A început imunizarea cu vaccinul de la AstraZeneca, în etapa a II-a a campaniei anticoronavirus

Procesul de vaccinare împotriva COVID-19 este în plină desfășurare pe teritoriul întregii țări, iar județul Ilfov nu face excepție.  Începând de luni, 15 februarie, cetățenii din Măgurele se pot vaccina anti-Covid-19 cu vaccinul produs de britanicii de la AstraZeneca la centrul de vaccinare situat în strada Panselelor nr. 2.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 535

Începând cu data de 10 februarie, a fost permisă înscrierea pentru vaccinare a persoanelor care se încadrează în etapa a II-a a strategiei de vaccinare în România, cu limitele impuse de specialiști pentru vaccinul produs de AstraZeneca, care poate fi administrat adulților cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani și persoane, cu aceleași limite de vârstă, aflate în evidență cu ­boli cronice.

În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ”boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA).

”Reamintim, în prima fază a etapei a II-a au fost vaccinate persoanele cu grad ridicat de risc: vârstnicii din centrele rezidențiale, adulții cu vârsta peste 65 de ani, adulții care suferă de boli cronice și persoanele care desfășoară activități esențiale. Menționăm că în urma deciziilor luate la nivel central și guvernamental, și în localitățile mici, în care nu există spitale, pot fi deschise, cu sprijinul autorităților locale, centre de vaccinare anti-covid-19. Mai mult, potrivit hotărârii Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19, în etapa a III-a, care este estimat să înceapă în luna aprilie în funcție de numărul de doze de vaccin pe care România îl va avea la dispoziție – va fi vaccinată populația adultă, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, și care nu face parte din categoriile speciale prevăzute pentru a fi vaccinate în primele 2 etape ale campaniei de vaccinare (personal medical, din sistemul de educație, din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a  autorității judecătorești, personal – cheie din instituții publice sau din zone economice cheie). Având în vedere toate acestea, Primăria Măgurele a făcut toate demersurile pentru ca și în acest oraș să funcționeze un centru de vaccinare, pe str. Panselelor nr. 2. În acest fel, toți cei din comunitatea noastră care vor dori să se vaccineze nu vor fi nevoiți să meargă pentru asta la centrele deschise în București sau în alte orașe din județul Ilfov.  În baza solicitării pe care am transmis-o Direcției de Sănătate Publică Ilfov, Centrul de vaccinare anti-Covid-19 din Măgurele a fost avizat să funcționeze, deoarece îndeplinește toate cerințele privind igiena și sănătatea publică prevăzute de actele normative în vigoare”, a declarat primarul Narcis Constantin.

Centru medical pus la punct pentru o vaccinare la cele mai bune standarde

Cu o suprafață totală de 112 metri pătrați, centrul de vaccinare are o zonă specială de intrare, un punct de recepție, un punct de triaj medical, un punct de vaccinare, prevăzut cu o cabină în care cei care sunt imunizați vor rămâne timpul necesar pentru a beneficia de supraveghere medicală, anexe social-sanitare pentru personalul medical, zonă de dezechipare, grup sanitar pentru populație și un punct de ieșire. De asemenea, centrul este dotat cu un spațiu de depozitare ”deșeuri periculoase”, pentru că atât flacoanele de vaccin utilizate, cât și instrumentarul medical sau echipamentele folosite nu pot fi aruncate pur și simplu laolaltă cu deșeuri obișnuite, fiind supuse unui regim special de colectare și distrugere. Noul centru de vaccinare a primit din partea Consiliului Județean Ilfov și dotările necesare funcționării la cele mai bune standarde: computer, imprimantă multifuncțională, un frigider mare, un frigider mic, o chiuvetă mobilă, cu apă caldă și rece, un pat de spital și panouri separatoare.

”Dragii mei, atât eu, cât și colegii mei din administrația locală a acestui oraș suntem preocupați să le asigurăm cele mai bune condiții pentru vaccinare celor care aleg să se imunizeze împotriva noului coronavirus. Suntem convinși că așa cum se întâmplă în cazul tuturor vaccinurilor pe care fiecare dintre noi le-a făcut încă din copilărie și care ne-au ajutat să luptăm cu boli care ne puteau pune în pericol viața, vaccinarea anti-Covid-19 este singura cale corectă din punct de vedere  medical, dar și metoda cea mai sigură, eficientă și rapidă prin care putem reveni la normalitate. Cred cu tărie că împreună și doar împreună putem reuși. Știu că probabil mulți dintre voi ați obosit. Știu că mulți dintre voi trăiți sentimente de ezitare, de neîncredere și toate acestea sunt firești, suntem oameni. Împreună, responsabil, vom reuși să reclădim viața noastră normală și o comunitate normală într-o Românie normală!”, este mesajul primarului Narcis Costantin.

