◉ Artiști îndrăgiți au încântat sufletul, antrenând dansatorii la hore
◉ Copiii din Puhoi, din nou la Moara Vlăsiei
◉ Cu gândul la evenimentele viitoare
Mai bine de zece ani, petrecerea câmpenească denumită sugestiv ”Festivalul Vlăsiei” a strâns pe ”Platoul Canton” mii de vizitatori de toate vârstele, dornici se distreze alături de artiști renumiți și să se înfrupte din bunătățile unui show culinar devenit tradițional și căruia i s-a dus renumele peste granițele Ilfovului.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 605, ediția print
Cei doi ani de pandemie au blocat organizarea Festivalului Vlăsiei, adică Ziua comunei Moara Vlăsiei, dar, din fericire, pe 19 iunie 2022 evenimentul ajuns la cea de-a 12-a ediție s-a desfășurat în toată măreția sa, ca un semn al reîntoarcerii la normalitate, la tradiții, bucurie și frumos. Așadar, după cum a punctat și primarul Andrei Filip, după doi ani de întrerupere din motivele binecunoscute, Festivalul Vlăsiei a revenit în forță, cu un program de zile mari, cu artiști de marcă, cu gătitul în aer liber, cu orășelul copiilor, cu tradiții și un spectaculos joc de lumini și lasere.
Publicul și-a reîntâlnit artiștii îndrăgiți, a redescoperit bunătățile specifice acestui festival, care au încântat papilele gustative, comercianții și-au expus mărfurile specifice unui târg tradițional în toată puterea cuvântului, iar cei mici nu s-au mai îndurat să părăsească orășelul copiilor, parcă mai frumos și mai ofertant ca niciodată, cu ale sale tobogane gonflabile, carusele, trambuline, mașinuțe electrice, trenuleț, jocuri de îndemânare sau de curaj.
Ca de fiecare dată, organizarea impecabilă l-a avut la cârmă pe primarul Andrei Filip, căruia i-au fost alături la eveniment președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, prefectul de Ilfov, Simona Neculae, subprefectul Andrei Scutelnicu, primari ai localităților ilfovene, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai diferitelor instituții județene.
Vremea a ținut cu organizatorii, astfel că au fost asigurate toate ingredientele necesare pentru ca Festivalul Vlăsiei să fie un real succes, îndelung așteptat nu doar de locuitorii din Moara Vlăsiei, ci și de numeroși vizitatori din alte zone ale județului și chiar din București sau din județele limitrofe, fapt dovedit de numărul foarte mare de participanți prezenți pe parcursul zilei.
Divizia ”Live Cooking Show” a Masters of Flames, condusă de maestrul Radu Zărnescu, preşedinte al Asociației profesionale Euro-Toques România, a gătit special pentru cei prezenți la Festival preponderent produse din carne de vită. Gurmanzii își puteau completa degustările și cu mititei și apoi cu prăjituri, kǘrtos kalacs cu diferite arome, sucuri sau înghețată, vată de zahăr, clătite, pop corn, cozonaci, porumb fiert sau copt sau băuturi tradiționale. Numeroase tarabe au expus haine tradiționale sau bijuterii, ori diverse accesorii sau obiecte decorative.
Artiști îndrăgiți au încântat sufletul, antrenând dansatorii la hore
”Astăzi (n.r. – duminică, 19 iunie), ar fi trebuit să fie cea de a 14-a ediție a Festivalului Vlăsiei, dar din păcate nu putem să o punctăm decât pe cea de a 12-a, deoarece, cum bine știm, doi ani nu am putut să organizăm niciun fel de eveniment. Acum, lucrurile tind să revină la normal și, iată că după doi ani de restricții am reușit totuși să reorganizăm vestitul Festival al Vlăsiei, un festival de referință la nivel județean. Fără lipsă de modestie, vă spun că este festivalul nr. 1 la nivel de județ, prin prisma faptului că avem o locație extraordinară, între pădure și lac, avem aproape 10 hectare, unde putem să ne desfășurăm. Moara Vlăsiei este o localitate neafectată de spiritul urban, suntem o localitate din mediul rural și intenția noastră este să rămânem cât mai mult pe acest trend”, ne-a declarat primarul comunei Moara Vlăsiei.
Edilul a precizat că, în privința organizării festivalului, oamenii au deja așteptări foarte mari, de la an la an, astfel că se ridică permanent ștacheta.
”Am început festivalul cu o serie de activități de gătit în aer liber, deoarece îl avem lângă noi pe Radu Zărnescu și 15-20 de bucătari de pe tot cuprinsul țării. Sunt partenerii noștri, an de an, la acest festival. Anul acesta, avem anul vitei, iar pentru aceasta avem smokere, grătare de vită, toate legate preponderent de prepararea cărnii de vită, cu atât mai mult cu cât, la începutul lunii august, se va desfășura la Moara Vlăsiei și un concurs gastronomic legat tot de prepararea cărnii de vită. Noi, de obicei, avem la festival în jur de 10.000 de oameni, pe parcursul unei zile. Ideea nu este să îi așezăm pe scaune, ci să îi ținem cât mai mult în picioare, să danseze, să se distreze, să circule. Avem și câteva mii de locuri pe scaune. Dar nu sunt de ajuns acum, pentru câți participanți au venit la festival”, ne-a spus edilul. Iar fotografiile pe care le prezentăm, vorbesc de la sine.
