Anul care tocmai s-a încheiat a fost extrem de important și pentru femeile din Ilfov. Grație voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, sute de reprezentante ale sexului frumos din diverse comune și orașe au avut posibilitatea de a-și monitoriza sănătatea fără niciun fel de costuri. Sâmbătă, pe 7 decembrie, a fost rândul femeilor din Dărăști să-și facă investigații medicale gratuite.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 483, ediția print

Ultima acțiune din anul 2019 a „Campaniei de prevenție și depistare a cancerului de col uterin” s-a desfășurat, așadar, în comuna Dărăști. O echipă medicală formată din specialiști ai Institutului Oncologic din București s-a deplasat în această localitate și le-a ajutat pe doamne și domnișoare să-și controleze sănătatea. Peste 20 de femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani au beneficiat, astfel, de o investigație medicală primară la sân, au făcut testul Babeș-Papanicolau, singurul test care poate depista leziuni canceroase în stadii incipiente, și au primit cele mai bune sfaturi cu privire la prevenirea și tratarea cancerului de col uterin.

„Ne bucurăm că femeile au înțeles importanța controalelor medicale  și vin în număr mare să-și facă investigațiile primare. Anul acesta (n.r. – 2019), ca și anul trecut de alt­fel, avem peste 300 de femei examinate în cadrul campaniei. Suplimentar față de anul trecut am început să le efectuăm și un examen clinic al sânului, investigație de care au beneficiat deja peste 150 de femei. Ne bucurăm în continuare de sprijinul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, coordonați de Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru alături de care sperăm să realizăm lucruri minunate pentru oamenii din jurul Bucureștiului, și anul viitor (n.r.- anul 2020)”, a spus dr. Virgil Prunoiu, coordonatorul programului de screening din cadrul Institutului Oncologic București. La rândul său, dr. Cristina Șaptefrați, medic primar obstetrică-ginecologie, a subliniat faptul că „multe dintre pacientele pe care
le-am văzut nu făcuseră un examen Babeș-Papanicolau, multe nu au făcut o examinare la sân. Am găsit destule cazuri în neregulă și, din păcate, prea puține paciente au venit să continue investigațiile”. Dr. Șaptefrați a explicat că examenul sânului este foarte important, „având în vedere că un cancer la sân nu apare brusc ca o tumoră mare”, iar în acest mod pot fi depistate anumite modificări care pot duce la dezvoltarea cancerului.

Peste 670 de femei, consultate de la începutul campaniei 

Din ianuarie 2018 și până la sfârșitul anului 2019, „Campania de prevenție și depistare a cancerului de col uterin” a avut 679 de beneficiare. „Datorită acestei campanii au fost identificate din timp multe probleme de sănătate la persoanele înscrise și astfel s-a reușit evitarea unor complicaţii”, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. În program au fost incluse femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, pentru care aceste examinări nu ar fi fost la îndemână din cauza lipsurilor financiare și materiale.

În România,

Șase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin

În România, zilnic se sting șase femei ca urmare a complicațiilor cancerului de col uterin. Organizația Mondială a Sănătății declară că riscul decesului cauzat de cancerul de col uterin în țara noastră este de trei ori mai ridicat decât media europeană. Astfel, România se află pe primul loc în Europa ca rată a deceselor pe fondul acestei boli. Anual, mor  aproximativ 2.000 femei din 3.000 înregistrate, din cauza faptului că boala este depistată în stadiile sale finale. Rata de supraviețuire la cinci ani de la diagnosticarea cu cancer de col uterin se referă la procentul pacientelor care trăiesc cel puțin cinci ani după depistarea cancerului. Multe dintre aceste paciente ajung să trăiască peste cinci ani. De asemenea, aceste procente se referă la mortalitatea apărută din orice cauză la cele care suferă de cancer de col uterin.