Ministerul Agriculturii a demarat o nouă etapă a activităţii experimentale de creştere a precipitaţiilor în zonele cu risc de secetă, aceasta urmând să fie efectuată cu ajutorul aviaţiei de pe Aeroporturile din Craiova şi Iaşi, a anunţat instituţia.

Astfel, în perioada 26 aprilie – 15 mai 2022 se desfăşoară etapa 2022 a „Programului pentru creşterea/uniformizarea precipitaţiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul şi nord-nord-estul României”.

Acţiunea începe în regiunea Moldovei, în zonele cu potenţial agricol din judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi, pe o suprafaţă totală de aproximativ 2 milioane ha, şi continuă în regiunile Munteniei şi Olteniei, în zonele cu potenţial agricol din judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi Mehedinţi, pe o suprafaţă de aproximativ 1,8 milioane ha.

Această activitate se efectuează utilizând metoda aviaţiei, iar intervenţiile active în atmosferă pentru stimularea precipitaţiilor se fac utilizând torţe pirotehnice şi cartuşe ejectabile, ambele glaciogene şi higroscopice.

Articol apărut in ediția print a jurnalul de Ilfov, nr.598