Blocurile O1 și N4, vechi de aproape 50 de ani, cu un grad mare de deteriorare, au intrat în reabilitare completă!
Orașul Măgurele este într-o dezvoltare constantă și toate proiectele importante, menite să contribuie la creșterea calității vieții celor care locuiesc și/sau muncesc în Măgurele, sunt duse la bun sfârșit.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 559, ediția print
În acest sens, ne vom referi aici la continuarea acțiunilor de reabilitare a blocurilor din oraș, lucrări începute anul acesta, în momentul în care vremea a permis.
Așadar, a fost proiectul de ”eficientizare termică prin reabilitarea clădirilor rezidențiale”, derulat cu fonduri europene, care a inclus 30 de imobile de locuințe din orașul Măgurele, care au fost finalizate în 2020, iar anul acesta, la sfâșitul lunii mai, au început lucrările și sunt în plină execuție reabilitările blocurile O1 (din Str. Fizicienilor 18) și N4 (Str. Fizicienilor 32). Ambele imobile au aproape 50 de ani și, de-a lungul timpului, s-au deteriorat vizibil. Plata lucrărilor se face de la bugetul local al Primăriei Măgurele, suma totală fiind deloc de neglijat, pentru că se ridică la circa 1,5 milioane de lei cu TVA inclusă. Toate lucrările vor fi finalizate în următoarele 14 luni.
Care era starea acestor două imobile?
Expertizarea celor două imobile, înainte de reabilitare, a scos la iveală pereți exteriori finisați cu tencuieli din praf de piatră, cu nuturi orizontale în dreptul planșeelor; tâmplăria exterioară a ferestrelor și ușilor – care inițial era din lemn, dublă, prevăzută cu două foi de geam simplu, a fost înlocuită de unii locatari cu tâmplărie din PVC, îmbunătățind gradul de etanșare a apartamentelor, dar neutilizând soluții care să permită ventilarea naturală a camerelor. Prin urmare, în multe cazuri a apărut condensul la fața interioară a elementelor exterioare de construcție, scăzând, de fapt, și mai mult, gradul de izolare termică. Acoperișul actual este realizat sub formă de șarpantă din lemn cu învelitoare din tablă zincată și este executat peste planșeul de beton armat de peste ultimul nivel. Șarpanta este executată cu pantele către interior, apa fiind direcționată către scurgerile pluviale inițiale ale terasei. Sistemul descris are deficiența că reține zăpada timp îndelungat, fapt ce a dus la corodarea tablei și solicită planșeul ultimului nivel cu sarcini neluate în considerare la momentul inițial, cumulându-se greutățile proprii ale șarpantei cu ale zăpezii. Iar podul rezultat nu are înălțimea necesară vizitării în scop tehnic, el fiind de fapt un spațiu cu mare potențial insalubru. Mai mult, acoperișul din acest moment a fost executat fără autorizație de construire, neautorizat și neconform din punct de vedere tehnic. Au mai fost identificate lucrări neautorizate de reabilitare termică, prin termoizolații ale pereților exteriori cu polistiren expandat, lucrări neautorizate de înlocuire a tâmplăriei exterioare cu ferestre din profile PVC și geam termoizolator sau clasica ”închidere a balcoanelor” cu tâmplărie din profile PVC și geam termoizolator. În cazul unor apartamente au fost realizate lucrări de modificare a parapeților inițiali (prin desfacerea mâinii curente metalice), lucrări realizate, de asemenea, fără autorizație de construire, care nu sunt conforme cu soluția tehnică a proiectului.
Ce lucrări se execută?
Lucările executate în cazul blocurilor O1 și N4 constau în: înlocuirea tâmplăriei exterioare la camere și balcoane, inclusiv a ferestrelor de pe casele scărilor cu tâmplărie performantă energetic, cu tocuri şi cercevele din PVC; izolare termică a pereților exteriori cu polistiren expandat ignifugat (EPS, care are avantajul unei greutăți reduse, prelucrare și manipulare ușoare, conferă izolaţie termică bună, ce reduce necesarul anual de energie; are o bună capacitate de difuzie: nu permite trecerea apei, dar permite trecerea vaporilor de apă, lăsând peretele să respire; are durată lungă de viaţă și nu se descompune sub influenţa microorganismelor; nu este considerat sursă de hrană pentru dăunători și este un produs reciclabil, care nu degajă fluoruri/cloruri; deşeurile rezultate sunt reprocesate integral și nu afectează sănătatea (nu miroase și nu este iritant pentru piele); construirea de acoperișuri noi și montarea unor sisteme eficiente de colectare a apelor pluviale; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile, prin montarea, pe șarpantele blocurilor a unor panouri solare fotovoltaice pentru spațiile comune: casa scării, hol, subsol etc.; ventilarea naturală a podurilor, prin montarea de benzi de aerisire pe toate coamele învelitorilor; pentru respectarea cerințelor de securitate la incendiu, chepengurile prin care se va realiza accesul în podurile celor două blocuri vor fi metalice și rezistente la foc pentru 90 de minute; izolarea termică a planșeului de peste subsol; deoarece nivelul parterului este destinat spațiilor de locuit, și soclul va fi izolat termic cu plăci rigide de faţadă din polistiren extrudat, cu fețe striate, ignifugat, de 10 cm; renovarea scărilor interioare ale blocurilor; toate balcoanelor vor fi închise; înlocuirea instalațiilor electrice în spațiile comune (pe scări, pe holuri și în subsoluri); înlocuirea corpurilor de iluminat din aceste spații; repararea trotuarelor de protecție, pentru a elimina infiltrațiile la infrastructura blocurilor; pentru asigurarea protecției la supratensiuni atmosferice, vor fi montate instalații de paratrăsnet, echipate cu PREVECTRON; repararea și înlocuirea instalațiilor de apă și a celor de canalizare, din subsolul blocurilor până la căminele de branșament și alimentare cu apă.
Reabilitare, consolidare, valoare crescută
”Eficientizarea termică reprezintă o necesitate pentru toți cei care locuiesc în zona blocurilor. În primul rând, conduce la reducerea substanțială a costurilor de întreținere (cu până la 30-40%) și face apartamentele mai călduroase iarna și mai răcoroase vara. Mai mult, pentru că blocurile nu sunt doar reabilitate, ci și consolidate, locuitorii celor 40 de apartamente (câte totalizează cele două imobile) vor beneficia de mult mai multă siguranță. La toate acestea se adaugă creșterea valorii fiecărei proprietăți reabilitate”, a declarat primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin.