Investiţiile în irigaţii trebuie să fie o componentă care să vizeze o modificare la renegocierea pe care o vom avea cu Comisia Europeană, în condițiile în care agricultura este o activitate economică cu foarte mulţi factori de risc, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

„Agricultura este o activitate economică cu foarte mulţi factori de risc prezenţi în obţinerea rezultatelor pe care fiecare fermier şi le doreşte. Asta pentru faptul că fermierii îşi însămânţează culturile în toamna unui an şi le recoltează abia în vara următoare, o perioadă foarte lungă de timp, în care se manifestă foarte mulţi factori de risc. Partea de sud, partea de sud-est, partea de est chiar, sunt supuse unui proces continuu de deşertificare, de sărăcire a solului. (…) Sunt componente ale unor mijloace prin care se pot combate efectele schimbărilor climatice şi mă refer aici la sistemul de irigaţii pe care îl avem la nivel naţional şi era prezent pe o suprafaţă de aproximativ 1,3 milioane de hectare. În ultimele şase luni, cel puţin de când am preluat Ministerul Agriculturii, pentru mine reabilitarea sistemului naţional de irigaţii este o prioritate. Pe lângă sistemul principal şi sistemul secundar, cărora le-am acordat o atenţie sporită, am venit cu o nouă abordare în direcţia noastră de a lupta cu lipsa apei pentru plante, cu sistemul de irigaţii care să conducă la biodiversitate şi la schimbarea mediului în care se se desfăşoară activitatea agricolă”, a spus Chesnoiu. 

Oficialul a menţionat faptul că Programul naţional de reabilitare a sistemului de irigaţii principal a fost prelungit şi beneficiază de o alocare de 1,5 miliarde de euro, de la 1,1 miliarde, anterior. 

„Am mărit perioada de implementare a programului, să facem posibilă implementarea proiectelor pe care le avem în momentul de faţă la nivelul Ministerului Agriculturii şi ANIF. Mai mult decât atât, în Planul Naţional Strategic viitor, alocăm 500 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului secundar de irigaţii, pe de o parte, iar din aceştia 100 de milioane sunt destinaţi sistemelor locale, microsistemelor locale de irigaţii, la nivelul fermei”, a subliniat ministrul.

PNRR trebuie renegociat

Potrivit demnitarului, investiţiile în irigaţii trebuie să fie luate în considerare.

„Mi-aş dori, ca ministru al Agriculturii, ca la renegocierea pe care o vom avea cu Comisia Europeană, irigaţiile şi investiţiile în irigaţii, ca o componentă de combatere a efectelor schimbărilor climatice, pe de o parte, să fie o componentă care să vizeze această modificare. Avem nevoie de investiţii în sistemul naţional de irigaţii, dar nu oprindu-ne aici. Trebuie să facem investiţii şi în sistemele de desecare”, a afirmat Adrian Chesnoiu.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.605