Unitatea de învăţământ va avea  o capacitate de circa 250 de elevi,  iar lucrările ar trebui să fie finalizate în doi ani

Un nou obiectiv important pentru Otopeni a fost demarat anul acesta, permițând sistemului educațional să reorganizeze, în aproximativ doi ani, într-un mod mai eficient și relaxat, capacitatea de lucru cu cei aproximativ 3.000 de elevi care învață în sistemul de învățământ public al orașului, reprezentat prin Liceul Teoretic ”Ioan Petruș”.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 642 

Cu mai puțin de două luni în urmă, au început lucrările de construcție a unei noi clădiri care va face parte din Liceul Teoretic ”Ioan Petruș” din Otopeni, unitate de învățământ în care învață elevi din clasele 0 – XII.

În ultimii ani, admi­nistrația din Otopeni a constatat evoluția demografică a așezării și faptul că orașul a devenit din ce în ce mai atractiv pentru noi locuitori. A crescut evident și numărul familiilor cu copii, iar autoritățile au decis că trebuie mărită capacitatea sistemului educațional, motiv pentru care în urmă cu trei ani a fost demarat un proiect menit să îndeplinească acest obiectiv. După ce au fost luate toate autorizațiile specifice pentru construirea unei clădiri, cu respectarea cerințelor ISU de protecție împotriva incendiilor, s-a identificat finanțarea și au fost organizate licitațiile, care au permis alegerea proiectantului și a constructorului. În final, la data de 14 ianuarie 2023, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, care ar trebui finalizate în 24 de luni.

Realizarea acestui proiect înseamnă o nou clădire de tip P+2, cu o suprafață construită la sol de 687 metri și o suprafață desfășurată de 2.061 metri, care va fi organizată cu 10 săli de clasă, bibliotecă, 4 laboratoare, sală de lectură, cancelarie, cabinet medical, spații tehnice și spații administrative.

Realizarea noii clădiri, care va funcționa sub structura juridică a Liceului Teoretic ”Ioan Petruș”, chiar în incinta curții acestuia, va fi o binecuvântare pentru sistemul de învățământ din Otopeni care este suprasolicitat. În prezent, cei aproximativ 3.000 de elevi, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, învață în trei schimburi, deoarece populația școlară a crescut foarte mult. Adresabilitatea este foarte ridicată, în mod special în învățământul primar și gimnazial, instituția de învățământ fiind practic ”asaltată” de copii care vin nu doar din Otopeni. La clasele IX-XII, situația este mai ușor de gestionat pentru ca elevii sunt admiși în baza Evaluării Naționale, pe un număr fix de locuri. Adresabilitatea ridicată este și o povară, dar și un motiv de mândrie, pentru că dovedește calitatea învățământului din Otopeni, promovabilitatea la examenul de Bacalaureat fiind de peste 80%. Rezultate foarte bune sunt obținute de elevi și la Evaluarea Națională, astfel că foarte mulți reușesc, datorită notelor bune, să fie admiși și la licee de prestigiu din București.

Noua clădire a liceului va fi tip nZEB, adică o clădire cu performanță energetică foarte ridicată. Într-o astfel de clădire, cantitatea de energie necesară este produsă într-o măsură foarte mare din surse regenerabile. În cazul, noii clădiri a Liceului ”Ioan Petruș”, vor fi amplasate panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, cât și panouri solare pentru producerea de apă caldă. Clădirea va avea tâmplărie de aluminiu, fațada placată cu vată bazaltică de 15 cm, ceea ce va permite o bună izolare termică, uși antiincendiu, senzori de fum cu centrală pentru stingerea incendiului, precum și hidranți interiori. La toate acestea se adaugă și un sistem de climatizare pentru toate clasele, prevăzut cu filtre de purificare a aerului.

Vorbim, așadar, despre un proiect foarte important, pentru orașul Otopeni, o extindere mult așteptată a capacității liceului actual, sub aceeași structură juridică, clădire care ar urma să fie dată în folosință în aproximativ doi ani.