Un derby ilfovean plin de suspans

Meci plin de tensiune, sâmbătă 21 noiembrie, la Clinceni, în derby-ul Ilfovului dintre Academica și ACS Berceni. După cinci victorii consecutive, „academicienii” au reușit să evite o înfrângere nemeritată abia în penultimul minut al prelungirilor și au ratat ocazia de a se apropia la doar un punct de prima clasată din Seria I, Rapid București.

Egalul giuleștenilor în meciul cu Farul Constanţa crea oportunitatea pentru echipa lui Laszlo Balint de a se apropia, ameninţător, la un punct  de echipa bucureșteană. Dar, adversara sa, ACS Berceni, s-a dovedit o nucă tare pentru clincenari, care, până în minutul 79, s-au trezit conduși cu scorul de 2-0 de o echipă venită să-și vândă scump pielea. În cele din urmă, însă, printr-o mobilizare exemplară, jucătorii lui Balint au reușit să egaleze și nu au fost prea departe chiar și de o victorie.

 

O primă repriză neconvingătoare

Elevii lui Ion Prună și Marin Dragnea au venit la Clinceni cu lecţia bine învăţată. Ei au practicat un presing agresiv, jucând foarte sus, fapt care i-a incomodat vizibil pe „academicienii” din Clinceni. Jocul lor a fost unul neconvingător, deși au avut posesia, singura ocazie clară fiind cea din minutul 41 când mingea a fost scoasă de pe linia porţii de un apărător al ACS Berceni. În rest, s-a jucat mai mult la mijlocul terenului, fotbaliștii din Clinceni nereușind să-și creeze alte ocazii la fel de convingătoare. Și cum ratările se răzbună, după două minute, a venit și primul gol al bercenarilor de la ACS.

 

Greșeală flagrantă a arbitrului Buși

Reușita fotbaliștilor din Berceni a fost precedată de un fault clar asupra lui Niţu, în urma căruia mingea a ajuns la Marian Neagu, care a marcat printr-un șut pe jos, la stâlpul din dreapta al porţii apărate de Andrei Marinescu. „Din punctul meu de vedere, rezultatul de astăzi este condiţionat de o greșeală gravă de arbitraj, un fault clar, neacordat, asupra lui Niţu, în faza premergătoare primului lor gol, un gol venit pe fondul dominării noastre categorice. Mergem mai departe așa cum putem. Dacă e nevoie, vom lupta și cu arbitrii, și cu adversarii, pentru a ne atinge obiectivul”, a comentat, la finalul meciului, Bogdan Apostu, directorul executiv al clubului.

 

O mobilizare demnă de o echipă mare

 

În repriza a doua, jucătorii lui Balint s-au năpustit asupra  adversarilor, dar aceștia au reușit să anihileze atacurile celor de la Clinceni, aplicând același presing agresiv și distructiv. Ei au profitat, de altfel, de elanul ofensiv al gazdelor, mânate de principiul „totul sau nimic” și au reușit să marcheze cel de-al doilea gol în minutul 74, prin Cosmin Mihai. Totul părea pierdut, în acel minut nefast, pentru clincenari. Dar, elevii lui Balint au dat dovadă de o mentalitate de echipă mare (așa cum arăta Bogdan Apostu) și, după numai 5 minute, Răzvan Patriche a înscris în poarta lui Stoian cu un șut plasat, din afara careului. A urmat un adevărat asediu la poarta Berceniului, iar rezultatul acestuia a venit după 12 minute de la golul lui Patriche. Astfel, în primul minut al prelungirilor, Cosmin Mihai a reușit să egaleze și să smulgă un punct, într-o partidă care părea că se va transforma într-un dezastru. „Nu am făcut un joc reușit azi, cel puţin, în primele 60 de minute, am suferit mult, am fost încurcaţi de presingul agresiv al celor de la Berceni, însă, până la urmă, echipa a reacţionat și am reușit să egalăm, până la final. Cred că băieţii au înţeles că, pe măsură ce trec etapele, vom avea bătălii din ce în ce mai grele, însă am demonstrat că suntem puternici și ne vom lupta până la ultima picătură de energie”, a spus la finalul partidei antrenorul de la Academica Clinceni, Laszlo Balint. Astfel, echipa ilfoveană rămâne, în continuare, după 15 etape, la trei puncte de prima clasată, Rapid București, la egalitate de puncte, 27, cu Dunărea Călărași, dar a coboră un loc în clasament din cauza golverajului superior al călărășenilor, ceea ce încinge și mai tare lupta pentru promovarea în prima ligă a fotbalului românesc.