Lumea întreagă a celebrat, în ziua de 29 septembrie, Ziua Mondială a Inimii. Cu acest prilej, Societatea Română de Cardiologie a lansat o campanie prin care ne amintește cât de important este să ne măsurăm tensiunea arterială și să respectăm întocmai tratamentul prescris de medic pentru a menține sub control valorile tensionale, astfel încât să evităm infarctul miocardic, insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală și alte complicații care ne-ar putea afecta grav calitatea vieții. Iată ce ne recomandă specialiștii pentru a avea o tensiune normală, indiferent de vârstă!  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 569, ediția print

Având în vedere frecvența mare a hipertensiunii arteriale în rândul românilor, medicii recomandă ca și aceia care nu se cunosc cu hipertensiune arterială, mai ales dacă au peste 40 ani, să dețină un tensiometru de braț calibrat corect sau, în orice caz, să își măsoare periodic tensiunea arterială (acasă, la medic sau farmacist, acolo unde găsesc disponibilitate). Dacă aceasta este peste 140/90 mmHg ar trebui să se adreseze medicului de familie pentru sfat calificat cu privire la intensificarea măsurilor și, dacă este cazul, administrarea de tratament medicamentos. Medicii cardiologi din România subliniază astfel importanța măsurării regulate a tensiunii arteriale acasă, cu un aparat tensiometru pentru braț, notarea valorilor înregistrate într-un jurnal  și păstrarea legăturii cu medicul, acesta fiind singurul care poate interveni asupra tratamentului antihipertensiv. Tratamentul antihipertensiv trebuie respectat întocmai cum a fost prescris. Altfel, riscăm să pierdem controlul valorilor tensionale, iar pacientul este expus urmărilor hipertensiunii arteriale. 

„Cu toții ne dorim o Românie mai sănătoasă, iar aceasta începe cu români mai bine informați, mai preocupați de propria sănătate și de a celor din jur. Hipertensiunea arterială nu mai este o boală doar a vârstnicului, apare tot mai frecvent în jurul vârstei de 40-45 de ani, iar numărul de decese prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în 2016 față de 2001”, spune prof. univ. dr. Bogdan Alexandru Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie. „Măsurarea tensiunii  arteriale în cabinetul medical, auto-măsurarea acasă folosind tensiometre validate, de braț, conform recomandărilor ghidurilor europene, este primul și cel mai simplu pas pentru diagnosticarea la timp a afecțiunii și instituirea conduitei și a tratamentului medicamentos antihipertensiv corect. Astfel, putem avea șansa să menținem sub control valorile tensionale, iar pacientul să aibă o viață mai bună și mai lungă!”, mai spune prof. univ. dr. Bogdan Alexandru Popescu. „Hipertensiunea arterială nu doare, nu deranjează și nici nu se simte în general, ajungând, de multe ori, să fie ignorată. În același timp, este poate afecțiunea cel mai simplu de depistat, prin simpla măsurare a tensiunii arteriale și o minimă informare asupra valorilor tensionale corecte. Puterea de a schimba în fiecare an cursul a 30.000 de decese ce ar fi putut fi evitate stă în spatele campaniei de informare „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpuneEu!”, pe care Societatea Română de Cardiologie o desfășoară de 3 ani,” spune șeful de lucrări dr. Ana-Maria Vintilă, președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială. „Ziua Mondială a Inimii ne dă ocazia să atragem încă o dată atenția, în acest context pandemic dificil, asupra importanței celor trei pași de prevenție: măsoară tensiunea arterială, respectă întocmai tratamentul prescris, ține legătura cu medicul”, adaugă dr. Ana-Maria Vintilă.