Un soft creat de mai multe companii din Spania, Statele Unite ale Americii şi China, ne-ar putea ajuta să aflăm mult mai repede dacă avem infecţia cu noul coronavirus în organism. Folosind inteligenţa artificială, ochelarii Google Glass sunt capabili să ne identifice virusul SARS CoV-2, în doar câteva secunde. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 552, ediția print

“Ne-am dat seama că în ochi se observă o serie de inflamaţii specifice bolii COVID-19”, a explicat Paula Boned, CEO Ocutech, conform Mediafax.ro. Inginerii de la companiile implicate în proiect folosesc inteligenţa artificială ca să identifice inflamaţiile din pupile. Softul permite deosebirea anumitor anomalii care pot fi provocate de conjunctivită şi oferă un rezultat în doar câteva secunde, potrivit declaraţiilor experţilor făcute la postul de radio şi televiziune spaniolă, RTVE. “Folosim inteligenţa artificială ca să fotografiem această secţiune a ochilor şi să o putem urca pe server. Acolo, inteligenţa artificială analizează această imagine şi ne dă rezultatul”, a afirmat Alfonso Soriano, CEO Innoarea. Persoanele care sunt depistate pozitiv în urma fotografiei participă apoi la un test rapid de antigen. Ochelarii au fost folosiţi deja la diverse testări în SUA şi China, dar cel mai amplu experiment, la care au participat cinci mii de voluntari a avut loc sâmbătă (n.r. – 29 mai), în Spania, la Valencia. 

Noua descoperire ar putea redeschide mai devreme activităţile cu public numeros 

Dacă rezultatele dovedesc fiabilitatea ochelarilor, aceştia ar putea fi folosiţi la testarea masivă pentru concerte, în turism şi în alte spaţii publice. “În locuri precum aeroporturile, se pot face astfel de testări masive, unde poate fi instalat un chioşc în care fiecare se poate testa singur”, a declarat Alfonso Soriano, CEO Innoarea. Noua descoperire ar putea facilita aşadar, redeschiderea turismului şi revenirea la activităţile cu public numeros. La mai bine de un an de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, la nivel mondial, încă se mai duce o luptă cu temutul virus. Deşi este un virus nou, încă puţin cunoscut care a provocat multe dificultăţi în ceea ce priveste metodele de tratament şi stopare a pandemiei, în tot acest timp, oamenii de ştiinţă din întreaga lume şi-au unit forţele şi au reuşit să dezvolte metode eficiente de testare. Printre acestea, pare să se numere şi softul Google Glass, cel care permite identificarea inflamaţiilor din pupile care apar în cazul infecţiei cu virusul SARS CoV-2.