Autoritățile locale din comuna Corbeanca au inițiat, așa cum anunțam într-unul dintre numerele precedente ale publicației noastre, un proiect cultural unic în județul Ilfov – o tabără de sculptură în piatră. Tabăra de sculptură în piatră de la Corbeanca se va desfășura în perioada 25 aprilie-30 mai într-o alveolă din fața noului parc din localitate.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 492, ediția print

La eveniment vor participa 10 sculptori români consacrați. Totodată, în Centrul Cultural aflat în vecinătatea parcului va fi amenajată o expoziție cu lucrări din bronz ale acestor artiști. Pentru o mai bună cunoaștere a acestor artiști plastici, Jurnalul de Ilfov și-a propus prezentarea operelor și activității acestora. În acest număr, îl avem ca „oaspete”, pe artistul plastic Andrei Marina.

Un artist prolific foarte apreciat

Andrei Marina s-a născut pe 28 mai 1960. El a absolvit Academia de Arte de la Cluj – Secția Sculptură în anul 1984. De atunci, a participat la 24 de simpozioane de sculptură atât în țară, cât și în străinătate. Între anii 1983-1998 a participat la toate expozițiile internaționale bienale „Dantesca” – Ravenna, Italia, precum și la alte nenumărate expoziții. În anul 2000, a fost organizatorul primului Simpozion internațional de sculptură monumentală, la Romexpo, București. Între anii 1990-2000 a expus la saloane internaționale de artă din Paris, Bruxelles, Budapesta, Elveția, Grecia, Copenhaga, iar în 1999 a fost participant la expoziția de grup „Sculptori români contemporani”, la Atena. A fost premiat de UAP și a obținut premiul I pentru sculptură monumentală la Tabăra de sculptură de la Măgura. Are lucrări în colecții particulare din România, la Parlamentul României, dar și în străinătate – SUA, Andorra, Austria, Canada, Israel, Turcia, Germania, Elveția, Danemarca și Finlanda. Iar enumerările ar putea continua, dar spațiul editorial este zgârcit pentru vastitatea operei lui Andrei Marina.

„După melci”, cu maestrul Andrei Marina

Lucrările artistului degajă o expresivitate aparte, cu linii minuțioase dar în același timp surprinzătoare, cu un impact profund asupra privitorului. Unele dintre acestea te duc, uneori, cu gândul către lumi fantastice misterioase, dar învăluite de o candoare aparte, cum ar fi cele din ciclul „Melcilor”, un subiect care revine aproape obsedant în opera artistului, căutător al unei estetici esențiale și obligatorii în înfățișarea lucrărilor sale, după cum ne-a mărurisit acesta. „Artiștii trebuie să realizeze lucrări superestetice, care să atragă aprecieri din partea iubitorilor de artă, să creeze o anumită emoție estetică, dar să și educe”, a subliniat Andrei Marina, care ne-a mărturisit că apreciază inițiativa Primăriei Corbeanca de a organiza o tabără de sculptură la care așteaptă cu nerăbdare să participe. „E foarte bine, și mă bucur că este aici, aproape de «punctul zero» al artei plastice și al sculpturii românești, adică unde ne aflăm acum – Com­bina-tul Fondului Plastic!”,  a adăugat ar­tistul.