Cupa Shagya a ajuns la ediţia a VIII-a

Timp de două zile, Buftea a devenit din nou punctul de întâlnire al iubitorilor călăriei din Balcani. În weekend-ul 25-26 septembrie a avut loc cea de-a opta ediție a Cupei Shagya, care a desemnat campionii balcanici, dar și pe cei naționali la anduranță ecvestră.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 568

Clubul Sportiv Shagya, cu sediul în localitatea Buftea, județul Ilfov, reprezentat de Viorel Dabija în calitate de președinte, a organizat weekendul trecut evenimentul sportiv Cupa Shagya Ediția a ­VIII-a, care a cuprins Campionatul Balcanic de Anduranță Ecvestră, Campionatul Național de Anduranță Ecvestră CEN1* 100 km, Campionatul Național de Anduranță Ecvestră pentru Juniori și Tineret și Concursul Internațional de Anduranță Ecvestră CEI1* 100 km, CEI2* 120 km si CEI3* 160 km. 

 Două zile pline de adrenalină

Sâmbătă, 25 septembrie 2021, începând cu ora 7 dimineaţa, au luat startul echipele naţionale din Bulgaria, Grecia, Turcia şi România din cadrul Campionatului Balcanic de Anduranţă Ecvestră. 

Iar duminică, 26 septembrie 2021, între orele 5 și 9 dimineaţa, s-a dat startul la probele din cadrul Campionatului Naţional de Anduranţă Ecvestra CEN1* 100 km, Campionatului Naţional de Anduranţă Ecvestră pentru Juniori şi Tineret şi Concursului Internaţional de Anduranţă Ecvestră CEI1* 100 km, CEI2* 120 km şi CEI3* 160 km. 

Președintele Clubului Sportiv Shagya, Viorel Dabija, ne-a spus că ­România a avut la Campionatul  Balcanic de Anduranță 7 participanți, Turcia – 8, Bulgaria – 7, iar Grecia 5, fiind cea de-a doua ediție organizată în România. Proba s-a desfășurat pe o lungime de 100 de km, fiind cea mai mare participare ca număr de cai la o competiție balcanică. Creșterea numărului de cai la această competiție demonstrează că sportul ia amploare, dar arată și eficiența faptului că de când Viorel Dabija a preluat conducerea Comisiei Naționale de Anduranță s-a schimbat organizarea, competiția devenind mult mai atractivă.

Consiliul Judeţean Ilfov şi Primăria Buftea sunt cei mai mari promotori şi susţinători ai anduranţei ecvestre din România, implicandu-se în acest sport încă din 2017, prin organizarea primului Campionat Balcanic de Anduranţă Ecvestră CEI1* 90 km în România, în oraşul Buftea. 

Clubul Sportiv Shagya a fost înfiinţat în anul 2016, este cel mai important organizator de anduranţă ecvestră din estul Europei, organizând Campionatul Balcanic de Anduranţă Ecvestră, Buftea-Ilfov 2017 şi primul Concurs Internaţional CEI3*-160 km din Balcani Cupa Shagya Ediţia a V-a, Buftea-Ilfov 2018.  Toate aceste evenimente sportive au fost realizate în parteneriat cu Consiliul Judeţean Ilfov, Primăria Buftea şi Ministerul Tineretului şi Sportului sub egida Federaţiei Ecvestre Române şi a Federaţiei Ecvestre Internaţionale. 

De remarcat faptul că Shagya a reuşit să organizeze opt evenimente sportive de anduranţă ecvestră: 

=Cupa Shagya Ediţia 1 – concurs naţional (august 2016) 

=Cupa Shagya Ediţia a 2-a – concurs naţional şi internaţional CEI1*, CEI2* Trofeul Jockey Club Român (iunie 2017) 

=Cupa Shagya Ediţia a 3-a – concurs naţional şi internaţional CEI1*, CEI2* Trofeul Jockey Club Român (septembrie 2017) – Campionatul Balcanic de Anduranţă Ecvestră (septembrie 2017) 

=Cupa Shagya Ediţia a 4-a – Campionat Naţional de Anduranţă Ecvestră şi Concurs Internaţional de Anduranţă Ecvestră CEI1*, CEI2* si CEI3* Trofeul Jockey Club Român (septembrie 2018) 

