Deschidere an școlar Ștefăneștii de Jos

Este binecunoscută preocuparea Consiliului Local și a Primăriei din Ștefăneștii de Jos în privința asigurării unor condiții cât mai bune de educație tuturor copiilor din comună. Stau mărturie în acest sens numeroasele investiții în infrastructura școlară realizate în ultimii ani, de la reabilitări și modernizări ale unităților de învățământ din localitate, până la construirea unora noi, astfel încât procesul educațional să se desfășoare la cele mai înalte standarde.
Și anul școlar care abia a început, semne bune are, pentru că edilii așezării ilfovene au proiecte importante în domeniul educației.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 616, ediția print

Pag. 8, actualitate, La Ştefăneştii de Jos, şcoala a început cu veşti bune pentru părinţi şi elevi
Pag. 8, actualitate, La Ştefăneştii de Jos, şcoala a început cu veşti bune pentru părinţi şi elevi

Un merit deosebit îl are și primarul interimar al comunei, Mircea Gheorghiță, cel care este unul dintre inițiatorii acestor proiecte. Despre investițiile în domeniul educațional am aflat cu ocazia festivităților prilejuite de începerea noului an școlar, de la edilul comunei.
Așa cum se cunoaște, procesul de învățământ din comună se lovește de o serie de neajunsuri provocate de amânarea finalizării noii școli, „școala mare” așa cum este ea cunoscută de către localnicii din Ștefănești, cauzate de de întârzierile produse de executantul lucrărilor.
Astfel că, cei peste 800 de elevi din comună învață acum, provizoriu, în două unități: „școala mică” și grădinița cu orar prelungit din strada Făgăraș. În cea din urmă unitate școlară urmează cursuri elevii clasele pregătitoare – a IV-a, iar la „școala mică”, cei din ciclul gimnazial. Este, deocamdată, o situație provizorie, care va fi rezolvată cât se poate de repede.

Aproape 800 de elevi au primit ghiozdane și rechizite gratuit

Așadar, luni 5 septembrie, atât părinții, ca și copiii au avut parte de o surpriză plăcută din partea administrației locale, elevii primind cadou un ghiozdan și un set complet de rechizite, corespunzător stadiului lor de pregătire. După cum ne mărturisea primarul Mircea Gheorghiță, edilii s-au consultat cu cadrele didactice, care le-au dat informații cu privire la materialele didactice corespunzătoare fiecărui an de învățământ.
„Am avut surpriza ca cele 785 de ghiozdane achiziționate să fie insuficiente, fiind nevoie pentru încă 30 de copii, care s-au transferat de la alte școli la cele din comună, datorită condițiilor de învățământ create în localitate. Aceștia vor primi și ei, la rândul lor, un set complet format din ghiozdan și rechizite chiar mâine (6 septembrie n.r.)”, ne-a spus Mircea Gheorghiță.
Mai mult, am aflat că, în perioada vacanței, în cele două unități de învățământ s-au realizat lucrări de reparații, renovări și igienizare, ­s-au făcut deratizarea, dezinsecția și dezinfecția tuturor spațiilor de învă­țământ, a fost schimbat mobilierul uzat din clase, astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții optime, în noul an școlar.

Viitorul sună bine la Ștefăneștii de Jos

Cu ocazia celor două festivități organizate separat la cele două unități de învățământ din comună, la care au fost prezenți atât membri ai Consiliului Local, cât și primarul Mircea Gheorghiță, acesta din urmă le-a vorbit celor prezenți despre viitoarele investiții pe care administrația locală le va efectua în viitorul apropiat.
„Începutul de an şcolar este un motiv de reflecţie pentru ceea ce înseamnă şcoala. Şcoala este principala sursă a performanţei viitoare, iar rezultatele bune la învăţătură sunt cea mai bună bază pentru ca această performanţă viitoare să se întâmple.
Buna educaţie înseamnă un efort şi o datorie pe care ne-am asumat-o cu toţii – autorităţile centrale, autorităţile locale, cadrele didactice şi părinţii. De aceea, şcoala, educaţia, reprezintă o prioritate în mandatul meu de primar. Așadar, pentru dezvoltarea și modernizarea procesului educațional în comuna noastră, în anul școlar 2022-2023 vom investi în realizarea a două gradinițe noi cu program prelungit, ultramoderne, în cartierele Ștefăneștii de Sus și Boltașu, finalizarea lucrărilor și darea în folosință a corpului școlii mari din centrul comunei, care va avea peste 18 clase, pe două etaje, și va fi dotat cu tehnologii moderne, precum și finalizarea corpului de școală de la Cosmopolis.
Doresc, astfel, să văd o schimbare fundamentală în modul în care se face educaţia, punând elevul în centrul întregului proces. Cât despre investiţiile în educaţie, fie că înseamnă grădinițe noi și şcoli mai moderne, fie că vorbim de perfecţionarea profesorilor, ne întrebăm care vor fi efectele acestor lucruri asupra elevilor, cum vor fi educaţi să înveţe mai bine, să se adapteze mai rapid noilor existenţe sau într-un cuvânt, cum vor fi adaptaţi la viaţă.
Având aceste realizări finalizate în domeniul educației, sperăm ca în anul școlar 2023-2024 să putem avansa școala noastră în următoarele categorii de învățământ preuniversitare, respectiv liceu, școală profesională etc. Şcoala nu este şi nu trebuie să fie o fabrică de diplome, ci trebuie să formeze viitorii oameni maturi într-un sistem de valori puternice pe care să îi pregătească pentru viitor.
Vrem ca şcoala să dea şanse egale fiecărui copil, indiferent din mediul de unde provine acesta, familii mai înstărite sau mai puţin înstărite, pentru că şcoala înseamnă şansa unei cariere de succes în viitor.
În acelaşi timp, trebuie să ne gândim cu toată atenţia şi la cei care formează copiii, la oamenii maturi de mâine, şi mă refer aici la dascăli.
Avem mare nevoie de dascăli care să educe copiii, care să le insufle curajul de a spune şi de a recunoaşte adevărul, de a gândi liber şi de a preţui cinstea.
De aceea, cred cu tărie că elevii au nevoie de mentori adevăraţi, care sunt în primul rând învăţătorii, apoi profesorii, fapt pentru care doresc să transmit mulțumirile mele cadrelor didactice ale școlii noastre pentru tot efortul depus în educarea copiilor noștri.
Doresc, la acest început de an şcolar, mult succes elevilor, în primul rând, dar şi profesorilor, cu convingerea că făcând această investiţie în generaţia tânără, asigurăm pentru mâine, un viitor prosper.
Vă doresc un început de an cât mai bun şi mult succes în tot anul şcolar!”, le-a urat primarul Mircea Gheorghiță elevilor și cadrelor didactice prezente la festivități.