La data de 29 octombrie, s-au împlinit 146 de ani de la nașterea Majestății Sale Regina Maria, consoarta Regelui Ferdinand și mama Regelui Carol al II-lea al României. Rămasă în amintire drept „Regina inimilor” sau „Mama răniților”, datorită dragostei și dăruirii pe care le-a arătat poporului în timpul Primului Război Mondial, Majestatea Sa a fost omagiată vineri, la Palatul Mogoșoaia, în cel mai minunat mod posibil.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 573, ediția print
O expoziție unicat, de creații vestimentare care denotă eleganța ei și o serie de picturi ce ilustrează ipostaze ale vieții sale precum și locurile sale preferate, o „readuc” pe Regina Maria în mijlocul iubitorilor de țară, de istorie, de artă și de frumos. Intitulată „Inima Reginei”, expoziția găzduită de Palatul Mogoșoaia a fost inaugurată vineri, pe 29 octombrie. Oficial, însă, expoziția va avea vernisajul în data de 1 decembrie și va rămâne deschisă până la data de 29 ianuarie 2022.
Deocamdată, expoziția organizată de Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale poate fi vizitată numai cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară, fiind accesibilă doar celor cu certificat verde. „Expoziția va rula online până la 1 decembrie, când sperăm că va fi deschisă pentru toată lumea. Pictorul Bogdan Mihai Radu și artistul vizual Mimi Chipăilă au pregătit toate aceste lucrări minunate. Sunt 13 tablouri și creațiile vestimentare, deosebite. Toate o surprind pe Regina Maria. Creațiile vestimentare au vrut să dea ceva din aerul său, din epoca respectivă și din modul în care îi plăcea să se îmbrace. Noi, cei de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale o iubim pe Regina Maria. I-am făcut bustul de la Buftea, unde dorim să depunem un buchet de flori, cu ocazia zilei sale de naștere și am omagiat-o în toate acțiunile noastre, pentru că îi apreciem personalitatea excepțională pe care a avut-o, diplomația și eforturile pe care le-a făcut într-o perioadă foarte grea pentru a salva România. A fost cel mai bun ambasador pentru România, la vremea aceea”, ne-a spus Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.
Evenimentul care îmbogățește cultura românească
La data de 1 decembrie când va avea loc deschiderea cu public, expoziția va conține și o inimă simbolică, vor fi pulverizate parfumuri ale Reginei și va fi creat acel cadru care să o aducă pe Regină, din nou, în fața oamenilor, în toată splendoarea ei. Despre expoziția care îmbogățește cultura românească, introducând vizitatorii în peisajul regalității, ne-a vorbit Ionela Ignat, muzeograf în cadrul Centrului de Cultură Palatele Brâncovenești la Porțile Bucureștiului. “Expoziția este foarte impresionantă. După cum ați observant, Regina Maria poartă costumul popular. Ea este cea care, practic, a răspândit în întreaga lume tradițiile românești și portul popular, ea purtând cu mândrie costumul popular. Dacă vă uitați în picturile artistului Bogdan Mihai Radu veți observa că în grădinile încântătoare de la Balcic, Bulgaria, Regina Maria poartă costumul popular, iar pe cap poartă un voal alb, care simboliza doliul regal”, ne-a spus muzeograful Ionela Ignat.