=Cupa Shagya Ediţia a 5-a – Cupa Federaţiei Ecvestre Române la Anduranţă Ecvestră (iunie 2019) 

=Cupa Shagya Ediţia a 6-a – Campionat Naţional de Anduranţa Ecvestră şi Concurs Internaţional de Anduranţa Ecvestră CEI1*, CEI2* Trofeul Jockey Club Român (septembrie 2019) 

=Cupa Shagya Ediţia a 7-a – Campionat Naţional de Anduranţă Ecvestră şi Concurs Internaţional de Anduranţă Ecvestră CEI1* Trofeul Jockey Club Român (august 2020).

La nivel mondial, România este reprezentată de sportivul Radu Ciubuc, legitimat la Clubul Sportiv Shagya Buftea, care a participat la World ­Equestrian Games 2018 din Statele Unite ale Americii, cea mai mai mare competiţie ecvestră mondială, care are loc o dată la 4 ani şi face parte din ciclul olimpic. De asemenea, Radu Ciubuc a reprezentat România la Campionatul Mondial de Anduranţă Ecvestră 2021, care a avut loc în Pisa, Italia. 

”Succesul avut în organizarea ediţiilor precedente ale Cupei Shagya a făcut ca CS Shagya să fie considerat printre cele mai bune cluburi organizatoare de concursuri de anduranţă ecvestră din estul Europei. Acest succes, care ­n-ar fi fost posibil fără ajutorul sponsorilor noştri, ne face să sperăm că vom putea intra în circuitul european al concursurilor tradiţionale de anduranţă ecvestră, aducând şi România între ţările cu tradiţie în sportul ecvestru”, ne-a mai declarat Viorel Dabija.

Este o tradiție deja ca evenimentul organizat de Viorel Dabija să beneficieze de o organizare fără cusur, respectând cele mai aprige norme internaționale ale domeniului. Caii și călăreții au fost monitorizați conform standardelor extrem de riguroase ale concursului, de către arbitri profesioniști. Așadar, acest concurs este unul pe cât de frumos și palpitant, și extrem de strict, o dovadă a profesionalismului, care ține cont de respectarea a numeroși parametri, precum amenajarea spaţiului competiţional, organizarea efectivă a concursului, reguli de concurs sau arbitraj.

Buftea, din nou, pe harta evenimentelor internaționale

”Felicit organizatorii pentru acest eveniment. Felicitări Primăriei Buftea, felicitări organizatorului, sper să fie cât mai multe evenimente de acest gen care aduc Ilfovul, aduc Buftea pe harta evenimentelor internaționale”, a declarat președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma.

În prima zi de com­petiție,  primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, a urat bun venit competitorilor, dar și invitaților și a precizat: ”Asigurăm toți competitorii  că vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru a ne ridica la nivelul solicitărilor și dorințelor lor. Suntem onorați să găzduim acest eveniment și încercăm, de la an la an, să îmbunătățim condițiile de desfășurare. Ca primar, am oferit tot sprijinul pentru a asigura condițiile de desfășurare acestei minunate balcaniade. Organizarea este bine pusă la punct, cu o bază materială corespunzătoare cerințelor Federației Ecvestre Române, dar și Federației Internaționale. Numărul mare de competitori de la linia de start, 44 de cai veniți din afara țării, până la 75, cu cei veniți din țară, ne fac să continuăm această competiție și anul viitor. Vreau să aduc mulțumiri CJ Ilfov, președintelui Hubert Thuma, Asociației Shagya România, lui Viorel Dabija pentru modul cum s-au implicat în organizarea acestui eveniment. Împreună cu dânșii, am încercat să ridicăm acest concurs la un standard foarte bun, internațional. Mulțumim CJI pentru sprijinul acordat, consistent financiar, dar și moral pentru încurajarea ințiativelor care bineînțeles cresc calitatea actului sportiv. Mulțumim și Federației Ecvestre Române, Federației Ecvestre Internaționale, pentru că au înțeles că Buftea poate fi un partener de nădejde în derularea unui astfel de eveniment”.