Invitați, unul și unul
În privința spectacolului, primarul a subliniat că a predominat muzica populară. De altfel, noi știm că aceasta este tradiția. Festivalul a început cu repertorii ale formațiilor locale, mai precis grupul local Morărițele, urmat de invitați din Republica Moldova – ansamblul Mărgăritarele din satul Puhoi, localitate cu care Moara Vlăsiei s-a înfrățit de circa 7 ani. Pe scenă a urcat și îndrăgita Maria Dragomiroiu, iar după cum menționam și mai sus, cu sprijinul CJI, au venit Ansamblul Doina Ilfovului și Taraful lfovului, din Buftea. Cu foarte multă bucurie a fost primită pe scenă și celebra Formație Azur, altfel foarte îndrăgită a Moara Vlăsiei, cât și Grupul vocal – instrumental Plăieșii, de la Chișinău. ”Bine v-am găsit sănătoși și la pungă groși!”, a spus Maria Dragomiroiu, de cum a urcat pe scenă.
”Mă bucur și mă simt onorată că am fost invitată, și de această dată, să fim împreună la sărbătoarea comunei. Mă simt minunat, așa cum frumoasă este ziua de astăzi. Sunt fericită și v-am adus în dar cântece noi pe care le-am creat în această pandemie, care sper să vă facă plăcere și să le băgați în inimioarele dvs. Să dăruim iubire! Să dăruim un zâmbet!”, a strigat artista. Și formația Azur și-a manifestat bucuria de a reveni la Moara Vlăsiei: ”locul unde are loc unul dintre cele mai mari festivaluri din România. Festivalul Moara Vlăsiei este de-a dreptul impresionant și greu de crezut că se poate întâmpla într-o comună”.
Finalul spectacolului a aparținut trupei The Motans, care a schimbat registrul muzical al distracției de la muzică populară la cea ușoară, totul culminând cu un spectacol impresionant de lasere, care a înlocuit tradiționalele artificii care nu mai sunt premise de ISU, dar toată lumea a fost de acord că jocul de lumini putea rivaliza lejer cu demonstrațiile de lumini specifice marilor festivaluri ale lumii.
Potrivit reprezentanților CJI, festivalul din 19 iunie 2022 are o dublă însemnătate – deoarece Festivalul Vlăsiei și Ziua Iei, au fost sărbătorite, cu fast, în aceeași zi, de către locuitorii din Moara Vlăsiei și toți ilfovenii iubitori ai culturii tradiționale.
Festivalul Moara Vlăsiei este o serbare artistică amplă, câmpenească, a tradițiilor, meșteșugurilor și folclorului, unde petrec mii de oameni din localitate și împrejurimi.
Ziua Iei – Sânzienele sau Drăgaica, este o sărbătoare tradițională cu o puternică semnificație pentru cultura și spiritualitatea românească, în care se fac ritualuri pentru prosperitatea și protecția culturilor agricole.
Consiliul Judetean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, a sprijinit acest eveniment organizat de către Primăria Moara Vlăsiei.
Taraful Ilfovului, condus de maestrul Cornel Turcitu și solistul Alin Trocan, împreună cu Ansamblul de dansuri „Doina Ilfovului” și Maria Dragomiroiu au oferit, alături de ceilalți artiști invitați, un spectacol de neuitat.
”S-a încheiat încă o ediție a tradiționalului Festival al Vlăsiei, un eveniment cultural de ținută. Țin să felicit organizatorii pentru efortul depus, invitații speciali pentru prestația artistică și, totodată, participanții (cetățeni și fii ai comunei, invitați etc) pentru comportamentul deosebit (conduită, eleganță, distracție, curățenie exemplară).
Vă mulțumesc!”, a transmis, la finalul festivalului, primarul Andrei Filip.
Copiii din Puhoi, din nou la Moara Vlăsiei
Primarul satului Puhoi, din Republica Moldova, Ioan Goreanu, a mulțumit primarului Andrei Filip și CL pentru invitația pe care a adresat-o unui grup de copii din localitatea de peste Prut, care au beneficiat de o tabără de vară în perioada 13-20 iunie în România. Primăria satului Puhoi a invitat, la rândul său, un grup de copii din comuna Moara Vlăsiei sa viziteze localitatea din Republica Moldova.
Delicii culinare
”Ne aflăm la consacratul și vestitul festival de la Moara Vlăsiei, spațiu unde noi încercăm în fiecare an să aducem plusvaloare prin aportul nostru profesional. De fiecare dată, reușim să facem diverse degustări, dar în fiecare an cu altă tematică. Vorbind de tematica festivalului, avem o posibilă tematică stil western smoked și barbeque, care este de fapt consacrat și în bucătăria noastră. Ne referim la slowcook, care a fost la noi mai mult pe partea de cuptor și ceaun. Noi am reușit să le prezentăm consătenilor și vizitatorilor ce însemană slowcook în spirit nord-american, bineînțeles cu ingrediente locale. Aici mă refer la carne de vită preponderent. Avem și carne de porc și, din câte am văzut, toți au fost superîncântați, chiar și cei mai în vârstă care au mâncat de curiozitate. Dar de fapt, aceasta este și ideea, să vină din curiozitate și să testeze”, ne-a explicat Radu Zărnescu.
Cu gândul la evenimentele viitoare
Radu Zărnescu a profitat de ocazie să detalieze evenimentul menționat de primarul Andrei Filip, respectiv Romanian Beef Master, care va avea loc, pe 2 și 3 august, la Complex Arena.
”Anul trecut, am lansat evenimentul unic Romanian Beef Master, pentru că eu în 2019 am câștigat locul trei mondial în Japonia, în cadrul Summitului 2020. Evenimentul se anunță a fi foarte interesant, atât pentru specialiști cât și pentru publicul larg căruia îi este dedicată ziua de 3 august”, a concluzionat Radu Zărnescu.