⬤ Medicii ne recomandă să mâncăm cu prudență, de Sărbători  

⬤ Bolile gastrointestinale, diabetul, tensiunea arterială și afecțiunile inimii se pot agrava de Paști   

⬤ Fructele și salatele nu trebuie să ne lipsească de pe masă 

⬤ Băuturile alcoolice se consumă în cantități mici

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 596, ediția print

Paștele vine după o perioadă prelungită de post care, pentru mulți dintre noi, reprezintă din punct de vedere alimentar o dietă prin excelență vegetariană, ce aproape că ne-a pus în repaus secreția biliară și funcția hepatică. Având în vedere că urmează câteva zile libere, cu mese îmbelșugate cu preparate tradiționale și grele, dr. Luminița Florea, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice ne va spune, în cele ce urmează, cum să ne bucurăm de aroma îmbietoare și gustul inconfundabil al mâncărurilor de Paști și să ne menținem pe deplin sănătoși!
Medicul ne avertizează asupra faptului că mesele de Paști pot dubla numărul pacienților care ajung la spital și necesită asistență medicală de urgență. Majoritatea acuză grețuri, vărsături, dureri abdominale, colici biliare survenite în urma consumului exagerat de alimente specific Sărbătorilor. “În perioada Paștelui se declanșează sau se agravează, în special, problemele digestive, dar se pot acutiza sau agrava și patologiile cronice, asociate, ale persoanelor res­pective. Astfel, se poate ajunge până la dublarea numărului de pacienți cu probleme digestive, comparativ cu alte intervale de timp din an. De aceea recomandăm prudență sporită persoanelor cu patologie hepatică (steatoză hepatică, hepatite de diferite etiologii, ciroză, litiază colecistică sau coledociană), sau digestivă (gastrită, ulcer gastric sau duodenal, pancreatite), dar și persoanelor cu afecțiuni cronice precum diabet zaharat, hipertensiune arterială, infarct miocardic sau AVC în istoric. Un risc mare pentru afecțiuni de sănătate îl prezintă copiii, vârstnicii sau gravidele”, avertizează dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
Deliciile din carne se introduc treptat în alimentație 
Meniul de sărbătoare tradițional este însă bogat în grăsimi animale, gălbenuș de ou, grăsimi din lapte, procesate sub formă de smântână/frișcă și diverse combinații sub formă de: friptură de miel, prăjeli, drob de miel, prăjituri. Apariția bruscă a acestor alimente coleretice (intens stimulante ale secreției biliare) duce la o agresiune a ficatului și, în functie de sensibilitatea fiecărui organism, produce acutizări sau complicații ale diferitelor afecțiuni existente. Pentru a evita problemele de sănătate, doctorul ne recomandă să introducem treptat alimentele de origine animală, după o perioadă de post lung și aspru. De asemenea, este important să combinăm corect alimentele: produsele tradiționale precum carnea de miel, drobul sau ouăle să fie întotdeauna acompaniate de cât mai multe vegetale și în special legume de sezon (proaspete, în salate, la grătar sau la cuptor).
Între felurile de mâncare servite trebuie să treacă peste jumătate de oră 
Încercați să gătiți alimentele, pe cât posibil, dietetic: la cuptor, abur, la grătar, prin fierbere și evitați prăjelile sau alimentele cu un conținut mare de grăsimi animale sau uleiuri. Nu mâncați două feluri de mâncare la aceeași masă și lăsați să treacă 35-45 de minute între felurile de mâncare servite. Pauzele sunt importante pentru a evita senzația de suprasaturație și implicit, indigestia. Între ciorbă și friptură ar fi bine să treacă în jur de o oră. Salata verde, ceapa verde, spanacul, castraveții, ardeiul gras, frunzele de spanac crud (în salată) și varza verde nu ar trebui să lipsească din meniul meselor de Paști. Când pregătiți preparatele din carne de miel, înlăturați grăsimea! Nu asociați friptura de miel cu mămăligă și produse bogate în amidon cum ar fi, cartofi, orez sau pâine. Nu ezitați să consumați cât mai multe fructe proaspete! În schimb, din prăjituri, pască și tradiționalii cozonaci ar fi bine să consumați doar câte o porție pe zi.
Pentru o digestie cât mai bună… 
Avem nevoie de un consum scăzut de alimente și mișcare între mese
În concluzie, Sărbătorile Pascale trebuie să se caracterizeze prin mese fără excese de alimente din punct de vedere cantitativ sau caloric, un consum mic sau moderat de alcool și mișcare între mese, pentru o digestie optimă. Mai mult, trebuie să continuăm să ducem un stil de viață sănătos și după terminarea Paștelui, pentru a ne bucura din plin de sezonul cald care va veni în curând. “Odată cu trecerea de la iarnă la primavară este momentul unor schimbări în alimentație și în stilul de viață în general. Trebuie să creștem randamentul metabolic și să energizăm organismul prin înlocuirea alimentelor consistente din sezonul rece (combinații între proteine animale, glucide și grăsimi) cu alimente vegetale specifice primăverii. Se impune astfel o detoxifiere și o vitaminizare prin legume și fructe. De asemenea, trebuie să facem cât mai multă mișcare în aer liber! Această activitate crește oxigenarea la nivel muscular, iar efortul fizic devine de două-trei ori mai eficient atunci când este realizat în natură”, ne îndeamnă dr. Luminița Florea.