Vaccinarea se face cu consimțământul părinților

Vaccinarea anti-COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani a continuat cu pași timizi în județul Ilfov, în cea de a doua săptămână a campaniei, ca de altfel în întreaga țară. Și la centrul de vaccinare din comuna Cornetu, unul dintre cele trei centre de vaccinare pediatrică din Ilfov, alături de centrele din Otopeni și Vidra, medicii s-au bucurat pentru fiecare copil care le-a trecut pragul și s-au străduit să îi facă pe micuți să se simtă cât mai relaxați și în siguranță.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 586

”De când a început campania de vaccinare pediatrică, la centrul nostru, am avut 10 copii cărora le-am administrat prima doză de vaccin Pfizer. Mai exact, copiii au început să vină la centrul de vaccinare din Cornetul începând cu data de 27 ianuarie 2022. I-am grupat câte 10 într-o zi, deși ei erau programați în zile diferite, deoarece nu dorim să deschidem mai multe flacoane de vaccin. Un flacon conține 10 doze, iar noi nu vrem să se piardă dozele. Din păcate, cererea este mică”, ne-a declarat dr. Alice Bănceanu, de la centrul de vaccinare din Cornetu. Specialistul ne-a precizat că flacoanele conțin doze de vaccin special pentru copii.

Lumea nu se prea înghesuie să își vaccineze copiii, a semnalat medicul. Cererea de vaccinare este oricum extrem de scăzută, dar din fericire, mai vin adulți pentru vaccinare, majoritatea fiind însă dintre cei care vor să se vaccineze cu doza 3 de vaccin – booster.

La centrul de vaccinare anti-COVID-19 din comuna Cornetu, care a fost deschis în luna aprilie 2021, cetățenii se pot vaccina atât cu vaccin produs de Pfizer, cât și Moderna.  Centrul dispune de două posturi de vaccinare, res­pectiv o sală este disponibilă pentru adulți și o a doua a fost amenajată special pentru copii.

”Din păcate, faptul că la TV se spune că din luna martie vom scăpa de restricții, determină populația să nu se mai vaccineze”, ne-a mai spus dr. Alice Bănceanu.

Cetățenii care doresc să vorbească cu registratorii pentru a se programa sau vor să obțină informații cu privire la campania de vaccinare, pot suna la numerele de telefon: 0732.222.485 sau 0743.248.006.

Reamintim că vaccinarea copiilor de peste 5 ani se poate realiza şi fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. În prezent, în platforma de programare figurează peste 200 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel naţional. Trei dintre aceste centre de vaccinare se află în județul Ilfov, în Otopeni, Cornetu și Vidra. Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty (Pfizer) este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile. Administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.

Vaccinarea se face cu consimțământul părinților

Programarea copiilor se poate face doar în centrele de vaccinare aflate în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinţilor sau ale reprezentanţilor legali. Copiii de 11 ani și mai mici se pot vaccina doar cu consimțământului informat acordat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și în lipsa efectuării triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, la: https://vaccinare-covid.gov.ro/formulare-si-chestionare/.

Specialiștii explică fap­tul că prin vaccinare, copiii infectați cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai puțin expuși riscului de a dezvolta forme grave de boală COVID-19. ­Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani care se infectează cu virusul SARS-CoV-2 riscă să prezinte și forme grave de COVID-19. Date publicate în octombrie 2021 de Centrul de Control și Supraveghere al Bolilor din SUA (CDC) au arătat că în rândul populației pediatrice cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au fost înregistrate peste 8.300 de spitalizări legate de ­COVID-19 și aproape 100 de decese din cauza acestei afecțiuni.

Și copiii pot dezvolta complicații din cauza COVID-19

În prezent, se apreciază că boala COVID-19 este una dintre primele 10 cauze de deces printre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani din SUA. În plus, s-a observat că și copiii, nu doar adulții, pot să prezinte manifestări clinice persistente (”Long COVID-19”) după infecție. Copiii care au COVID-19 pot dezvolta, de asemenea, complicații la distanță, precum sindromul inflamator multisistemic (MIS-C). Acest sindrom este o afecțiune multiorganică în care diferite organe ale corpului (inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau tubul digestiv) se inflamează, determinând manifestări clinice variate, extrem de severe. Din aprilie 2020 până în octombrie 2021, în SUA au fost raportate peste 2.300 de cazuri de MIS-C la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani. Specialiștii atrag atenția că acei copii care au comorbidități (boli cronice respiratorii, renale, hepatice, cardiace, malignități, boli inflamatorii intestinale, imunodepresie de diferite cauze) sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19 după infecția cu virusul SARS CoV-2 în comparație cu copiii sănătoși. Este adevărat ca majoritatea copiilor diagnosticați cu ­COVID-19 sunt asimptomatici sau au o formă ușoară de boală și recuperarea este fără sechele, dar, cu toate acestea, riscul ca un copil să facă o formă severă de boală nu este de neglijat, chiar și în cazul copiilor fără afecțiuni cronice.

Eficiența vaccinului ARNm Pfizer-BioNTech COVID-19 este în proporție de 91% în prevenirea bolilor simptomatice la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, conform studiilor clinice efectuate până la acest moment. Vaccinarea împotriva COVID-19 protejează copiii atât de efectele directe, imediate ale bolii, cât și de efectele pe termen lung. Copiii sunt protejați pentru riscul de spitalizare sau de a dezvolta o formă moderată până la o formă critică de boală, precum și de apariția miocarditei sau a sindromului multiinflamator sistemic, mai spun medicii.

Vaccinarea împotriva COVID-19 asigură, potrivit specialiștilor, protecție față de efectele indirecte ale bolii cum ar fi: transmiterea în comunitate, apariția de noi variante și închiderea școlilor.