Cu chef de viaţă. Şi de aniversare!

Am ajuns la Primăria orașului în jurul orei 9.00, iar conducerea instituției pregătise deja coroanele de flori ce urmau să fie depuse la Monumentul Eroilor căzuți în timpul Marelui Război, din Piața Sf. Maria, la Monumentul Eroilor căzuți la Revoluția din 1989 și la Crucea ridicată pentru cinstirea ”eroilor satului Leordeni căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial”, în vecinătatea Bisericii ”Sf. Voievozi”. Toți cei prezenți au purtat la gât eșarfe tricolore, iar la finalul fiecărui ceremonial s-au prins într-o horă a bucuriei că sunt români și a recunoștinței față de înaintașii neamului, care s-au jertfit pentru România de astăzi!

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print. nr. 479

Primarul orașului, Petre Iacob, a urat ”de bine” tuturor românilor, precum și ”un viitor prosper în a noastră țară! De 1 Decembrie, să ne amintim în fiecare an de jertfa predecesorilor noștri și să cinstim Marea Unire, fiind mai buni și mai uniți! La mulți ani, popeșteni! La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România!”, a spus edilul.

La prânz, popeștenii s-au adunat cu mic cu mare în Piața Sf. Maria, vis-à-vis de Primărie, în parcarea Mega Image, pentru a participa la un spectacol la care organizatorii au invitat artiști extrem de îndrăgiți. Am remarcat organizarea excepțională, curățenia și voia bună a tuturor celor implicați. Precum și participarea în număr foarte mare a locuitorilor tineri. Și vorbim aici de 8 ore de petrecere, ziua aniversară a României încheindu-se la Popești-Leodeni ­după ora 20.30, cu un spectaculos foc de artificii.

Costum popular purtat cu mândrie

La ora 12.30, pe scena amenajată special pentru eveniment au urcat artistele de la ”Șezătoarea Sânzienelor”, ansamblul folcloric al Liceului Teoretic ”Radu Popescu”, din localitate. Fetițele au deschis evenimentul dedicat Zilei Naționale a României și au purtat costume populare extraordinar de fumoase, la care au adăugat cojocele groase de blană, opinci și ciorapi de lână, câte o basma roșie pe cap și, pline de mândrie, câte o cocardă tricoloră. Fiecare elevă a primit apoi câte o ediție a atlasului/enciclopediei pentru copii ”Cum s-a născut poporul român”, autor Neagu Djuvara, din care pot afla ”ce neamuri au fost din vechime pe acest pământ care e astăzi al nostru, ce fel de oameni erau, cu ce se îndeletniceau. Cum au venit alte popoare, pe rând, cum s-au războit sau cum s-au amestecat unii cu alții și cum, în cele din urmă, după vreo mie de ani de mari mișcări și mari frământări, a ieșit un popor întreg de sute de mii, apoi de milioane de oameni vorbind toți aceeași limbă și având aceleași datini și obiceiuri”.

Pe scenă au urcat apoi, în prima parte a spectacolului, dedicată muzicii populare, Andra Matei, Ruxandra Pitulice, Fanfara de muzică de promenadă, Silvia Semeniuc, Adina Roșca și Cătălin Doinaș, Grigore Gherman și Niculina Stoican.

Târg de Crăciun, o poveste luminoasă!

În jurul orei 17.00, când în cortul special amenajat și încălzit de lângă scenă se pregăteau să evolueze artiștii de muzică ușoară, în parculețul din vecinătatea pieței s-au aprins luminile de sărbătoare și s-a deschis Târgul de Crăciun din Popești-Leordeni. Ieslea cu pruncul Iisus, o caleașcă de poveste trasă de doi reni, brazi împodobiți și multe daruri, îngeri, globulețe luminate, o miniscenă pregătită pentru momente artistice și, bineînțeles, casa lui Moș Crăciun, toate îi așteaptă pe cei mici, dar și pe cei mai mari, până la 6 ianuarie 2020, să se bucure și să simtă magia sărăbătorilor de iarnă.

Spectacol, la superlativ!

