Şeful Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, estimează că până la finalul acestei luni vor fi finalizate pregătirile logistice privind vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârsta între 5 şi 12 ani.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 576, ediția print

”Spuneam că se aşteaptă autorizarea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA – European Medicines Agency) la jumătatea lunii decembrie, însă ultimul calendar devansează acest termen şi ne aşteptăm ca în a doua parte a lunii noiembrie, sfârşit de noiembrie, să avem această autorizare, (…) probabil pe data de 25 noiembrie vom avea opinia EMA pentru vaccinul Pfizer, iar pentru vaccinul de la compania Moderna, care, de asemenea, a depus documentaţia pentru evaluare la EMA, se aşteaptă ca autorizarea să se acorde la jumătatea lunii decembrie”, a spus Gheorghiţă. 

”Am demarat activitatea de organizare a campaniei de vaccinare pentru a centraliza solicitările din fiecare judeţ de înfiinţare a unor cabinete de vaccinare în unităţile sanitare cu paturi sau ambulatorii, care au secţii sau compartimente de pediatrie”, a adăugat şeful CNCAV. Însă copiii cu vârste de până în 12 ani vor putea fi vaccinaţi şi în centre unde există vaccin de la BioNTech Pfizer pentru vaccinarea persoanelor de peste 12 ani. ”Vom organiza un cabinet de vaccinare, în cadrul acelui centru, care va fi destinat pentru această grupă de vârstă, de 5-12 ani, tocmai pentru că ne dorim foarte mult să încurajăm vaccinarea la nivelul întregii familii, pentru a crea acea barieră de protecţie imună a familiei”, a adăugat Gheorghiţă.

Totodată, copiii ar putea fi vaccinaţi în cabinetele medicilor de familie, iar platforma specializată va fi modificată astfel încât un adult să poată programa un copil cu vârsta între 5 şi 12 ani pentru imunizare. În acest context, şeful CNCAV a spus că imunizarea pentru această grupă de vârstă ar putea începe în luna decembrie sau, ”într-un scenariu mai puţin probabil, în ianuarie 2022”.

Fără AstraZeneca

Valeriu Gheorghiţă a mai anunțat că autorităţile vor propune, cel mai probabil, sistarea vaccinării cu serul de la compania AstraZeneca, începând cu anul viitor, având în vedere numărul mic de persoane care s-au imunizat cu acest tip de vaccin, urmând să se administreze în continuare seruri de la Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson. ”La 31 octombrie, ultimul lot disponibil de vaccin de la compania AstraZeneca a ieșit din perioada de valabilitate, motiv pentru care a fost retras din centrele de vaccinare. Persoanele care erau programate au fost anunţate să nu se mai prezinte la programare și vor fi rechemate în momentul în care urmează să primim un nou lot de vaccin AstraZeneca. S-au făcut, deja, solicitări în acest sens și așteptăm livrările cât mai repede, încât persoanele care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca să poată să finalizeze doza de vaccinare. Reamintesc faptul că rapelul la această doză 2 este recomandat la 8 săptămâni, însă, există un interval acceptat până la 12 săptămâni în care se poate efectua doza a doua fără să fie compromisă eficienţa și eficacitatea”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.