Utilizarea antibioticelor a devenit un fenomen alarmant în ultimii ani, în țara noastră. Peste 4,5 milioane de români au tratat în ultimul an cel puțin o dată răceala manifestată cu durere în gât cu antibiotice și peste 30% dintre ei au făcut acest lucru fără niciun fel de recomandare de la medic, relevă un studiu al Societății Române de Rinologie și Societății Naționale de Medicina Familiei, realizat  luna trecută și dat publicității pe 18 noiembrie, cu prilejul Zilei Europene a Informării despre Antibiotice.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 478, ediția print

Potrivit studiului, o treime dintre cei care au consumat antibiotic fără prescripție de la medic și-au administrat medicația după sfaturile celor apropiați sau citind pe Internet. „Dezvoltarea alarmantă a rezistenței bacteriene ne supune pe oricare dintre noi riscurilor de a dezvolta infecții grave care să nu mai poată fi tratate. Greșelile aparțin pacientului care face automedicație cu antibiotic la primul semn de răceală, medicilor care prescriu cu ușurință antiinfecțioase pentru simple viroze sau dureri în gât și uneori ușurinței cu care se pot procura aceste medicamente din farmacii. Roșul în gât, secrețiile nazale și nasul înfundat nu au nevoie de tratament antibiotic”, susține prof. dr. Codruț Sarafoleanu, din partea Societății Române de Rinologie.

Cel puțin 700.000 de oameni mor din cauza bolilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice

Rezistența la antimicrobiene este o amenințare din ce în ce mai mare pentru sănătatea publică, mai bine de 700.000 de oameni pierzând anual lupta cu bolile cauzate de bacterii rezistente la antibiotice. Conform Centrului European de Control al Bolilor, România se află pe locul trei între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește impactul infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice. „O mare parte dintre români apreciază remediile tradiționale pentru răceala cu durere în gât și optează pentru ele ca adjuvant. Totuși, convingerea eronată că antibioticul este panaceu universal și dorința de a avea o vindecare rapidă îi fac pe mulți concetățeni să apeleze direct la tratamentul antibiotic, fără un examen medical prealabil la medicul de familie, care să stabilească tratamentul adecvat afecțiunii de care suferă”, explică dr. Dina Mergeani, membru al Societății Naționale de Medicină a Familiei. Studiul „Cum se tratează românii de răceală și gripă” a fost efectuat la cererea Societății Române de Rinologie, în perioada 10 – 17 octombrie, pe un eșantion reprezentativ de 1.566 de persoane.

Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: „Sunt pacienți care insistă să ia antibiotic”

Lipsa de informare la zi, precum și presiunea pacienților se află printre motivele pentru care antibioticele sunt prescrise în exces, a afirmat președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, în cadrul conferinței organizate sâmbătă, 16 noiembrie, de SRM, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, în Săptămâna Mondială a Conștientizării asupra Antibioticelor. „Sunt mai multe motive pentru care se prescriu în exces antibiotice. Unul dintre motive este lipsa de informare la zi, câteodată se leagă și de presiunea pacienților, adică sunt pacienți care vor să ia antibiotic, insistă să ia antibiotic și cred că acesta nu este lucrul cel mai îngrijorător, faptul că medicii prescriu antibiotice, mai îngrijorător este faptul legat de utilizarea de antibiotice fără prescripție, adică sunt două lucruri diferite. Nu medicii sunt neapărat vinovați de utilizarea antibioticelor în exces, suntem și noi vinovați, pentru că de multe ori nu ne gândim înainte de ce trebuie să utilizăm un antibiotic”, a spus Alexandru Rafila. Potrivit medicului, deviza de anul acesta este „Antibioticele nu sunt analgezice sau antiinflamatorii”. „Dacă suntem răciți, nu luăm antibiotic ca să ne scadă febra, să ne treacă o durere sau să ne treacă o răceală, mai ales că majoritatea acestor tip de infecții, care apar iarna, sunt infecții virale și tratamentul infecțiilor virale nu se face cu antibiotic”, a adăugat dr. Rafila.