Arșița verii ne pune sănătatea la grele încercări. Nu și dacă evităm soarele arzător la orele amiezii și ne hidratăm în mod corespunzător. Pentru asta, însă, trebuie să înlocuim sucurile din comerț cu unele mult mai sănătoase, preparate chiar de noi, în casă. Și avem și din ce să le preparăm. Piețele și grădinile abundă de fructe pline de vitamine și săruri minerale. Iată câteva sucuri pline de savoare, perfecte pentru vara asta!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 458, ediția print

Limonada de pepene roșu 

Compoziția chimică bogată în vitamine și săruri minerale esențiale îi atribuie pepenelui roșu puternice proprietăți antioxidante. Astfel, fructul contribuie la reglarea tensiunii arteriale și la prevenirea bolilor de inimă și vase sanguine, atât de frecvente în această perioadă a anului. Este bogat în vitamina C, motiv pentru care introducerea fructului în dieta zilnică mărește rezistența organismului la infecții și diverse afecțiuni severe, inclusiv cancerul de prostată. Totodată, este și un excelent detoxifiant și un bun adjuvant în anumite tulburări renale. Cum o preparăm?

Ingrediente:

3 linguri de miere sau după gust, o lămâie verde, o jumătate de kg de pepene roșu, zeama de la o jumătate de lămâie, frunze de mentă și cuburi de gheață.

Mod de preparare: Îndepărtăm coaja și semințele pepenelui. Miezul îl tăiem cuburi și îl mixăm la blender cu zeama de la o jumătate de lămâie, mierea și gheața. După ce amestecăm bine compoziția, turnăm limonada în pahare, tăiem lămâia verde rondele și punem câte o felie în pahar. Produsul se servește neapărat rece. Pentru ornament putem folosi felii de lămâie, frunze de mentă sau felii de pepene.

Freshul de fructe de pădure

Zmeura, afinele, fragii, murele și coacăzele nu trebuie să ne lipsească din casă în această perioadă a anului. Sucul natural preparat din aceste fructe nu este doar gustos, ci și sănătos. Cu un conținut bogat în vitaminele A, complexul B, C, D, E, calciu, magneziu, fosfor, zinc și seleniu, acesta este un antioxidant excelent, protejând organismul de numeroase boli de sezon. O jumătate de ceașcă de fructe de pădure conține antioxidanți cât patru porții de mere, broccoli, spanac sau morcov. Pe lângă faptul că este ușor de asimilat de organism, sucul de fructe de pădure este și un tonic digestiv foarte bun și ajută la prevenirea cancerului și a îmbătrânirii precoce.

Ingrediente:

400 gr de fructe de pădure (mure, zmeură, coacăze, fragi, afine), miere, după gust.

Mod de preparare: Spălăm bine fructele, le scoatem codițele și le mixăm la blender. Adăugăm mierea și pasăm bine. Sucul obținut îl lăsăm puțin la figider și îl servim în pahare.

Socata 

Pe lângă gustul parfumat și răcoritor, socata este și un foarte bun digestiv. Datorită compoziției chimice, aceasta ajută la eliminarea apei din țesuturi și a toxinelor din organism. În plus, fiind săracă în calorii (100 ml de suc conțin doar 38 de calorii) este recomandată și în curele de slăbire. Cum o preparăm?

Ingrediente:

– 350 gr de zahăr, 10 flori de soc, mari cât palma, 5 l de apă plată, zeama a 2 lămâi, coaja unei lămâi, o jumătate de pliculeț de drojdie (opțional).

Mod de preparare: Începem prin a pune o jumătate de litru de apă din toată cantitatea într-un vas încăpător, împreună cu zahărul, și o lăsăm să fiarbă la foc mic până când se dizolvă zahărul (nu trebuie să fiarbă). Lăsăm apa să se răcească. Între timp, pregătim restul ingredientelor pentru socată: spălăm florile de soc, răzuim o lămâie, apoi stoarcem ambele lămâi. Într-un borcan mare, de murături, așezăm florile de soc, punem coaja și zeama de lămâie plus drojdia granulată, dacă folosim (rolul drojdiei e de a grăbi procesul de fermentare, însă nu e neapărat necesară). Deasupra lor turnăm siropul răcit, restul de apă și amestecăm energic pentru omogenizare. Lăsăm borcanul acoperit cu o farfurie/folie de plastic, la soare. Amestecăm în fiecare zi, de câte două ori pe zi. După 3-4 zile punem socata la frigider și o consumăm cât mai repede.