Apariția virusului Sars-CoV-2 încă este o provocare atât pentru lumea medicală, cât și pentru pacienți, în ambele tabere simțindu-se nevoia acută de a se identifica într-un timp scurt resurse, de la cele științifice, la cele tehnologice și chiar mentale, pentru a gestiona pandemia și efectele ei. La mai bine de doi ani de la debutul acestui virus, putem să traducem răspunsul omenirii la criză prin existența unor vaccinuri, dar și prin apariția mai multor forme de testare a populației, de la testările în laborator, la cele rapide, care pot fi făcute acum chiar și din confortul propriei locuințe. Ana Maria Andreescu, directorul departamentului de comunicare din cadrul unui centru medical ne spune, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știm despre testele antigen de care dispunem, la momentul actual.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 578, ediția print

În contextul răspândirii rapide a virusului, testarea populației prin metode rapide și la îndemână cât mai multor pacienți a devenit nu doar o necesitate, dar și o armă puternică în lupta cu infecția. Pe scurt, cu cât numărul de oameni care se testează este mai mare și persoanele infectate primesc rezultatul mai devreme, cu atât acestea se pot izola mai repede și pot evita contaminarea celor din jur. Pe acest fond, a apărut un nou «ajutor oficial» în combaterea infecției cu Sars-CoV-2. Este vorba despre testul Antigen, prezentat ca fiind un test rapid și, totodată, o alternativă la testarea moleculară PCR, mult mai costisitoare și mai greoaie ca proces. Ca să înțelegem cum funcționează testul Antigen, să încercăm să privim virusul ca pe o sferă cu un înveliș, pe care se află niște proeminențe (numite spicule glicoproteice). Prin intermediul acestora, virusul reușește să pătrundă în organism. Dincolo de aceste proeminențe, în interiorul sferei, există o întreagă mașinărie, numită material genetic, care ajută virusul să se multiplice, odată ce a pătruns în organism. Atunci când începe procesul de multiplicare, putem fi diagnosticați pozitivi cu infecția COVID 19. Ce face testul Antigen? Identifică moleculele din inte­riorul acestei sfere, vinovate de multiplicare. 

Avem două tipuri de teste antigen. Ce au în comun și ce le deosebește? 

Dacă la începutul pandemiei, singurul test care putea diagnostica infecția era testul molecular RT-PCR, astăzi, piața serviciilor de laborator și cea farmaceutică se întrec în oferte pentru testele Antigen, teste care promit un diagnostic rapid și accesibil tuturor. Cu toate că ambele teste ne sunt prezentate ca teste Antigen, vedem că există diferențe în ceea ce privește acuratețea promisă, prețul sau durata de obținere a rezultatului. Și atunci apare întrebarea: care este diferența dintre ele? V-am pregătit mai jos o listă cu beneficiile fiecărui tip de test. Ce au în comun? Fie că alegem să ne testăm acasă, sau să mergem la un laborator, este important să știm că ambele teste Antigen sunt teste screening, folosite pentru depistarea infecției active cu virusul Sars-CoV-2 și se bazează pe detectarea calitativă a prezenței virusului Sars-CoV-2 la nivelul nazofaringelui. Pe scurt, ambele ne spun dacă suntem sau nu infectați cu noul virus și pot fi folosite pentru un triaj rapid al pacienților. Ce le deosebește? Acuratețea rezultatelor este primul criteriu care diferențiază cele două teste. Testele Antigen de laborator oferă astăzi acuratețe chiar și de 99%, foarte apropiată ca indice de standardul de aur RT-PCR. De cealaltă parte, testele din farmacii au o acuratețe de 80-95% pe testele pozitive, însă de aproximativ 2 ori mai mică pe cele negative. Ce înseamnă asta? Înseamnă că un rezultat pozitiv obținut în urma unui test Antigen făcut acasă este confirmat în proporție de 80-95%. În schimb, un test negativ obținut acasă nu mai este la fel de relevant, posibilitatea ca el să fie fals negativ fiind de 2 ori mai mare. De ce? Pentru că intră în joc calitatea reactivilor folosiți, dar mai ales procesul de prelevare a probelor. 

Cât de importantă este recoltarea corectă a probelor? 

