Preafericitul Părinte Daniel este al șaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. El a fost întronizat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române la data de 30 septembrie 2007. În cei peste 30 de ani de activitate academică și peste 20 de arhierie a deținut numeroase funcții și a fost onorat cu diverse premii, titluri și distincții.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 569, ediția print

Premiul Emanuel Heufeder(Germania1998), Medalia Comemorativă “150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu” și Ordinul “Serviciul Credincios” în rang de Mare Cruce acordat de către Președinția României (2000), Membru titular al Academiei Internaționale de Științe Religioase, de la Bruxelles (2000), Premiul Pro Humanitate acordat la Berlin, în 2002, de Fundația Europeană pentru Cultură Pro Europa (din Freiburg im ­Breisgau), Senator de onoare al Universității Dunărea de Jos (Galați, 2003) sunt doar câteva dintre distincțiile deținute. Patriarhul Daniel deține și titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor institute academice din țară și din străinătate: Universitatea de Arte “George Enescu”, din Iași (2006), Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Cluj. Ca o încununare a tuturor contribuțiilor sale, la data de 30 septembrie 2007, președintele României i-a conferit Ordinul Național “Steaua României” în grad de Mare Cruce. Onorat de-a lungul timpului cu numeroase premii, titluri și distincții, pentru Părintele Patriarh Daniel cel mai mare dar îl reprezintă viața primită de la Dumnezeu. De aceea, nu a contenit să trăiască în cuvântul Domnului. A apărat întotdeauna Biserica, familia creștină și a îndemnat poporul la rugăciune, milostenie, dragoste și sfințenie. A avut un rol social deosebit. Prin săvârșirea multor fapte de caritate, a ajutat o mulțime de oameni bolnavi, săraci, marginalizați, devenind un model demn de urmat pentru societatea de astăzi.

Bucurie și ajutor sfânt în toate!

În semn de prețuire și binecuvântare pentru întreaga slujire, cu prilejul acestei frumoase cinstiri, îi urăm și noi, echipa Jurnalul de Ilfov, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sănătate, bucurie și ajutor sfânt în toate! Întru mulți și luminoși ani, Preafericite Părinte Patriarh!