Comuna ilfoveană care a purtat mai multe denumiri, în funcție de perioada istorică traversată de România la momentul respectiv (Copăcenii de sus, Copăceni-Carada, Regele Ferdinand sau 30 Decembrie) are, începând cu anul 1996, numele Zilele Naționale a României – 1 Decembrie.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.629

Așadar, un motiv în plus pentru ca localnicii să-și arate respectul și prețuirea pentru ostașii care și-au pierdut viața pe fronturile de luptă, pentru eroii care au murit încercând înfăptuirea Marii Uniri. Pentru cinstirea memoriei bravilor înaintași, părintele paroh Cățoi Ovidiu Mihail și părintele coslujitor Daniel Vasile Mârșolea au ținut o sluijbă de pomenire la monumentul eroilor din imediata vecinătate a Primăriei 1 Decembrie. Lângă soclul monumentului reprezentând un soldat care stă pe o stâncă, cu arma la picior, echipat complet de luptă și cu casca încununată cu frunze de laur, viceprimarul comunei, Robert Feraru, a depus, din partea autorității locale, o coroană de flori. Și, la fel au făcut și reprezentanții Poliției locale a comunei 1 Decembrie și ai școlii din localitate.

”Glorie eroilor din comuna 1 Decembrie 1941-1945”, este mențiunea de pe una dintre lateralele trunchiului de piramidă pe care este amplasată statuia ostașului, după care sunt trecute numele eroilor care nu vor fi uitați niciodată de comunitatea din 1 Decembrie. Și nici nu ar avea cum, pentru că aici, mândria națională se poartă zilnic, la modul concret, în actele de identitate!