Specialiştii îl folosesc pentru pacienţii aflaţi în stare critică

Vești bune pentru români! Medicamentul care tratează cu succes bolnavii de COVID-19 din Statele Unite ale Americii este disponibil acum și în România. Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș”, din Timișoara, a primit deja primele doze. Pentru început, acestea vor fi administrate unui număr mic de pacienți. Dacă-și va dovedi eficiența și în cazul bolnavilor din țara noastră, cel mai probabil, în curând va fi utilizat la scară mult mai largă. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 497, ediția print

O serie de studii clinice au dovedit eficiența ­Remdesivirului pe pacienții cu noul tip de coronavirus din SUA. Acesta este un antiviral care a fost folosit și în epidemia de Ebola, dar și în tratamentul altor boli. În terapia anti COVID-19 se recomandă numai pacienților aflați în stare gravă, dar care nu prezintă boli renale sau hepatice, severe. Însuși dr. Anthony Fauci, expertul imunolog al guvernului american, cel care conduce și Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite, a spus că ­“s-a dovedit că acest medicament poate bloca virusul. Acesta va fi standardul de îngrijire”. Și totuși… Având în vdere că există puține cercetări care au analizat efectele acestui medicament, studii realizate pe un număr mic de pacienți, mulți specialiști consideră că este prematur ca medicamentul să fie considerat cel mai bun tratament împotriva ­COVID. 

“Este o dispută la nivel internațional. Americanii spun că este deosebit de eficient, că au rezultate foarte bune, se studiază și în Europa, aparent cu rezultate bune, în schimb chinezii spun că nu au deloc rezultate cu acest medicament. Ei au rezultate cu medicamentele produse la ei în țară. Cred că este și o dispută economică între marile puteri. Noi nu intrăm în această dispută. Noi suntem bucuroși dacă putem primi aceste medicamente pentru că reprezintă o șansă pentru pacienții noştri. Am primit, ca tratament compasional, Remdesivirul, alaltăieri (n.r. – marți, 28 aprilie), iar de ieri (n.r. – miercuri, 29 aprilie) am început să îl introducem la pacienții de la terapie intensivă care sunt cu forme grave de boală. Deocamdată nu vă pot spune ce eficiență are. Va fi administrat timp de zece zile la nouă pacienți, după care vom analiza rezultatele și vom putea trage o concluzie. Acest medicament ar trebui să îmbunătățească starea clinică și, să sperăm, să salveze vieți”, a spus dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș”, din Timișoara, citat de Mediafax.ro.  

Epidemia se va stinge când vor fi imunizați peste 60% dintre oameni 

Potrivit dr. Virgil Musta, boala evoluează sever, în general, în cazul persoanelor cu vârste peste 65 de ani și a celor care suferă de boli cronice care nu sunt bine controlate. Ținând cont de faptul că procentul de deces la aceste persoane poate fi mare, trebuie să facem tot posibilul să-i protejăm. De altfel, dr. Musta a realizat și un fel de ghid de recomandări pe care ne sfătuiește să-l avem la îndemână și să-l citim din când în când. Am intrat și noi, echipa Jurnalul de Ilfov, în posesia acestui ghid și vă împărtășim o mică parte din sfaturile medicului. “Pandemia a apărut datorită faptului că acest virus este unul nou, pentru care oamenii nu au imunitate (deci nu au cum să se apere inițial). Epidemia începe să se stingă în momentul în care peste 60% dintre oameni se imunizează. Imunizarea se poate face pe două căi:

  1. prin boală (făcând boala);
  2. prin vaccinare.

Cum încă nu avem vaccinul, putem avea două direcții strategice de acțiune:

1.Să protejăm bătrânii prin izolare totală, iar restul să facă boala, se imunizează și încetul se stinge epidemia. Această strategie are dezavantajul că trimitem la luptă tinerii, care în mod normal fac forme mai ușoare, dar există și aici un risc, mai mic, de evoluție nefavorabilă.

2. Să ne protejăm cu toții cât mai bine, dar mai ales bătrânii, ca să câștigăm timp până apare vaccinul, cât și până apare un tratament dedicat acestei boli.

Foarte probabil că un vaccin eficient nu va apărea prea curând. Bineînțeles că o strategie de izolare pe termen mai lung are dezavantajul că produce consecințe economice extrem de negative pentru foarte multe domenii și pentru foarte mulți oameni. Nu este deloc ușor să se găsească strategia ideală, important este totuși să luăm măsurile necesare pentru a permite sistemului nostru de sănătate să nu fie copleșit și să funcționeze în parametri optimi, pentru ca toți cei care necesită cu adevărat asistență medicală calificată să poată beneficia de ea”, ne sfătuiește dr. Musta.