Modernizarea străzilor Bujorului și Crenguței va rezolva problema accesului domneștenilor la Centura Bucureștiului

Reabilitarea și modernizarea drumurilor este esențială pentru orice comunitate. Un sistem rutier modern înseamnă mobilitate și confort. Pentru locuitorii comunei Domnești, ultimele lucrări de modernizare a străzilor înseamnă și un acces mult mai simplu spre Centura Bucureștiului, adică mai multă siguranță și confort.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 564

În comuna Domnești se lucrează intens la modernizarea părții carosabile pentru două străzi din localitate, care aveau nevoie urgentă de reabilitare. Acest proiect înseamnă însă mult mai mult decât poate părea la prima vedere, adică pur și simplu asfaltarea a încă două căi de acces într-o comună ilfoveană. Pentru că, modernizarea acestor străzi va produce o schimbare masivă în viața cetățenilor, care vor ajunge mult mai ușor pe Centura Bucureștiului.

Primarul comunei Domnești, Adrian Ghiță, a anunțat că în data de 22 iulie 2021 a semnat un contract de execuție lucrări pentru refacerea/reabilitarea carosabilului aferent Străzii Bujorului, pe tronsonul cuprins între Strada Fortului și Strada Crenguței, care are o lungime de 1.000 metri liniari, cât și pentru refacerea/reabilitarea Străzii Crenguței, care se întinde pe o lungime de 400 metri liniari (începând de la intersecția cu Str. Bujorului).

Lucrările includ și amenajarea șanturilor de colectare și drenare a apelor pluviale de pe platforma carosabilă a drumului pentru ambele străzi pentru porțiunile vizate.

Lucrările au început pe data de 2 august și sunt în plină desfășurare, termenul de execuție fiind de două luni de la emiterea ordinului de începere.

După cum ne-a precizat și edilul comunei Domnești, străzile Bujorului și Crenguței erau doar balastate și destul de degradate, prin modernizarea acestor căi rutiere cetățenii comunei urmând a avea numeroase beneficii. 

”Drumurile au fost de piatră, iar acum le asfaltăm pe amândouă, aceste căi rutiere aflându-se în zona Centurii și a pasajul suprateran peste Centură – DJ602. În zona străzilor Crenguței, Narciselor, Fortului și Mimozei s-a făcut asfaltarea pe o lățime de 4 metri, după cum a fost prevăzut în documentația cadastrală. Ulterior, aceste străzi au intrat în procedură de expropriere. Vom expropria o lățime de 1,5 metri pentru a putea supralărgi asfaltul carosabil la 5,5 metri. Astfel, ne dorim ca cetățenii să poată circula în condiții de siguranță”, ne-a declarat primarul Adrian Ghiță.

Trei căi de acces spre Centură

Edilul ne-a precizat că asfaltarea străzii Bujorului aduce un imens beneficiu, deoarece aceasta va deveni una dintre străzile care vor permite accesul mai ușor pe Centura Bucureștiului. ”După asfaltarea acestei străzi și din momentul în care va putea fi utilizată corespunzător, cetățenii nu vor mai sta pe Centură să aștepte, ca să ajungă la intersecția cu pasajul Domnești. Ei vor putea intra direct din Centură, pe str. Bujorului și astfel în comuna Domnești. Deci practic, Strada Bujorului va deveni o stradă extrem de importantă, deoarece pe aceasta se va putea intra sau ieși din Centură”, a spus primarul.

La fel, Str. Crenguței va fi asfaltată pe o lungime de 400 metri, iar pe restul străzii vor fi introduse utlitățile care în acest moment nu există, urmând ca apoi să se facă extindere și strada să poată fi reabilitată și modernizată în întregime. ”Și Strada Crenguței face legătura tot cu Centura, deci iată practic încă o cale de acces, înspre și dinspre Centură. Dacă adăugăm și Str. Fortului, putem vorbi de trei căi de acces mult mai ușor spre Centură și putem spune că practic se rezolvă, cu aceste trei străzi, problema domneștenilor care stăteau foarte mult pe Centură să intre în localitate”, a semnalat primarul Adrian Ghiță.

Siguranță și confort 

Nu trebuie să mai insistăm asupra faptului că modernizarea acestor străzi înseamnă pentru localitate, pe lângă o contribuție importantă la fluidizarea traficului și reducerea timpului de transport, dar și realizarea transportului în condiții de siguranță și confort sporit, cât și îmbunătățirea accesul autovehiculelor Ambulanței pentru urgențe medicale sau tratamente efectuate la domiciliu, precum și intervenția  rapidă a autospecialelor de Pompieri sau  Protecție Civilă în cazul unor evenimente nedorite de genul accidentelor, calamităților naturale sau incendiilor. Nu în ultimul rând, vorbim evident, ca de fiecare dată când semnalăm astfel de lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere, despre stimularea dezvoltării social-economice a localității.