Participare de succes la târgul dedicat serviciilor de prevenire și stingere a incendiilor

⬤ Speed Fire Protection și Victoria Industry Fire, printre primele 10 firme de profil din Europa

Așa cum anunțam ­într un articol anterior, cele două firme românești de top din domeniul situațiilor de urgență provocate de incendii urmau să participe la cel mai prestigios Târg Internațional de profil – INTERSCHUZ -, care se organizează anual în Hanovra, Germania Federală. Astfel, în perioada 20-25 iunie 2022, cele două companii au fost prezente la acest eveniment, pentru prima oară, de unde s-au întors cu rezultate peste așteptări. Se poate spune, fără a greși, că acestea au reprezentat cu cinste România și i-au impresionat pe vizitatori cu calitatea stingătoarelor marca Victoria, precum și cu profesionalismul serviciilor de protecție și stingere a incendiilor oferite, fiind singurul stand din expoziție cu produse 100% românești.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 607, ediția print

Despre ­această expe­rien­ță, derulată în premieră pentru reprezentanții celor două companii, ne-a vorbit Costel Stoica, cel care, timp de aproape o săptămână, a fost reprezentantul companiei Speed Fire Protection la prestigioasa manifestare de specialitate din Germania, și Robert Nicolescu, din partea companiei Victoria Industry Fire. „La târgul de la Hanovra am prezentat întreaga gamă de produse de stingere a incendiilor oferite de noi, unele desfăcute pe componente, inclusiv produse secționate astfel încât structura interioară și mecanismele acestora să poată fi vizionate în amănunt de către cei interesați, care ne-au vizitat standul expoziției. Am avut în vedere, în acest sens, calitatea vopselei, cilindrului stingătoarelor, calitatea metalului, cea a sudurii, a materialului din interior care acoperă cilindrul și cea a plastifierii interioare pentru stingătoare cu spumă, elemente foarte importante pentru calitatea și durabilitatea acestor stingătoare, în timp. Nu ascund faptul că am avut destule emoții, până în prima zi, când a fost deschis târgul, având în vedere că ne găseam pentru prima oară printre expozanți de pe tot mapamondul cu produse începând cu cele de signalistică, de la «EXIT-urile» pe care le vedem în orice clădire, până la sisteme de detecție și autospeciale de pompieri, de la echipamente de protecție – căști, mănuși, costume, până la utilaje care produc țevile pentru sprinklere și pentru hidranți”, ne-a povestit Costel Stoica.
Un număr de 92 de delegații au vizitat standul românesc
El ne-a mai precizat că echipa prezentă la târg, alcătuită din 5 membri, a fructificat la maximum prezentare standului, iar ca o „pată de culoare” plină de originalitate, dacă se poate spune așa, una dintre atracții au constituit-o sticluțele cu palincă din cireșe amare produsă de „Pălincăria Transilvania” din Râșnov, care au fost un deliciu pentru vizitatori.
Acest stand a fost „luat cu asalt” încă din prima zi, potrivit reprezentantului Speed Fire Protection, având în vedere că cei cinci membri ai echipei s-au confruntat cu un flux constant de două delegații pe oră, pe tot parcursul programului, de la ora 8:00 dimineață la 18:00 după-amiaza. În zilele următoare, numărul delegațiilor a crescut „exponențial”, astfel că vizitatorii au făcut coadă pentru a intra la discuții. „Majoritatea delegaților era interesată de calitatea metalului și a sudurilor folosite la stingătoarele produse de Victoria Industry Fire, iar la finalul târgului, după ce ne-am întors în țară și am făcut bilanțul, aveam notat pe un caiet special un număr de 92 de delegații care vizitaseră standul nostru, pe parcursul a 6 zile.
Dintre aceste 92 de delegații, mai mult de un sfert au reprezentat companii din Marea Britanie care s-au arătat interesate de produsele noastre, adică stingătoare, pentru piața din Regatul Unit. Pentru că autorizația pe care o deținem pentru produsele noastre, emisă de Uniunea Europeană, nu mai este valabilă și pentru UK, i-am asigurat că vom face demersurile necesare pentru o autorizație valabilă în Marea Britanie, în scurt timp, urmând ca, începând din toamnă, să putem livra cantități semnificative către această zonă. În mod sigur, ei s-au arătat interesați de produsele noastre ca urmare a faptului că importurile din China au stagnat semnificativ din cauza crizei sanitare de acolo, dar și de raportul calitate-preț pe care îl oferă stingătoarele noastre. Una dintre delegații din Marea Britanie, compusă din doi domni care anterior produceau stingătoare în țara lor, dar ulterior au preferat să le importe mai ales din China, s-a arătat foarte interesată să-și schimbe furnizorul și să cumpere produse de la noi. La rândul nostru, am vizitat standurile celor care ne-au contactat și le-am dus cadou sticluțe cu palincă de Rupea, care a fost o încântare. Cu această ocazie am întâlnit și alți producători de stingătoare, din Sofia, cu care noi aveam relații destul de strânse, și care s-au arătat interesați să promoveze produsele noastre în Bulgaria. Vreau să subliniez faptul că, în urma vizitelor efectuate, am ajuns la concluzia că produsele noastre nu sunt departe de cele ale unor producători consacrați, aș putea spune că sunt cât se poate de competitive, ba chiar pot afirma cu tărie că ne aflăm undeva pe primele 10 locuri din Europa din punct de vedere calitativ, dovadă fiind faptul că am fost vizitați de atât de multe delegații care ne-au apreciat produsele”, ne-a informat și Robert Nicolescu, reprezentantul companiei Victoria Industry Fire.
