Un eveniment emoționant s-a desfășurat la Buftea și Mogoșoaia, sâmbătă, cu ocazia împlinirii, pe 29 octombrie, a 147 de ani de la nașterea Reginei Maria a României. Organizatori au fost Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” şi Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, având ca parteneri Primăria Buftea și Primăria Mogoșoaia,
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 624, ediția print
Sâmbătă dimineața, la ora 9.00 fix, personalității ale vieții politice, administrative și culturale ale județului Ilfov, alături de elevi și profesori ai unităților de învățământ, au evocat memoria Reginei Maria a României, prin depunerea unor coșuri cu flori, la monumentul care i-a fost dedicat celei supranumită ”Regina soldat” sau ”Mama răniților”, la Buftea, în fața Palatului Știrbey. De remarcat că prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, a adus un coș cu crini, care au fost florile preferate ale reginei.
Toți cei prezenți au evidențiat faptul că Regina Maria rămâne în inimile noastre o personalitate care a marcat profund viața și istoria românilor, insuflându-ne valori de care astăzi avem nevoie mai mult decât oricând și care ne pot ghida să fim mai responsabili și mai buni unii cu ceilalți: curaj, grijă pentru oameni, implicare, smerenie, solidaritate. Regina Maria rămâne în sufletele românilor de pretutindeni pentru că a crezut în România modernă și unită, a întărit relația țării cu Occidentul și a dat dovadă de curaj în timpul războiului. Patriotismul Reginei Maria rămâne un model și o sursă de inspirație pentru noi toți.
Evocarea Reginei Maria a fost desăvârșită printr-un eveniment care s-a desfășurat, apoi, de la ora 11.00, la Palatul Brâncovenesc din Mogoșoaia, dar nu înainte de a face o vizionare a lucrărilor realizate în cadrul Simpozionului de Sculptură Monumentală, la Parcul dintre Flori, din Buftea. Cu această ocazie, am putut admira lucrările realizate în marmură în timpul simpozionului de sculptorii Dinu Câmpeanu, Panaite Chifu, Adrian Curcan, Ioan Cristian Pentelescu, Corneliu Tache și Carmen Tepșan, sculpturi care vor rămâne în patrimoniul orașului Buftea și al județului Ilfov.
La Palatul Brâncovenesc din Mogoșoaia, au venit vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Ștefan Rădulescu, prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, subprefectul județului Ilfov, Andrei Scutelnicu, viceprimarul orașului Buftea, Alexandru Vaida, viceprimarul comunei Mogoșoaia, Cristina-Roxana Chihai, inspectorul general adjunct al ISJ Ilfov, prof. dr. Cristina Ghiță, director al CJCPCT Ilfov, Alexandrina Niță, precum și alte personalități din viața publică.
Invitații speciali au fost regizorul filmului “Regina Maria – Portretul iubirii”, Salex Iatma, film care a fost de altfel vizionat de toți cei prezenți, actrița Manuela Hărăbor care a oferit momentul teatral ”Regina Maria”, soprana Arlinda Morava și actrița Claudia Motea, care au oferit un moment liric și artistic acompaniate de pianista Adriana Alexandru. De asemenea, la acest eveniment au luat parte profesori și elevi din localitățile Chitila, Voluntari, Otopeni și Buftea, participanții primind câte un exemplar din revista Condeie ilfovene, insigne și cărți despre viața Reginei Maria, dar și plachete omagiale în cutii de catifea mov, culoarea preferată a reginei.
O misiune și un miracol
”Pe 29 octombrie 2022, se împlinesc 147 de ani de la nașterea Reginei Maria a României, în 29 octombrie 1875. După părera mea, Regina a venit cu o misiune importantă. Această misiune am fost noi, românii. A iubit acest popor roman, l-a iubit din toată inima ei. Atât de mult l-a iubit că i-a lăsat inima sa și a făcut tot ce a ținut de personalitatea sa, ca să lase o Românie Mare. Așa cum s-a și întâmplat. Rolul ei în întregirea României a fost unul special. Noi încercăm să vorbim despre această personalitate remarcabilă, nu numai pentru noi, cât mai mult pentru copii”, a declarat Alexandrina Niță, director al CJCPCT Ilfov. Referindu-se de asemenea, la copiii și profesorii prezenți la eveniment, Alexandrina Niță a evidențiat că începând cu luna septembrie, CJCPCT Ilfov a trimis cărți despre Regina Maria în unitățile școlare din județul Ilfov pentru a fi lecturate și pentru ca astfel, copiii să afle mai multe despre Regina Maria. ”Ea a fost și scriitoare, a și pictat și a fost și un mare om de stat. A fost numită de către indienii din America cea mai frumoasă regină a Europei. Ea era frumoasă, nu neapărat printr-o frumusețe fizică, era frumoasă prin ce transmitea. Regina Maria se identifica cu România. Faptul că am pornit de la o pace care era distructivă pentru România și am ajuns la 1 decembrie 1918, să fie România Mare, faptul că în 1922 a avut loc încoronarea, i se datorează. Nu singură a lucrat, dar a fost pilonul principal și, după părerea mea, aceasta a fost misiunea vieții ei”, a mai menționat Alexandrina Niță, precizând că acesta este motivul pentru care se încearcă în fiecare an evocarea personalității Reginei.
”Sunt mândră că sunt român, sunt mândră că am avut o Regină a inimilor românilor și îmi doresc ca memoria Reginei Maria să nu fie uitată niciodată”, a declarat și prefectul județului Ilfov, Simona Neculae.
