Glasgow Rangers, unul dintre cele 2 cluburi istorice ale fotbalului scoţian, se află în pragul falimentului. Ameninţat de probleme fiscale colosale, Rangers nu au avut altă soluţie decât să ceară plasarea în redresare judiciară luni, astfel încât să fie existe cel puţin temporar protecţie faţă de creditori.

‘Se vorbeşte adesea de 49 de milioane de lire sterline, dar în realitate, dacă se adaugă amenzile, factura ar putea să se ridice la 75 milioa­ne de lire sterline (90 milioane de euro). Este o sumă enormă pe care nu o putem plăti, fără discuţie’, a declarat preşedintele Craig Whyte, în aşteptarea ver­dictului în afacerea care opune clubul său autorităţilor publice britanice, în legătură cu neplata impozitelor sau întârzierea plăţii acestora.

Acest om de afa­ceri scoţian a preluat frâiele Rangers în luna mai anul trecut, cumpărând pentru o liră sterlină simbolică părţile sociale ale predecesorului său, cu misiunea să şteargă o datorie de circa 18 milioa­ne de lire sterline. Fiscul a cerut, la rândul său, marţi plasarea clubului în redresare judiciară pentru a putea numi el însuşi administratorii, care vor fi însărcinaţi să preia controlul. Deci­zia aparţine justiţiei. În orice caz, măsura va fi însoţită de o penalitate de 10 puncte în clasament în Campionatul Scoţiei, care face ca echipa lui Dorin Goian să piardă orice şansă în cursa pentru titlu, fiind deja la distanţă de 4 puncte de marele rival, Celtic Glasgow.

Pe plan economic, va trebui să găsească banii pentru a repune pe linia de plutire o întreprindere care, potrivit lui Craig Whyte, este structural deficitară cu 10 milioane de lire sterline pe an – 35 milioane de lire sterline de venituri faţă de 45 milioane de lire sterline cheltuieli. Aceasta ar putea trece prin suprimarea unor locuri de muncă şi vânzarea jucătorilor vara trecută, care ar putea atrage o pierdere de competitivitate sportivă.

Rangers au cedat deja cel mai bun atacant, croatul Nikica Jelavic, autorul a 16 goluri în acest sezon, englezilor de la Everton, în timpul perioadei de transferuri din iarnă. Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente, criza ar putea merge până la lichidarea clubului. Singura speranţă a suporteri­lor va fi, în această situaţie, de a vedea apărând gruparea sub un alt nume, ieşirea dorită şi de Graeme Souness, un mare nume al fotbalului scoţian, care a antrenat Glasgow Ran­gers în anii 80. ‘Cred că vor reapărea sub numele de Rangers 2012 sau ceva cam aşa, din nefericire. Ceea ce li se întâmplă este o tragedie. Dar cred că vor ieşi din acest impas’, a declarat fostul jucător al lui Liverpool la radio TalkSport.

Rangers, ale căror me­ciuri sunt urmărite în medie de 45.000 spectatori pe stadionul Ibrox Park, reprezintă o veritabilă instituţie a sportului britanic, de 54 de ori campioni ai Scoţiei, 33 de ori învingători în Cupa şi o dată în Cupa cupelor, în 1972. Rivalitatea cu Cel­tic, care a luat adesea aspecte violente sub forma unor încăierări între suporteri, este coloana vertebrală a fotbalului scoţian. Rangers sunt susţinuţi de comunitatea protestantă, în vreme ce Celtic de catolici, adesea de origine irlandeză.

Numeroşi sunt aceia care gândesc că, astfel, cam­pionatul Scoţiei nu ar mai avea nicio savoare fără ‘The Old Firm’, vechea firmă, cum sunt numite ambele cluburi. Dar preşedintele lui Celtic, Peter Lawwell, nu a arătat nicio compasiune, afirmând luni că gruparea sa ‘nu are nevoie de Rangers.