Ca în fiecare an, în ziua de 4 februarie când este celebrată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, voluntarii Catedralei Naționale împreună cu medicii și asistenții Institutului Oncologic din București au adus un strop de bucurie și mângâiere a neputințelor sufletești și trupești, pacienților Centrului de Îngrijiri Paliative “Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Articol publicat în Jurrnalul de Ilfov Nr. 587, ediția print
În semn de prețuire pentru bolnavii de cancer și pentru personalul centrului, voluntarii Catedralei Naționale și cadrele medicale ale Institutului Oncologic și-au rupt din timpul lor pentru a alina durerile pacienților, fie și numai pentru câteva momente. Încărcați cu daruri minunate aceștia au vizitat pacienții și le-au oferit, odată cu darurile lor minunate, câte o îmbrățișare caldă, un pic de speranță și liniște sufletească. Astfel, fiecare pacient a primit flori, câte o icoană și o carte cu Minunile, Acatistul și Paraclisul Icoanei Maicii Domnului Pantanassa, cunoscută pentru multele minuni săvârșite, mai ales pentru vindecarea bolnavilor de cancer.
- Mesaj de solidaritate cu cei aflați în suferință
“Am revenit la acest centru pentru a transmite un mesaj de solidaritate și pentru a arăta atât pacienților cât și personalului de aici că suntem alături de ei în lupta împotriva cancerului. Orice gest mic venit din partea oricui poate însemna foarte mult atât pentru personal cât și pentru pacienții acestui centru care se luptă cu această boală necruțătoare, cancerul. Patriarhia Română se implică activ și permanent în sfera medicală, în întreaga țară, prin parteneriate, colaborări și acțiuni filantropice având instituții medicale înființate în cadrul acesteia. Astăzi am desfășurat o activitate aparte, deoarece am avut alături de noi, medici de la Institutul Oncologic București, medici cu care colaborăm și în alte campanii medicale, precum campania de Prevenire și Depistare a Cancerului, ale cărei beneficiare sunt, până în prezent, 1.000 de femei din județul Ilfov. Femeile beneficiare ale acestei campanii, care au fost depistate cu probleme de sănătate, au fost consiliate și îndrumate către examene de laborator şi imagistice complexe (video colposcopie, ecografie, mamografie, CT, RMN), tratament adecvat de chirurgie şi ginecologie oncologică. O altă campanie în care colaborăm cu medici de toate specializarile, inclusiv oncologice, este campania „Sănătate pentru Sate”. De aceasta, din 2015 până în prezent, se bucură peste 9.000 de beneficiari. De asemenea, anii trecuți voluntarii au oferit sprijin mai multor spitale, dar în special Institutului Oncologic București către care au donat 50.000 de măști pentru adulți, 50 de termometre tip pistol, 20 concentratoare de oxigen și un videocolposcop (utilizat pentru vizualizarea și biopsierea leziunilor suspecte de cancer), uniforme pentru personalul medical, precum și lenjerie de pat pentru pacienți. Totodată începând cu anul 2021, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au susținut lucrări de renovare la Secția Oncologie 2 în valoare de 200 de mii de euro. Toate aceste programe sunt inițiate și coordonate de Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale”, ne-a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Catedralei Naționale.
- România are nevoie de centre și spitale pentru toate categoriile de persoane
Deși, cu sprijinul voluntarilor Patriarhiei Române, în ultimii ani s-au făcut pași importanți spre îmbunătățirea calității vieții multor bolnavi, nou-născuți cu probleme de sănătate, familii numeroase (prin donațiile consistente efectuate de voluntari în spitale, centre sociale, parohii și nu numai), mai sunt multe de făcut pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tuturor. “Organizația Mondială a Sănătății defineşte sănătatea ca fiind starea de bine din punct de vedere fizic, psihic şi social. Pornind de la aceste elemente vă invit să reflectăm la câteva întrebări. Dacă cunoaștem cum să ne menținem starea de sănătate? Bineînțeles că răspunsul este că fiecare dintre noi avem nevoie de centre de informare, de centre de consiliere pentru menținerea stării de sănătate. O altă întrebare ar fi: Dacă știm cum să prevenim cancerul? Referitor la acestă temă cred că ar fi indicat să punem mai mult accent pe prevenție, cursuri de formare, să ne implicăm mai mult pentru că astfel vom reuși să avem o populație sănătoasă. Trecem mai departe și ne gândim: avem instituții medicale care sunt în acest domeniu? Bineînțeles că avem, dar este nevoie de mai mult. Avem nevoie de spitale, de instituții care să aibe în vedere toate categoriile de populație care ar avea nevoie de ajutor specializat. Pe lângă acest ajutor medical trebuie să spun că avem nevoie de grupuri de suport, de centre de consiliere și de ce nu, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului aș vrea să atrag atenția că avem nevoie de cercetare în acest domeniu pentru a reuși să găsim tratamente, să găsim forme în care să putem să-i ajutăm pe milioanele de pacienți care au nevoie de noi”, ne-a explicat Adriana Căruntu, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative “Sfântul Nectarie”. În anul 2018, Patriarhia Română a semnat un protocol de colaborare cu Institutul Oncologic București în vederea organizării de acțiuni medicale cu caracter umanitar. De atunci, voluntarii au sprijinit constant pacienții oncologici prin desfășurarea de activități în cadrul Institutului Oncologic București și prin derularea campaniei de Prevenire și Depistare a Cancerului de col uterin. “În cadrul programului de screening, reușim să descoperim tumori în fază incipientă, sau leziuni care pot determina aceste tumori, tocmai pentru a evita să se ajungă la astfel de cazuri pe care le-am văzut aici. Și atunci putem să spunem că Patriarhia Română îi ajută pe acești oameni pe mai multe căi, odată prin noi, medicii – să descoperim cancerul , iar atunci când noi, medicii, nu mai putem face prea mult pentru ei, Patriarhia îi ajută în astfel de centre, plus că îi sprijină și pe calea sufletească”, ne-a spus dr. Virgiliu Prunoiu, medic primar chirurgie oncologică – Institutul Oncologic București. Centrul de Îngrijiri Paliative “Sfântul Nectarie” oferă servicii de îngrijire medicală paliativă pentru pacienţii adulţi cu afecţiuni oncologice în stadiu terminal.