Un factor extrem de important în diagnosticarea corectă a unui pacient infectat cu virusul Sars-CoV-2 este prelevarea corespunzătoare a probelor. Pentru ca proba recoltată să aibă o încărcătură virală suficientă, iar diagnosticul să fie relevant, este necesară introducerea tamponului recoltor în profunzimea canalului nazofaringian. Deși nu este o intervenție dureroasă, disconfortul resimțit de pacient în cazul unei recoltări nazofaringiene este ridicat. Din acest motiv, se recomandă ca prelevarea probei să fie realizată de un cadru medical, adică o persoană specializată, suficient de experimentată pentru ca proba recoltată să ducă la diagnosticarea corectă a pacientului testat. De cealaltă parte, prelevarea probelor acasă va fi mereu însoțită de o marjă mare de eroare. Cu alte cuvinte, indiferent cât de ușor de folosit ar fi testul cumpărat din farmacii, există mereu riscul ca recoltarea să nu fie una corectă și probele pe care le prelevăm acasă să nu conțină suficientă încărcătură virală pentru ca rezultatul testului să fie unul relevant. De altfel, acesta este și unul dintre motivele pentru care testele Antigen din farmacii sunt recomandate, în principiu, acolo unde există simptomatologie specifică infecției și încărcătura virală de la nivelul cavității nazale sau bucale este suficient de mare, încât chiar și o prelevare făcută de o persoană neexperimentată să o poată surprinde. În caz contrar, recoltarea făcută acasă, văzută ca un mare avantaj de cei mai mulți dintre noi, poate deveni ușor un inamic în obținerea unui rezultat corect. 

De ce trebuie să așteptăm mai mult rezultatul testului recoltat în laborator? 

Printre principalele beneficii ale testului Antigen din farmacii se află, incontestabil, durata mică de obținere a unui rezultat. Cele mai multe teste disponibile pe piață oferă rezultate în aproximativ 10-15 minute. De cealaltă parte, pentru a primi rezultatul unui test Antigen realizat ­într-un laborator, trebuie să așteptăm chiar și câteva ore. Ca să înțelegem de ce durează mai mult un test lucrat într-un laborator, trebuie să aruncăm o privire asupra întregului proces. Ca orice analiză lucrată într-un laborator, testul Antigen parcurge anumite proceduri specifice de lucru, menite să garanteze o acuratețe cât mai mare a rezultatelor, de la înregistrarea probelor în clinici, până la transportul lor către laborator în condiții optime. Ulterior intrării probelor în laborator, acestea sunt introduse pe analizoare de capacitate mare, adică niște sisteme automatizate care au o sensibilitate foarte ridicată și o valoare predictivă pozitivă mult superioară unui test de farmacie. Întregul proces aduce cu sine o siguranță mai mare a rezultatului însă, în același timp, este consumator de timp și se reflectă într-o durată mai mare de oferire a unui rezultat. Nu trebuie pierdută din vedere nici calitatea reactivilor utilizați în cazul unui test Antigen de laborator, net superioară celor folosiți în cazul testelor disponibile în farmacii, reactivi care sunt constant verificați prin controale interne, menite să garanteze calitatea acestora. 

De ce este importantă raportarea rezultatelor către instituțiile abilitate? 

Raportarea rezultatelor către instituțiile abilitate și carantinarea/izolarea care se impun în caz de diagnosticare pozitivă, a devenit, pe zi ce trece, o teamă tot mai mare în rândul populației susceptibile de a fi infectate. În timp ce rezultatele testelor Antigen realizate în laboratoare, fie ele negative sau pozitive, sunt raportate către Direcția de Sănătate Publică, cele achiziționate din farmacii nu impun obligativitatea legală a pacientului de a sesiza organele abilitate*. Așa se face că, pentru cei care fug de ideea izolării sau carantinării, obținerea unui rezultat fără ca el să fie raportat către Direcția de Sănătate Publică este considerată aur curat. În același timp însă, în acest context epidemiologic fragil, izolarea/carantinarea este o dovadă de responsabilitate civică și o măsură necesară pentru a-i proteja pe cei din jurul nostru și pentru a limita răspândirea infectării cu virusul Sars-CoV-2. Totodată, este util să reținem că raportarea rezultatelor pozitive/negative către DSP atrage după sine o serie de avantaje, dintre care amintim:

Luarea în evidență a pacientului infectat și monitorizarea stării lui de sănătate;

Obținerea unui tratament adecvat stării de sănătate;

Posibilitatea obți­nerii unui concediu medical plătit 100%, pentru perioada în care pacientul este izolat/carantinat;

Dovada trecerii prin boală și posibilitatea obți­nerii certificatului verde. 

* Excepție fac testele Antigen efectuate în incinta farmaciilor incluse de Ministerul Sănătății în programul național de testare. 

Și, atunci… ce și cum alegem? 

Existența mai multor tipuri de teste pe piață este, incontestabil, un mare câștig. Fie că alegem testarea într-un laborator specializat, fie că alegem să ne testăm acasă, o mai mare varietate de teste pe piață garantează mai multor oameni accesul la testare și, prin asta, reprezintă o armă extrem de importantă în diminuarea răspândirii infecției COVID 19. În funcție de situația medicală particulară, alegerea tipului de test trebuie făcută după ce sunt puse în balanță atât avantajele, cât și dezavantajele fiecăruia și, eventual, după ce fiecare pacient se consultă cu medicul de familie care îl are în evidență?