Vaccinarea cetățenilor, cât mai accesibilă

În urma analizei efectuate împreună cu Direcția de Sănătate Publică a județului Ilfov, în prima fază s-a decis organizarea la nivelul județului a unui număr de patru centre: Spitalul Clinic Județean Ilfov din București, Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Buftea, Revive Health srl din orașul Voluntari și Sala de Sport ”Andreea Isărescu” din Voluntari, precizau reprezentanții Prefecturii Ilfov cu o zi înaintea debutului etapei a II-a a campaniei de imunizare.

Persoanele care îndeplinesc condițiile pentru a fi vaccinate în etapa a II-a se pot programa pentru vaccinare prin intermediul medicilor de familie pe listele cărora sunt înscriși, prin intermediul oricărui alt medic de familie, prin call center la numărul de telefon 021.414.44.25, prin structurile de asistență socială din cadrul primăriilor.

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani se pot programa la vaccinarea anti-Covid-19 prin oricare dintre următoarele modalități: prin intermediul medicului de familie, individual prin intermediul platformei https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login, din contul de aparținător, prin intermediul platformei https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login, (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane), prin call center la numărul de telefon 021.414.44.25, prin structurile de asistență socială din cadrul primăriilor. Persoanele care desfășoară activități esențiale vor fi programate în baza propunerilor făcute de angajator.

Important de știut este faptul că persoanele care îndeplinesc condițiile pentru a fi vaccinate în etapa a II-a se pot programa indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate.

Județul Ilfov este pregătit deja și pentru etapa a III-a a campaniei de vaccinare care se va derula în România cel mai probabil începând cu luna aprilie, în funcție de numărul de doze de vaccin de care va dispune țara noastră, după cum a anunțat coordonatorul  campaniei naționale de vaccinare, colonel dr. Valeriu Gheorghiță. Ana Maria Țurcan, secretarul general al Primăriei orașului  Măgurele ne-a declarat că a fost obținut avizul provizoriu de la DSP, fiind realizată și o listă cu medicii din centrul medical, asistenții medicali și personalul tehnic necesar pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare. ”Prin UAT se încheie contract cu personalul implicat, banii îi primim de la DSP, și mai departe îi vom remunera pe oamenii care lucrează în centrul de vacinare”, a mai precizat Ana Maria Țurcan.

Util de știut!

Medicul coordonator al centrului de vaccinare este dr. Andreea Ilie Petru.  Centrul funcționează în intervalul 8.00 – 20.00, inclusiv sâmbăta și duminica. Se estimează că cele două linii de vaccinare amenajate în cadrul centrului vor avea o capacitate de 15 – 20 de vaccinări pe oră.

Vaccinarea la noul centru de vaccinare, în etapa a doua a campaniei, a început cu vaccinul AstraZeneca pentru persoane cu vârste între 18 și 55 de ani, iar ulterior se va continua vaccinarea în funcție de ce vaccinuri vor fi aduse.

Centrul de vaccinare din orașul Măgurele se află pe str. Panselelor nr. 2, în orașul Măgurele. Pacienții pot veni dinspre București, după ce traversează pasajul care trece peste Centură, la sensul giratoriu se face dreapta și se ajunge la centrul de vaccinare. Cetățenii care vin dinspre centrul orașului Măgurele, înainte de pasaj, intră în sensul giratoriu și trebuie să vireze la stânga. Atenție, centrul de vaccinare ani-Covid-19 este punct de lucru al centrului Ghencea Medical Center, nu centrul efectiv așa cum apare pe platformă!

Ultima oră!

Campania de vaccinare anti-Covid-19  a demarat de luni, 15 februarie, și în orașul Chitila. Vineri, 12 februarie, a fost livrată prima tranșă de vaccinuri AstraZeneca, destinată să acopere primele 300 de programări de la Centrul de Vaccinare situat în strada Castanilor nr. 41 – Clubul Sportiv Chitila.

Cei care doresc să se vaccineze, trebuie să se programeze în platforma https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/ sau să contacteze medicul de familie.  Cum mă pregătesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19?  Odată ce aveți programarea, asigurați-vă că urmați toate instrucțiunile. Puteți completa, în avans, unele documente, cum ar fi de exemplu chestionarul de triaj. Mai multe detalii puteți afla pe platforma https://vaccinare-covid.gov.ro.

În numărul viitor vom reveni cu mai multe informații de actualitate despre centrele de vaccinare din județul Ilfov, cât și despre modul în care decurge campania de vaccinare anti-Covid-19.