După ora 17.00, atmosfera s-a încins și mai mult, iar frigul a fost învins cu ceaiuri și cafele fierbinți. Adulții au gustat câte un pahar de vin fiert și s-au bucurat în aceeași mare măsură de spectacol. Au fost invitați, pe rând, pe scenă, de către Roxana Vașniuc, Loulou, Raluka, Amna, Andreea Bănică, Vescan și, la final, Lidia Buble. Fiecare artist a captivat publicul, iar la sfârșitul cântării toți au fost ”obligați” să se fotografieze cu fani care de care mai înfocați. Raluka a făcut show, sclipitoarea Amna – la propriu – a încântat, trăgând cu un ochi și la ce face fiul ei, David, în așteptarea mamei-artiste care i-a promis o plimbare în Târgul de Crăciun, Andreea Bănică și cele patru dansatoare sexy au electrizat, iar Vescan a dat de furcă organizatorilor când a coborât de pe scenă, în public, când a cerut stingerea luminilor, iar tinerii spectatori au aprins ­blitzurile telefoanelor și l-au luat cu asalt, ­fredonându-i cu mare plăcere fiecare vers. Lidia Buble a încheiat spectacolul, iar organizatorii nu au omis pregătirea unui spectaculos foc de artificii, așa cum se impune la moment de mare sărbătoare!

Cinstirea eroilor

În Piața Sf. Maria nr. 1 (vis-a-vis de Primărie, lângă Mega Image) se află amplasat ”Monumentul eroilor din Popești-Leordeni”, ”pavat cu plăci din travertin și împrejmuit de un gard jos, din fier forjat. Soclul are patru trepte placate cu piatră (calcar). Monumentul se înscrie într-un volum ca un trunchi de piramidă, pe care stă o cruce unde s-a scris “1916-1919”. În fața volumului pe care stă crucea este amplasată o coloană cu aceleași retrageri în trepte. Ca și acesta, coloana are un capitel pe care este așezat bustul unui soldat. Pe coloană este inscripționat “Eroilor din Popești-Leordeni comuna recunoscătoare”. Pe lateralele monumentului sunt două plăci din marmură cu numele eroilor, iar deasupra crucii este amplasat un vultur din bronz cu aripile deschise, cu o cruce în cioc”, potrivit historia.ro.

Și, tot în Popești-Leordeni au fost realizate Monumentul și Biserica eroilor martiri timișoreni, cea din urmă fiind ”singurul lăcaș de cult din lume suspendat pe o gură de canal”. Canalul în care a fost aruncată cu brutalitate cenușa primilor martiri ai Revoluţiei Române din decembrie 1989. Lângă crucea înălțată în memoria eroilor, suspendată la 3 m înălţime deasupra pământului, a fost realizată o biserică ”alcătuită din fundaţii, stâlpi și grinzi de beton armat, cu suprastructura de rezistenţă dintr-o osatură spaţială din lemn, ce se reazămă și este ancorată de infrastructura de beton armat”. ”Pentru că, se cuvenea o reparaţie morală pentru a cinsti memoria acestor victime prin ridicarea unei biserici, pentru ca oamenii să se poată închina într-un loc destinat acestui scop, în care să se poată ţine slujbe de pomenire și parastase așa cum cere tradiţia creștină ortodoxă. Trebuie precizat faptul că biserica este una ecumenică, așa cum și victimele din decembrie 1989 au îmbrăţișat diferite credinţe religioase, ceea ce nu le-a împiedicat să lupte pentru aceleași idealuri!”, potrivit memorialulrevolutiei.ro.

Făcând referire la crucea din Leordeni, aflată ”în fața incintei bisericii ”Sf. Voievozi”, la intersecția străzilor C-tin Văcărescu cu Breaza, pe partea stângă a intrării în incinta bisericii, marelerazboi-ilfov.ro descrie un ”soclu cu trei trepte din beton mozaicat pe care se ridică monumentul sub forma unui trunchi de piramidă. Pe faţa de vest, principală, este placat cu trei plăci de marmură pătrate pe care este înscris: ”Cinste eroilor satului Leordeni căzuţi în primul și al doilea război mondial, Veșnică pomenire”, iar peste acest trunchi se ridică o cruce cu braţele treflate. Pe spatele monumentului este amplasată o placă de marmură fără inscripţie”.