Viceprimarul Alexandru Vaida a explicat, la rândul său: ”Orașul Buftea există ca oraș datorită tradiției familiei Știrbey, care și-a mutat reședința, sediul pe această propietate. Regina Maria venea frecvent în acest loc, iar după 1914 a făcut un lobby special pentru ca România să nu intre în război de partea puterilor centrale, Germania, Italia, și să intre de partea Antantei, în așa fel încât, după un război dus împotriva națiunii germane, ei fiind o dinastie cu rădăcini germanice, Carol I fiind prusac, să avem posibilitatea să ne întărim regatul român. După înfrângerile pe care le-a avut armata română, s-a redresat la bătăliile de la Mărășești, Mărăști, Oituz, România a fost probabil în cea mai dificilă situație militară, în care s-ar fi putut găsi vreodată. A fost parcă degetul lui Dumnezeu deasupra României care a făcut ca dintr-o statalitate redusă în zona Moldovei, să ajungem după terminarea Primului Război Mondial la România Mare. Meritul deosebit l-a avut atât Regina Maria, cât și acea pleiadă de politicieni care au știut să facă pasul de înțelegere și de unitate pentru binele României”.
Alexandrina Niță a mai punctat: ”Eu Marea Unire o numesc miracol, și venirea Reginei în această țară mi se pare că a fost miracol. Cred că Dumnezeu a trimis-o special ca să facă tot ce a făcut”.
Subprefectul de Ilfov, Andrei Scutelnicu, a povestit că și-a amintit de o întâmplare reală, care atestă personalitatea, imaginea și magnitutidea Reginei în lume, nu numai în România. Suprefectul a fost impresionat de faptul că, aflat într-o vizită la New York, într-un grup de turiști despre care nu se știa ce naționalitate au, ghidul a povestit că circulația pe cel mai celebru bulevard, Fifth Avenue, a fost oprită prima dată când a venit Regina Maria a Rămâniei, și a ținut să le arate turiștilor și hotelul unde aceasta a fost cazată, pe timpul vizitei. ”Atât de mare a fost impresia pe care Regina a lăsat-o poporului american”, a punctat subprefectul.
”Noi toți beneficiem încă de tot ceea ce a făcut Regina Maria”
La evenimentul desfășurat la Mogoșoaia, Alexandrina Niță a explicat că și-a dorit implicarea școlilor în lecturarea cărților despre Regina Maria, deoarece și-a dorit foarte mult ca astfel, copiii să se lămurească în legătură cu personalitatea acesteia, să o cunoască în întreaga ei profunzime. ”A fost un om complex, cu de toate, și bune și rele, cum suntem fiecare, dar ea a avut ca misiune această țară, a iubit poportul roman, așa cum ea singură spunea, încât i-a lăsat inima sa. A luptat pentru întregirea poporului român pe toate fronturile posibile. Și-a folosit șarmul, diplomația, cultura și relațiile pentru a rezolva o problemă statală, care la momentul respectiv nu avea niciun sorț de izbândă. De aceea, noi îi suntem datori, ca cel puțin o dată la 147 de ani să amintim că a existat pe acest pământ și pentru acest pământ, că a iubit acest popor român și că ne-a lăsat, sperăm noi, din energia ei bună, și în continuare veghează ca să ne fie bine”, a mai spus Alexandrina Niță.
Vicepreședintele CJI Ștefan Rădulescu și-a exprimat speranța ca evenimentele similare viitoare, dedicate Reginei Maria, să fie organizate la o scară mai mare, astfel încât să poată fi transmis și generațiilor viitoare tot ce a însemnat partea de istorie și tot ceea ce este legat de aceasta. ”Trebuie să îi atragem pe cei mici să se aplece către istorie, să își cunoască tradițiile, rădăcinile, să știe cine sunt cei care au contribuit la Marea Unire de la 1918. Regina Maria a jucat un rol decizisiv. Cred că avem nevoie de așa ceva. Societatea are nevoie de așa ceva”, a spus vicepreședintele CJI.
Adresându-se în special tinerilor aflați la eveniment, Manuela Hărăbor a spus că îi roagă pe aceștia să nu se aplece asupra Reginei Maria doar ca asupra unui simbol. ”Regina Maria a fost cât se poate de adevărată. A iubit această țară și acest popor mai mult decât îmi permit să spun, conducătorii de astăzi. Și nu aș vrea să trăim peste niște ani, cu fățărnicie, să celebrăm nu știu câți ani de la înfăptuirea României Mari, în niște vremuri în care România va fi ciumpăvită. Depinde de noi toți, și așa, în fapte, putem să ne arătăm și să ne manifestăm dragostea de țară, dragostea de popor. Dragostea pentru înaintașii noștri. (…) Țineți minte lucrurile astea și nu rămâneți doar la un nivel de literatură, pentru că ceea ce a înfăptuit Regina Maria a depășit literatura. Noi toți beneficiem încă de tot ceea ce a făcut Regina Maria”, a punctat actrița.
Nu în ultimul rând, inspectorul școlar general adjunct Cristina Ghiță a semnalat că la evenimentul de la Palatul Brâncovenesc a simțit o energie extraordinar de mare, pentru că ”a venit din inimă. Un eveniment de suflet”.
”Cei mai frumoși ochi din sală sunt ai voștri, dragi copii! Sunteți norocoși pentru că ați beneficiat în școli de o îndrumare excepțională a profesorilor voștri și vreau să felicit colegii directori, colegii profesori și, în același timp, vă provoc ca tot ce ați simțit și ați văzut aici, să duceți mai departe colegilor voștri în sălile de clasă”, a spus Cristina Ghiță, care și-a exprimat și speranța ca documentarul despre Regina Maria să fie promovat în toate școlile din Ilfov, având în vedere că este excepțional realizat și este marca județului.