Producția de stingătoare, scădere drastică, la nivel european
Un alt motiv pentru care standul  s-a bucurat de un interes deosebit, dezvăluit de Robert Nicolescu, este și faptul că în Europa producția de stingătoare a scăzut drastic, una dintre principalele cauze fiind lipsa forței de muncă calificată, la nivelul întregului continent. Astfel producătorii tradiționali de stingătoare, cum ar fi Cehia, Italia sau Germania doresc simplificarea producției lor prin achiziționarea de subansamble pentru stingătoare, pe care să le monteze în unitățile lor de producție, tocmai din cauza lipsei forței de muncă și a lanțurilor de aprovizionare din ce în ce mai dificile, cauzate de criza pandemică și economică de la nivel internațional, căreia i se adaugă efectul inflației și criza provocată de războiul din Ucraina, explică reprezentantul Victoria Industry Fire. „În aceste condiții, am primit solicitări și din partea celui mai mare producător european de mijloace de stingere a incendiilor, din Italia. În următoarele luni, reprezentanții noștri și-au propus să viziteze toate cele 92 de companii care s-au arătat interesate de produsele noastre, fie că acestea ar putea fi un viitor client de produs final sau de componente, fie un potențial furnizor de materie primă sau componente pentru stingătoare, cum ar fi tablă sau agenți de stingere cu spumă sau pulbere. Sperăm că, din aceste aproape 100 de contacte pe care le-am realizat la târg, vom lega cel puțin 30-40 de parteneriate, dacă nu 50 de astfel de relații frumoase de colaborare, fie de vânzare, fie de cumpărare de produse”, ne-a spus Robert Nicolescu.
Produse inovatoare pentru intervenții în situații de urgență
În ceea ce privește activitatea pe care o desfășoară compania ­Speed Fire Protection, reprezentantul acesteia ne-a mărturisit că participarea la Târgul INTERSCHUTZ a fost benefică și pentru că a putut să ia contact cu o serie de mijloace inovatoare de intervenție în situații de urgență cu care se confruntă echipajele companiei. „Una dintre inovații care ne-a plăcut foarte mult constă într-o serie de pompe flotante montate pe un soi de plute care au dedesubt un sorb pentru aspirația apei conectate lateral cu furtunuri prin care refulează surplusul de apă produs de inundații. Acestea se deplasează pe suprafața apei și reușesc să o aspire aproape în totalitate. Noi acum folosim în intervențiile în caz de inundații autospecialele pentru stins incendii. Având în vedere că apele respective sunt pline de impurități – resturi vegetale, pietre, diferite gunoaie etc., de foarte multe ori avem probleme cu pompele autospecialelor, care, în aceste condiții, se defectează deseori. Ori pompele despre care vă vorbeam rezolvă aceste situați și, mai mult, eficacitatea lor este mult mai mare, în urma lor, practic, nemairămânând apă aproape deloc.  Astfel că, deja am stabiliit relații comerciale cu firma producătoare din Cehia și am comandat mai multe exemplare cu diferite capacități, pentru dotarea serviciilor noastre de pompieri, pentru a veni în sprijinul clienților noștri, în caz de inundații. Mai mult, am stabilit să devenim și distribuitorii acestor pompe speciale în România, care pot fi achiziționate și folosite chiar de cetățenii afectați de inundarea unei pivnițe, de exemplu, sau a grădinii.
De asemenea, astfel de motopompe pot fi  cumpărate și utilizate și de primării, în cazul unor inundații. Pentru că acestea, fiind flotante, plutesc către zona unde găsesc apă. Acestea au debite diferite, care pornesc de la 2.000 l/min. și ajung până la o capacitate de circa 3.500 l/min”, ne-a mai spus Costel Stoica. Un alt sistem interesant de stingere a incendiilor achiziționat de firma Speed Fire de la o firmă din Marea Britanie prezentă la târg constă ­într-un furtun etanș umplut cu un gaz spe­cial, furtun care se montează în tablourile electrice. În cazul apariției unui incendiu în tablou, furtunul respectiv se topește, iar gazul conținut stinge focul local apărut. Acest sistem urmează să fie, la rândul său, promovat către clienții Speed Fire, care va deveni reprezentantul pentru România, el fiind autorizat atât în UK, cât și în UE. „Este un produs simplu, ieftin și foarte eficient”, a punctat Costel Stoica.
Ce oportunități oferă INTERSCHUTZ, târgul din Hanovra
Târgul internațional INTERSCHUTZ, de la Hanovra (Germania), este lider mondial în domeniul târgurilor care au ca profil servicii de stingere a incendiilor, situații de urgență, protecție civilă, siguranță și securitate la incendii. Acest târg reprezintă o atracție și o oportunitate pentru companiile din întreaga lume care caută să dezvolte noi piețe pentru soluții pe care acestea le oferă. De asemenea, el este o ocazie de a afla despre ultimele inovații din domeniu și de a face schimb de experiență cu colegii de pe toate continentele planetei. „De aceea, oricine dorește să afle lucruri noi despre inovații privind managementul intervențiilor de urgență trebuie să treacă de porțile deschise ale INTERSCHUTZ. Acest eveniment reprezintă, până la urmă, locul în care se pot întâlni cei care zi de zi salvează vieți, previn dezastre și își ajută semenii aflați la nevoie. Este, totodată, un loc plin de acțiune și emoție, în care specialiști de primă mână din acest domeniu, luptători cu fumul și pompieri, își arată capacitățile și abilitățile în demonstrații organizate în aer liber”, se arată pe pagina de internet a acestui târg.