60 de elevi s-au înscris deja la Afterschool-ul Domnești pentru anul școlar 2022-2023

◉ Părinți mulțumiți, rezultate mai bune la școală

Afterschool-ul din Domnești își dovedește eficiența pentru primii copii care s-au înscris în cele aproximativ trei luni de când a fost inaugurat. Proiectul „After School Domnești” este destinat copiilor din localitate, fiind realizat la inițiativa primarului Adrian Ghiță, în primul rând pentru evitarea abandonului școlar.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 597, ediția print

Inaugurat pe 10 ianuarie 2022, ­Afterschool-ul Domnești oferă servicii educaționale pentru 20 de copii din clasele 0-IV, capacitatea maximă a instituției fiind de 100 de copii. ”Din toamnă, așteptăm și alți copii. În momentul de față, cei 20 de copii înscriși vin aici în fiecare zi de școală, își fac lecțiile cu un cadru didactic, apoi au momente de recreere și sunt scoși afară în limita timpului disponibil. Copiii primesc masa de prânz, compusă din felul I, felul II și un desert și se odihnesc într-o sală specială cu paturi. Din toamnă vom avea și opționale, gen engleză sau pian”, ­ne-a declarat Bogdana Tănase, administratorul afterschool-ului.

Primarul Adrian Ghiță ne-a spus că a pus foarte mult suflet în realizarea acestui afterschool, în primul rând pentru că astfel speră să reducă abandonul școlar. De asemenea, obiectivul realizării unei astfel de instituții de învățământ este acela de a le putea oferi elevilor servicii educaționale de calitate, un cadru securizat, dar și suport pentru părinții care astfel pot gestiona mai bine timpul și au siguranța că după școală, copiii lor merg ­într-un spațiu dedicat pentru dezvoltarea activității de grup și a identității proprii, spirituale și fizice, prin activități instructiv-educative și opționale, între care învățarea de limbi străine va deveni o prioritate.

Părinți mulțumiți, rezultate mai bune la școală

Bogdana Tănase ­ne-a declarat că părinții sunt foarte mulțumiți, deoarece copiii au obținut rezultate mai bune la școală de când merg la afterschool. Toți copiii care frecventează  afterschool-ul sunt din Domnești, iar prioritate pentru înscriere o au elevii Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Corneliu”.

”Când a început construirea afterschool-ului existau numeroase cereri, dar la momentul inaugurării, elevii de la Școala ”Gheorghe Corneliu” erau deja înscriși la alte afterschool-uri. De aceea avem, deocamdată, doar 20 de copii.  Pentru toamna anului școlar 2022-2023 s-au înscris deja 60 de copii”, ­ne-a spus Bogdana Tănase.

Este un obiectiv multdorit de părinții copiilor din comună, dar și de cadrele didactice ale Școlii gimnaziale „Gheorghe Corneliu”, din Domnești, a mai spus aceasta.

Porțile ­Afterschool-ului din Domnești, din Șo­s. Alexandru I. Cuza Nr. 141 s-au deschis pe 10 ianuarie 2022. Persoanele interesate pot solicita detalii și la Primăria Domnești sau pot depune cereri de înscriere la sediul Grădiniței cu Program Prelungit ”Tărâmul Prieteniei”.

Programul de desfă­șu­rare a activității instructiv educative este 12:00 – 17:00, cu posibilitate de prelungire prin cursuri opționale.

Costul estimativ este de 750 lei, lunar, incluzând și masa de prânz, restul costurilor pentru utilități, pază, personal auxiliar și întreținerea clădirii fiind suportate de către Primăria comunei Domnești. În clădirea nouă unde funcționează afterschool-ul se află și un cabinet medical cu program de luni până vineri, în intervalul 12:00-17:00.

Iată așadar, că primarul Adrian Ghiță nu se dezminte și a bifat încă un proiect de pe lista sa, în ciuda greutăților inerente de care s-a lovit, precum birocrația, insuficiența fon­durilor sau neseriozitatea constructorilor. „Am avut multe solicitări din partea părinților în acest sens și am constatat că un afterschool este foarte necesar, având în vedere că sunt aproape 900 de copii numai la școală. Am avut șansa enormă să fim ajutați financiar de Consiliul Județean Ilfov, prin intermediul unui contract de asociere cu această instituție. Suma totală necesară investiției a fost de 2.023.613 lei cu TVA, fiecărei părți revenindu-i cuantumul agreat prin contract. Primăria Domnești nu ar fi dispus de un fond atât de mare, și ar fi afectat serios bugetul local”, a spus primarul.

După cum a mai precizat edilul, clădirea cu parter și etaj, care se află la intersecția Șos. Alexandru I. Cuza cu Str. Morii, a fost construită pe locul unde se afla vechea Grădiniță din Domnești, grădinița „Băleanu”, așa cum o cunosc localnicii. Fiind veche și neîncăpătoare, aceasta a fost demolată. Suprafața construită a noii clădiri este de 307 mp, iar suprafața desfășurată 604 mp. Au fost proiectate 5 săli de curs, două la parter și trei la etaj, o sală de mese, o bucătărie, cabinet medical, 3 vestiare, 7 grupuri sanitare, precum și alte dependințe necesare activităților specifice (birou, spații de depozitare, sală de așteptare, duș, centrală termică etc.).