian Pena, de la parohiile Berceni I și II.

După serviciul religios, în acordurile „Imnului Eroilor” a avut loc ceremonia depunerii de coroane de flori din partea Primăriei Berceni și a Școlii Gimnaziale nr. 1.

Recunoștință bravilor eroi

Primarul Gheorghe Covrigea a susținut un scurt discurs cu privire la semnificația și importanța acestei zile.

„Mă bucur că sunteți prezenți astăzi aici, într-o zi care are o semnificație creștină – Înălțarea Domnului. Totodată, comemorăm astăzi eroii neamului românesc. Avem datoria ca, la fiecare sărbătoare, să-i comemorăm cu profundă recunoștință pe toți cei care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru ca noi să trăim astăzi într-o țară independentă și suverană, în care ne putem bucura de libertate. Jertfa ostașilor neamului nostru a fost înfăptuită pentru și prin credință, pentru ca noi, părinții și copiii noștri să putem merge la biserică să ne rugăm liberi lui Dumnezeu. Cea mai de preț bogăție a neamului nostru este credința creștină. Aceasta a contribuit decisiv la păstrarea valorilor noastre naționale, la obținerea și păstrarea independenței de stat, a libertății poporului nostru. Pentru toate acestea doresc ­să-mi exprim prețuirea și recunoștința față de bravii eroi ai neamului românesc căzuți la datorie, păstrând întotdeauna în memorie exemplul lor de dăruire”, a spus edilul.

Osemintele celor care s-au jertfit, „granița” țării noastre

La rândul său, prefectul județului a fost invitat să-și exprime gândurile cu privire la cei care și-au dat viața pentru propășirea neamului românesc.

„Domnule primar, dragi localnici, vreau să vă spun câteva cuvinte de suflet, care se referă la neamul nostru românesc. Ceea ce se-ntâmplă astăzi aici este un lucru de admirat, pentru că avem datoria de a ne comemora eroii. Pe cei care, în urmă cu ani și ani de zile, pe tot parcursul istoriei noastre, s-au jertfit, și-au dat viața pentru ca noi, astăzi, să fim liberi. Eu cred că osemintele dumnealor reprezintă granița țării noastre, iar sângele lor vărsat a udat rădăcinile libertății statului român. De aceea, trebuie să vorbim cu tărie, și nu în șoaptă, de bunii, străbunii și eroii noștri. Este datoria noastră ­să-i pomenim și să nu-i uităm niciodată. Dumnezeu să ne ajute ca România să fie o țară așa cum ne dorim cu toții, să arătăm tuturor că suntem un stat care merită respectat și care are tradiția, cultura și dorința de a avea o poziție fruntașă oriunde în lume”, a subliniat Mihai Sandu Niță.

Copiii din Berceni au susținut un emoționant program artistic

Programul elevilor Șc. gimn. nr. 1, din Berceni, a fost prefațat de o impresionantă defilare a militarilor Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” și a fanfarei militare. Aceștia i-au emoționat pe locuitorii comunei sosiți în număr mare la festivitățile dedicate comemorării eroilor cu talentul și sensibilitatea lor. Micuții artiști au cântat cunoscute cântece patriotice cum ar fi „Imnul eroilor”, „Treceți batalioane române Carpații” sau „Cântă cucu-n Bucovina”, au recitat poezii legate de semnificația evenimentului și au prezentat o suită de dansuri populare care au smuls aplauzele asistenței.

A fost, așa cum spuneam, o ceremonie impresionantă, desfășurată cu multă emoție și cu profunde sentimente de respect și recunoștință față de eroii neamului. Dumnezeu să-i odihnească de-a pururi!